Menu

Cateva reguli pentru recuperare rapida.

Postat de Andrei Rosu pe 16 aprilie, 2015

Cel mai indepartat gand pe care il are un participant la triatlon cand ajunge la linia de sosire este sa concureze intr-un Ironman. Dar timpul (si cortul pentru masaj…) vindeca toate ranile, iar emotia de la finish se transforma repede in planificarea unei noi provocari. Desi studiile privind perioada de recuperare dupa un eveniment arata ca muschii au nevoie de doua pana la trei saptamani de recuperare dupa un Ironman sau un maraton, se poate ca mintea si corpul sa fie pregatite mult mai repede pentru un nou eveniment care necesita rezistenta.

Cu toate ca multi sunt preocupati de efectele alergarii pe distante lungi asupra accidentarilor,  foarte putine studii au fost efectuate in ceea ce priveste cat de mult timp este necesar pentru ca tendoanele, cartilagiile si oasele sa se recupereze dupa un triatlon pe distanta lunga. Cele mai recente studii efecuate de Dr. Anthony Luke, University of California, San Francisco’s RunSafe Clinic, au folosit tehnologii in curs de dezvoltare pentru a lamuri  care sunt schimbarile care se petrec la nivelul articulatiilor genunchiului dupa un maraton.

Acest studiu, realizat cu ajutorul alergatorilor incepatori care au incheiat primul lor maraton, a folosit imagini RMN avansate, inainte si dupa maraton, pentru a investiga schimbarile la nivelul cartilajului genunchiului. Studiul a demonstrat ca, desi nicio schimbare nu a aparut in structura cartilajului, semnele de “stresare” a cartilajului au durat pana la trei luni dupa eveniment. Aceste schimbari ar putea fi semnul  unei vulnerabilitati care ar putea sa apara la nivel structural, in cazul in care ar fi in continuare stresat. Luke a mai observant ca aceasta slabiciune a cartilajului nu este sesizabila, facandu-i pe atleti sa simta ca sunt pregatiti inainte de a se fi recuperat in totalitate.

Asadar, Luke recomanda alergatorilor incepatori sa astepte cel putin trei luni dupa o cursa pe distanta mare, inainte de a participa intr-o noua cursa atat de solicitanta.

Vestea buna pentru atletii avansati este ca experienta alergarii pe distanta lunga creaza un reflex pentru cartilaj, asa cum o fac si muschii si sistemul cardiovascular. Un astel de cartilaj e capabil sa se recupereze dupa un Ironman, iar perioada de recuperare este mai scurta.

Si Dr. Marc Safran, membru al departamentului de medicina sportive de la Universitatea Stanford, considera ca atat cartilajul, cat si tendoanele si oasele, au nevoie de stresul alergarii  in mod regulat pentru a devein mai puternice. Studiul realizat de Safran arata ca alergatul are un efect pozitiv asupra rezistentei cartilajului.

Recuperarea dupa o distanta mare este similara cu pregatirea: necesita timp. Bucura-te de realizarea ta si aloca-ti 2-3 luni de recuperare inainte de sa te apuci de un urmatorul Ironman.

Sursa articolului: Triathlete Europe

Traducerea si adaptarea: Teodora Bondoc

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *