Imi mentin dorinta de a nu scrie pe acest blog (doar) ‘elucubratiile’ mele rezultate in urma alergarilor sau a activitatii mele profesionale de la UniCredit Leasing… :) Vreau sa ii ajut pe cei interesati sa evite pierderea de timp si ‘traumele’ aferente cautarii unor informatii, ca de exemplu: cu ce trebuie sa ma echipez daca alerg in conditii extreme (frig, zapada, altitudine, desert etc.)? Ce program de nutritie ar trebui sa am si ce tip de antrenament ar trebui sa fac pentru a face fata cat mai bine unor astfel de conditii? etc.

Pentru ca tocmai am trecut prin ‘procesul’ de obtinere a vizei turistice pentru Canada…uite cam ce ar trebui facut: :)

  1. Informatiile si formularele actualizate se gasesc pe ACEST SITE
  2. Ghidul cu intructiuni se gaseste AICI
  3. Check list-ul cu documente se descarca AICI 
  4. Se completeaza formularul de cerere a vizei turistice (IMM 5257)
  5. Se completeaza forumularul referitor la familie (IMM 5645)
  6. Se plateste taxa de viza la Banca Transilvania (tipul de viza cerut a costat 57 de euro, cu tot cu comisionul bancii), iar originalul chitantei se pune in dosar.
  7. Poze tip pasaport (canadienii cer 2, dar e bine sa iti faci mai multe, in caz ca vei mai avea nevoie in viitor, pentru India, Nepal, Africa de Sud, Iordania etc….)
  8. Pasaport valid (atentie la data expirarii), cu minim 2 pagini libere pentru vize.
  9. Adeverinta de la serviciu (Resurse Umane), din care sa reiasa unde lucrezi, cu ce te ocupi, ce salariu ai si ca vei avea concediu in perioada in care doresti sa ajungi in Canada).
  10. (Daca este cazul) invitatie scrisa din partea unei rude / prieten din Canada, precum si copii ale unor documente gen Permanent Resident Card, adeverinta de la serviciu si extras de cont (in cazul in care este dispus sa iti acorde sprijin financiar :))
  11. In cazul in care nu ai o ruda / un prieten in Canada care sa te invite (eu am noroc cu varu-miu, care traieste de aproape 2 ani in Ontario… multumesc Raul!), ar fi bine sa prezinti si un extras al conturilor tale (preferabil in ziua de salariu :)), din care sa reiasa existenta unor fonduri suficiente pentru deplasarea respectiva.
  12. Pentru depunerea dosarului, exista 2 posibilitati. Acum cativa ani, cand am mai aplicat pentru o astfel de viza, am depus plicul cu toate documentele la casuta postala din fata ambasadei, apoi am pierdut o zi intrega la sediul lor, asteptand sa fiu chemat la ‘interviu’. Anul acesta, am primit un pont si am trimis dosarul prin DHL (care are un protocol incheiat cu ambasada SUA si a Canadei).  Intre timp, am inteles ca actele pot fi trimise si cu alte firme de curierat. Nu a mai fost necesar sa merg la ambasada, am primit (tot prin DHL, dupa o saptamana) pasaportul cu viza!
  13. [PS – incepand din 15.12.2012, se poate aplica si ONLINE. Vezi aici paii necesari.]

In concluzie, rasuflu usurat: imi pot vizita rudele din Canada si, in plus, pot participa la Creemore Vertical Challenge!

Am mai pus o caramida… :)