Menu

10 motive (argumentate stiintific) pentru a alerga.

Postat de Andrei Rosu pe 18 februarie, 2015

A scrie pe acest blog motive pentru a alerga este ca si cum as incerca sa conving un gradinar sa cumpere castraveti. Dar, chiar daca multi dintre noi am facut deja pasul catre acest sport recreational, transformandu-l intr-un stil de viata, poate ca merita sa citim randurile de mai jos – pentru a ne (re)asigura ca ne afla pe drumul cel bun…

*

Omenii de stiinta au descoperit secretul tineretii vesnice: acesta este… alergatul!

Studiile continua sa arate faptul ca iesitul la alergat imbunatateste sanatatea si starea de bine. “Ceel mai mari beneficii vin de la exercitii viguroase, ca alergatul,” spune dr. Joann Manson, sefa departamentului de medicina preventiva a Spitalului din Brigham.

Iata cele mai recente motive descoperite pentru a porni la drum…

1. Ai o vedere mai buna.

Persoanele care alearga mai mult de 56 de kilometri pe saptamana au cu 54% mai putine sanse sa sufere de pierderea vederii din cauza varstei decat cei care acopera 16 kilometri pe saptamana (sau mai putin).

2. Ai o circulatie mai buna.

Alergatorii care bifeaza saptamanal cel putin 16 kilometri au o probabilitate cu 39% mai mica de a folosi medicamente pentru tensiune si cu 34% mai sazuta in ceea ce priveste folosirea medicamentelor pentru colesterol, comparativ cu cei care nu alearga mai mult de 5 kilometri  /saptamana.

3. Functionezi mai bine (chiar si in acea zona…)

Barbatii care ard cel putin 12.560 kJ pe saptamana – adica in jur de cinci ore de alergat – au cu 83% mai putine sanse de a avea disfunctii erectile severe.

4. Ai oase tari

Alergatul intareste oasele mai bine decat alte exercitii aerobice, spun cercetatorii de la Universitatea din Missouri, care au comparat densitatea oaselor a celor care alearga cu cea a ciclistilor. 63% din ciclisti aveau o densitatea scazuta a coloanei vertebrale sau a soldurilor, in timp ce numai 19% din alergatatori aveau aceasta problema.

5. Reactionezi rapid

Niste angajati britanici au fost supusi unui sondaj, intr-o zi in care au facut exercitii fizice, respectiv intr-o zi in care nu au facut. Oamenii spuneau ca au facut mai putine greseli, s-au concentrat mai bine si au fost mai productivi in ziua in care au fost activi din punct de vedere fizic.

6. Ramai cu o minte agera

Un studiu din Jurnalul Societatii americane de geriatrie a raportat faptul ca femeile care au fost active in timpul adolescentei  aveau sanse mai mici sa aiba dementa mai tarziu in viata.

7. Somn usor

Cei care sufera de insomnie adormeau in 17 minute in zilele in care alergau, fata de 38 de minute in zilele in care nu alergau. De asemenea, dormeau cu o ora in plus in zilele in care faceau exercitii fizice.

8. Stranuti mai putin

Oamenii care faceau exercitii fizice pentru o ora pe zi erau mai putin predispusi sa sufere de infectii alea tractului respirator superior fata de cei care sunt inactivi, conform unui studiu din Suedia.

9. Respiri mai usor

Cercatatorii au pus persoane care sufera de astm sa faca doua sesiuni de exercitii fizice cardio si una de forta pe saptamana. Dupa trei luni, au raportat mai putin suierat astmatic si mai putina dispnee.

10. Traiesti mai mult

Rezultatul a 22 de studii arata ca persoanele care fac exercitii fizice timp de 2 ore jumatate pe saptamana au mult mai putie sansei sa moara prematur, fata de cei care nu fac exercitii fizice. Un studiu arata faptul ca oamenii activi au un risc cu 50% mai redus de a suferi de o moarte prematura…

Sursa articolului: Runner’s World

Tradcuerea si adaptarea: Raluca Stanciu

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (4)

4 răspunsuri la “10 motive (argumentate stiintific) pentru a alerga.”

  1. Cristina spune:

    Energia circula mai bine prin corp, plus ca iei energie din natura !

  2. Costel spune:

    Esti tot timpul bine dispus si ai un tonus ridicat esti vioi intodeauna si te trezesti usor dimineata …etc

  3. E. Rectu spune:

    Punctul 3 e adevarat!

  4. Alx spune:

    Doar iti accelerezi metabolismul pe o perioada…foarte determinata de x factori. Testoasa traieste cateva sute de ani si nu face gym…cred. Deci, daca iti storci corpul zi de zi de energie si iti slabesti inima.
    Cu: siguranta traiesti mai mult”…😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *