Menu

Cand este mai bine sa alergam – dimineata sau seara?

Postat de Andrei Rosu pe 21 decembrie, 2014

Fiziologia exercitiilor facute de dimineata versus cele de seara. Corpul tau este mai fit seara, dar asta nu inseamna ca este cel mai bun timp pentru a face exercitii fizice…

Exista o multime de dovezi ca performantele atletice depind de ora din zi. In general, la amiaza pare a fi momentul oportun pentru performante maxime, intrucat el coincide cu punctul in care temperatura corpului este mai mare. Totusi, nu este inca foarte clar cum afecteaza ritmul circadian performanta si ce aspecte particulare sunt afectate mai mult. Un nou studiu din revista Fizologie Aplicata Physiology, Nutritie si Metabolism, de David Hill de la Universitatea din North Texas, analizeaza cativa parametri specifici de interes.

Partea esentiala a studiului a implicat 20 de voluntari sa faca teste de tipul „timp pana la epuizare” pe o bicicleta stationara. La o putere constanta, ei au putut sa mentina efortul timp de aproximativ cinci minute. Au facut testul o data dimineata (06:30 – 09:30) si o data seara (5:00 – 08:00, intr-o zi alta zi). Asa cum era de asteptat, timpul pana la epuizare a fost cu aproximativ 20% mai mare seara (329 vs 275 secunde).

Deci, care au fost aspectele specifice ale performantei care au condus la aceasta crestere? Cea mai surprinzatoare constatare este ca sportivii au fost de fapt mai putin eficienti seara. La un efort constant, au consumat mai mult oxigen (si astfel mai multa energie) – cu aproximativ 6%. Acest rezultat negativ a fost contracarat de cateva efecte pozitive:

  • VO2max mai mare cu 4%;
  • capacitate anaeroba superioara (masurata prin „deficit maxim de oxigen acumulat”) cu 7%;
  • consum de  oxigen (VO2) accelerat, care in esenta inseamna ca productia de energie aerobica este crescuta, in felul acesta rezervele de energie anaeroba dureaza mai mult;
  • ritm cardiac crescut (193 fata de 189).

De ce se intampla toate astea? Nu este clar. Lucrarea aduce in vedere faptul ca ritmul circadian este mult mai complicat decat s-a crezut pana acum – nu este doar un singur ceas, exista un „ceas principal” in creier (care se afla intr-o comunicare constanta in ambele sensuri cu „oscilatoare secundare” situate in tot corpul. Exista unele dovezi care arata ca aceste ceasuri secundare pot fi „setate” de contractia musculara. In ceea ce priveste rolul temperaturii, temperaturile mai mari accelereaza rata de reactii metabolice din organism, cu toate ca acest lucru nu explica de ce voluntarii au devenit mai putin eficace seara.

O intrebare pe care si-o pun cercetatorii pentru un studiu viitor: daca sportivii trebuie sa se antreneze dupa-amiaza sau seara, deoarece ei vor fi capabili de a atinge niveluri mai ridicate de performanta? Este demn de amintit ca o cercetare din anul 1980 arata ca antrenamentul la un anumit moment din zi imbunatateste in mod preferential performanta pentru acel interval – astfel cred ca intrebarea depinde de momentul in care are loc competitia la care trebuie sa participi. Pentru maratonisti este un argument destul de bun in favoarea antrenamentelor de dimineata…

Sursa articolului: Runner’s World

Traducerea si adaptarea: Mihai Stan

Te-ar mai putea interesa:

Top 10 aplicatii pentru alergare

Cum sa progresam la alergare

 

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *