Menu

3 pasi simpli pentru a ajunge din punctul A in punctul B.

Postat de Andrei Rosu pe 18 august, 2014

3Din punct de vedere tehnic, motivatia nu exista cu adevarat. Este o combinatie intre o multime de lucruri – de obicei, incluzand o doza de frica sau dorinta intensa. La urma urmei, lupta cu motivatia se rezuma la a spune “cred ca pot”, “in continuare cred ca pot” si “chiar o fac”.  Cu acestea in minte, ne vom concentra pe trei lucruri: pe a dezvolta increderea in sine, pe a ramane focusati si pe a ne pastra directia.

I. Concentreaza-te.

  1. Inceteaza sa mai gandesti in termeni de frica. Cu totii gandim in afirmatii negative si nu pozitive. Suntem ocupati cu a nu vrea lucruri. Este in ordine si este normal in acelasi timp, dar nu este nicio actiune asociata cu “a nu vrea ceva”. Nu poti decide sa faci ceva pentru ca nu vrei altceva. Nu asa merg lucrurile. In acest fel nu vei face nimic decat sa lenevesti in continuare in canapea.
  • Frica este daunatoare din doua motive: A) te tine intr-o stare de demotivare. Nu poti actiona pentru a atinge un obiectiv negativ. Si mai mult decat atat, B) te consuma foarte mult si este extenuanta. Este urat sa traiesti cu frica. Te mentine intr-o stare continua de ingrijorare, in loc de una potrivita actiunii. Cand esti obosit, extenuat si ingrijorat, nu vei fi motivat.
  1. Clarifica-ti obiectivul si stabileste un plan pentru a-l atinge. Acum ca gandesti in termeni afirmativi, trebuie sa stabilesti clar pentru ce gandesti asa. In loc de “nu vreau sa-mi pierd casa si sa traiesc in saracie”, iti spui “vreau sa am siguranta financiara”. Extraordinar! Acum, care este planul pentru a ajunge acolo?
  • Ei bine, pentru acest exemplu, trebuie sa-ti faci un plan care sa genereze venituri. Va fi nevoie sa faci un buget, poate chiar sa urmezi niste cursuri sau sa-ti extinzi afacerea. Si ai niste pasi concreti pentru a-ti atinge obiectivul. Dar indiferent de ceea ce ti-ai propus, fie ca este sa slabesti, sa-ti imbunatatesti situatia profesionala sau sa-ti urmezi un vis, trebuie sa-ti dai seama ce vrei exact si cum planuiesti sa obtii asta. Daca iti doresti cu adevarat, nu va fi atat de greu sa-ti dai seama.
  1. Concentreaza-te pe un singur lucru odata. O lista lunga cu sarcini de indeplinit te poate demoraliza si vei sfarsi prin a o pune deoparte in ideea ca vei face lucrurile respective mai tarziu. Dar daca ai un singur lucru pe lista, atunci asta este. Se poate face. Se poate face si te poti concentra pe el; nu iti va fi de niciun folos sa te imparti in n parti.
  • Nu te poti concentra daca nu te concentrezi pe un singur obiectiv specific. Imparte-l in mai multe obiective mai mici, atat cat se poate. Daca obiectivul tau este sa intineresti cu 5 ani, atunci ia-o pas cu pas. Incepe un nou plan de antrenament si focuseaza-te doar pe acesta. Apoi abordeaza o noua modalitate de a te machia. Apoi fa schimbari in garderoba. Daca nu spargi obiectivul mare, creierul tau nu va sti in ce parte s-o ia sau ce sa faca mai intai.
  1. Distreaza-te in timp ce faci lucrurile. Pe scurt, nu te vei tine de un lucru daca nu iti place deloc sa-l faci. In clipa in care poti sa o lasi deoparte ca pe-un obicei nesanatos, o vei face. Prin urmare, indiferent de ceea ce faci, fie ca vrei sa strangi bani pentru a-ti cumpara o masina noua sau sa salabesti cateva kilograme, trebuie sa o faci intr-un mod placut. Cu cat este mai placut, cu atat il vei face mai des. Cu cat il vei face mai des, cu atat vei deveni mai bun. Cu cat esti mai bun, cu atat mai repede vei vedea rezultate.
  • Unde exista vointa, exista si o cale. Nu iti place sa alergi? Nicio problema. Mergi la kickboxing (sau la dans) – poti slabi si asa. Nu iti place sa scrii lucrari? Schimba subiectul intr-unul care iti place. Nu poti economisi bani pentru a-ti salva viata? Schimba mediul. Lumea ta este maleabila – ceea ce faci cu ea iti poate chimba complet motivatia.
  1. Citeste despre povesti de succes. Pe de-o parte, suna prostesc. Cum ai putea sa te motivezi daca citesti despre ceva la care te gandesti in permanenta? Dar chiar te ajuta. Creierul tau incepe sa lucreze in momentul in care afla despre povestile de succes ale altora (mai ales atunci cand le fac sa para foarte simple). “Hei! Nu este niciun motiv pentru care nu as putea si eu sa fac asta!”. Dintr-o data gandesti logic. Asa ca inceteaza sa-ti mai cauti prietenii din liceu pe Facebook si incepe sa faci ceva util.
  • S-ar putea sa te gandesti ca este posibil ca povestile oamenilor care au slabit 45 de kilograme sa te faca sa te simti supraponderal, insa ar trebui sa te simti motivat, puternic si inarmat cu resurse. Poti invata de la acesti oameni! Iar daca povestile lor nu rezoneaza cu tine, cel putin iti poate activa latura competitiva.
  1. Acorda-ti recompense. Sa fim sinceri: rezultatele nu apar indeajuns de repede. Dureaza ani pana cand vei obtine profit dintr-o afacere noua; luni pana cand vei slabi cat ti-ai propus; si dureaza o viata intreaga pana cand vei fi multumit de tine. Acesta este opusul satisfactiei imediate. Pentru a trece peste acest fapt nefericit din viata, recompenseaza-te. Mai mult ca sigur viata nu o va face ea pentru tine, prin urmare ai putea foarte bine sa o faci tu.
  • Nu apela la recompense doar cand ai atins obiectivul mare (desi fa si asta!). Stabileste puncte de control si recompenseaza-te si pentru aceste succese mici. Ai slabit 2 kilograme? Nemaipomenit! Meriti un masaj. Ai trecut cu brio ultimele trei teste? Super! Sarbatoreste cu o noapte petrecuta in oras! Ai ajuns la jumatatea cartii? Extraordinar – acum este momentul potrivit sa mergi la cumparaturi.

II. Dezvolta-ti incredere in tine.

  1. Tine paharul pe jumatate plin, nu pe jumatate gol. Cand ne gandim la ceva ce ne dorim, o parte importanta este sa realizam ca nu il avem inca. Aceasta iti poate da o stare negativa, indemnandu-te catre autocompatimire, letargie si vaicareala. Nu o da in aceasta extrema! Gandeste-te la ceea ce ai deja, la lucrurile pentru care esti recunoscator. Doar atunci poti imbunatati ceea ce ai.
  • Fa o lista cu 10 lucruri pe care le ai deja si pentru care esti recunoscator. Citeste-o in fiecare zi (si fa o alta lista cand iti vin in minte mai multe lucruri) [nota mea: daca esti in criza de idei, citeste asta]. Gandidu-te la ceea ce esti si ceea ce ai facut iti vei dezvolta increderea in sine. Cand atitudinea ta este “Da, pot face asta!” (realizarile din trecut iti vor demonstra ca poti), obiectivul ti se va parea mult mai usor de atins.
  1. Afla ce trebuie sa faci. Sa spunem, de exemplu, ca vrei sa devii actor. Nemaipomenit! Dar de unde incepi? Poate fi foarte descurajator sa nu stii care este primul lucru pe care trebuie sa il faci si, in acelasi timp, te poate opri din drum. Visul a fost spulberat automat. Dar cand sti care este calea pe care trebuie s-o urmezi, atunci este mult mai usor sa pornesti [nota mea: sau, daca vrei sa alergi, poate ar ajuta cateva sesiuni de coaching 🙂].
  • Cauta printre resursele tale. Cu tehnologia de astazi ai intreaga lume la picioarele tale. Aceasta este o alta forma de a spune “nu ai nicio scuza”. Intreba pe oricine, prieteni, cunostinte, persoane care par sa se fi confruntat cu ceva asemanator. Fa un research online si vezi care este cea mai buna varianta, cea mai eficienta cale de a face ceea ce trebuie sa faci. La sfarsit te vei simti ca un expert, iar cunostintele iti vor linisti mintea. Astfel vei elimina grijile si dialogul interior negativ, si vei intari increderea in sine si atitudinea de a face lucruri.
  1. Inconjoara-te cu oameni care au o atitudine pozitiva. Lumea este plina de persoane care te vor contrazice. Daca spui “maine ma voi relaxa toata ziua!”, fii sigur ca vei gasi pe cineva care ar paria 10$ ca nu se va intampla asa. Cel mai bine este sa-i eviti pe acestia. Sunt oameni nefericiti si nu merita sa le acorzi atentie.
  • Uneori, aceste persoane pot fi de ajutor, dar foarte, foarte, foarte putin. Daca totusi te afli in situatia de a sta langa o astfel de persoana si nu poti scapa de ea, las-o sa vorbeasca; sa spuna tot ce are de spus pana cand nu vei avea de ales decat sa faci ceea ce ea iti spune ca nu esti capabil. Indoielile ei referitoare la abilitatile tale iti pot aduce doza necesara de adernalina si determinare de care ai nevoie pentru a indeplini sarcina respectiva. Poate intr-o zi ii vei putea multumi. In mod sigur amandurora va va placea.
  1. Incepe cu pasi mici. Obiective precum “o sa devin faimos in toata lumea” sau “o sa slabesc 35 de kilograme pana la iarna” sau chiar “o sa cant foarte bine la clarinet” nu se vor indeplini cu usurinta. Bine, poate ca exemplele sunt putin extreme, insa intelegi ideea. Un obiectiv nerealist te va descuraja si te va impiedica sa ai succes.
  • In loc sa devii faimos in toata lumea, sa slabesti foarte mult sau sa canti foarte bine la clarinet, alege sa ai un canal de YouTube foarte cunoscut, sa slabesti 5 kilograme in aceasta luna sau sa canti bine o piesa clasica la clarinet. Toate cele enumerate te vor aduce mai aproape de obiectivele marete si se pot face.
  • Incepe cu pasi mici dimineata. Daca ai o lista cu sarcini de indeplinit, s-ar putea sa gasesti a fi eficient sa incepi cu cea mai simpla. Astfel te pui in miscare si iti va fi mai usor peste zi cu sarcinile mai dificile. Castigi jumatate din batalie prin simplul fapt ca te apuci de lucru [nota mea: – as incepe cu cea mai dificila dintre sarcini :)]..
  1. Foloseste tehnica vizualizarii. In fiecare zi, aseaza-te cateva minute si vizualizeaza-te atingandu-ti obiectivul. Imagineaza-ti ca il ai, ca il faci, ca il atingi si tot asa. Cum te simti? Cum te simti dupa ce trec cele cateva minute?
  • Asigura-te ca implici toate simturile. Ce gusti, mirosi, vezi, simti si auzi? Cum este viata cu adevarat? Ce cuvinte poti folosi pentru a-ti descrie aceasta noua viata? Vizualizeaza in cele mai mici detalii astfel incat sa-ti fie foarte clar. Unde esti? Ce faci? Cu ce esti imbracat? Cum arati? Cine este cu tine?

III. Pastreaza directia.

  1. Pastreaza-ti entuziasmul. Lucrurile isi pierd din atractivitate pe masura ce ne obisnuim cu ele. Daca treci de prea multe ori pe langa Capela Sixtina, la un moment dat vei inceta sa o mai observi. Daca toata viata ai lucrat la acest obiectiv, risti sa te plictisesti. Nu! Nu trebuie sa permiti sa se intample asa. Trebuie sa faci niste schimbari si sa-ti stimulezi simturile.
  • Experimenteaza noi modalitati de a-ti atinge obiectivele. Daca este legat de slabire, fa-ti un nou obicei sanatos. Daca este despre a face bani, incearca o noua strategie de afaceri sau un nou sistem de bugetare.
  • Inconjoara-te cu imagini. Aminteste-ti constant ca ceea ce se afla acolo poate fi o modalitate buna de a continua jocul. Pune-ti imagini cu mesaje inspirationale pe desktop. Lipeste mesaje in locuri neasteptate. Aminteste-ti “o, da, fac asta si ma apropii!”. Cu siguranta asta este ceva in legatura cu care sa fii entuziasmat.
  1. Imbunatateste-ti planul. Ti-ai setat obiectivul si ai facut si planul pentru a-l atinge; dar ti-ai dat seama ca, pe masura ce inaintezi cu acesta, ceea ce ai gandit initial nu merge conform planului – sau, cel putin, iti consuma foarte mult timp si nu iti garanteaza rezultatul. Este timpul sa-ti analizezi rezultatele si sa faci niste modificari.
  • Fa o lista cu activitatile pe care le-ai facut in directia obiectivului. Acum, care sunt cele mai eficiente? Care sunt cele care par a merge in directia cea buna, dar nu prea iti aduc beneficii? Odata ce ai stabilit care sunt bune si care nu, concentreaza-te in principal pe acelea din care ai cel mai mult de castigat, adaptandu-le astfel incat sa devina si mai productive. In loc de o sarcina neplacuta si decurajatoare, ai acum mai multe care se pot face.
  1. Fa angajamentul public. Este luni dimineata si te-ai hotarat sa renunti la cafea (ha! Asta e buna.). Ai luat aceasta decizie la 7:30, iar la 9:00 esti la birou sorbind din ea, de parca aceasta activitate ar fi trecuta in fisa postului. In afara de tine nimeni nu iti cunoaste esecurile dar, sub efectul cafeinei, le vei uita. Ce ar fi trebuit sa faci? Spune-le colegilor tai.
  • Spunand lumii “Hei, mi-am propus sa fac asta!” te vei simti presat sa te tii de obiectivul respectiv. Sper ca nu vei fi inconjurat de persoane care sa te lase sa calci stramb, ci te vor provoca astfel incat sa-ti fie dificil sa dai gres. In cazul in care colegii tai ar fi stiut ca vrei sa renunti la cafea, ti-ar fi ascuns cana in baia din biroul sefului.
  • Intotdeauna ai la indemana internetul. Probabil ca interactionezi cu mai multe persoane decat ai facut-o pana acum, nu-i asa? Este trist, insa in prezent, majoritatea facem asa. Prin urmare scrie despre obiectivul stabil pe Facebook, pe blog sau pe Twitter. Poate chiar vei inspira pe cineva sa faca acelasi lucru.
  1. Nu face din tantar armasar. Acest pas il vei gasi in aproape toate articolele „motivationale” (si ti se va spune de catre prieteni si cei din familie): nu te lasa doborat de esecuri. Sunt inevitabile si se vor intampla oricum. Chiar si cele mai de succes persoane esueaza – de fapt, probabil ca au chiar mai multe esecuri. Edison nu a esuat; el doar a gasit 10 000 de modalitati care nu au mers, iti amintesti?
  • Este foarte usor sa dai gres si sa cazi intr-o stare de autocompatimire care te impiedica sa iti revii. Ei bine, poti face si asta. Cand ai un esec, accepta-l asa cum e. Permite-ti sa stai suparat 15 minute si apoi opreste-te. Maine este o noua zi. Esecul de azi nu are nicio legatura cu ceea ce te asteapta maine.
  1. Inconjoara-te cu prieteni care gandesc la fel care sa te sprijine. In viata asta sunt putine lucruri pe care le poti face cu adevarat singur. Si sigur stii cateva persoane care te-ar putea ajuta sa-ti atingi obiectivul, sau cel putin te-ar putea incuraja. Daca ai in jur persoane care inteleg cu ce te confrunti, nu te vei mai simti atat de coplesit.
  • Este important sa ceri ajutor atunci cand ai nevoie de el. Nu este un semn de slabiciune sau naivitate, ci este un semn ca esti om. Un grup de suport la care poti apela este o resursa foarte importanta si este de bun simt. Te vor ajuta sa-ti revii cand simti ca nu mai poti, iti vor da resurse, idei si te vor motiva, lucruri pe care nu le-ai avea altfel. Prin urmare, apeleaza la prieteni, la o comunitate virtuala, la un club sau organizatie locala si formeaza-ti o retea de oameni care sa te ajute sa ramai motivat.
  1. Monitorizeaza-ti progresul. Cu totii avem nevoie ca lucrurile sa fie prezentate in termeni foarte concreti. Ai idee cator persoane le displace arta abstracta? Este doar dificil de inteles. Cand esti pe acest drum catre atingerea obiectivului, fa lucrurile astfel incat fie cat mai tangibile. Monitorizeaza-ti progresul pentru a vedea cat de bine te descurci. Acum, asta chiar te va motiva!
  • Tine un jurnal pentru acest obiectiv. Noteaza-ti sarcinile din fiecare zi (indiferent ca le-ai indeplinit sau nu), ca sa vezi daca ti-ai atins mini-obiectivele. Tine mereu la tine acest jurnal, indiferent unde ai merge!

**

Dupa cum am spus-o si afirm destul de des, nu cred in motivatie – indiferent ca ea – din punct de vedere tehnic – exista sau nu. Ceea ce ma ajuta sa merg in directia potrivita este noul set de obiceiuri dobandite in ultimii ani. A face sport, a manca sanatos, a respira corect etc. – au devenit la fel de naturale si de normale ca a face dus sau a ma spala pe dinti; adica… reflex :).

O saptamana frumoasa!

Sursa: Wikihow. Traducerea si adaptarea: Catalina Bericov. Te-ar putea interesa: Cum sa iti dezvolti perseverenta in 3 pasi si 7 strategii pentru a esua in viata.

4

 

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *