Menu

Regulile recuperarii dupa un concurs.

Postat de Andrei Rosu pe 22 iunie, 2015

Sa concurezi intr-un viitor maraton este probabil cel mai indepartat gand din mintea unui alergator cand trece linia de sosire. Dar timpul si cortul de masaj vindeca toate ranile, iar emotia terminarii unei competitii se transforma rapid in planuirea urmatoarei provocari. In timp ce cercetarile din domeniul recuperarii musculare dupa un eveniment indica faptul ca muschii necesita doua pana la trei saptamani de recuperare dupa un Ironman sau maraton,  poate dura mult mai mult pana ce mintea si restul corpului sunt pregatite sa abordeze alt eveniment de anduranta.

In timp ce multi se ingrijoreaza de efectele curselor de distanta lunga asupra posibilitatii de accidentare,  surprinzator de putine cercetari s-au facut asupra a cat de mult dureaza ca tendoanele, cartilajele si oasele sa se recupereze dupa o cursa lunga. Tutusi, noi cercetari ale lui Dr. Anthony Luke, directorul Universitatii din California, a utilizat o tehnologie in curs de dezvoltare pentru a face lumina asupra schimbarilor invelisului de protectie a incheieturii genunchiului – cartilajul articular – dupa un maraton.

Studiul, condus pe alergatori amatori ce participau la primul lor maraton, a folosit aparate avansate de imagistica – inainte si dupa maraton – pentru a investiga schimbarile in cartilajul genunchiului. Studiul a dezvaluit ca, in timp ce nu s-a observat nici o schimbare in cartilaj dupa maraton, semne ale „solicitarilor” pe cartilaj au durat pana la trei luni dupa eveniment. Aceste schimbari pot sugera o vulnerabilitate care ar putea evolua mai tarziu in deteriorari structurale, daca sunt in continuare solicitate. Luke a observat de asemenea ca aceasta vulnerabilitate a cartilajului poate sa nu fie perceptibila, ceea ce-i face pe atleti sa se simta pregatiti inainte de a fi in totalitate recuperati.

Avand in vedere aceste rezultate, Luke recomanda ca alergatorii amatori si triatlonistii care tocmai au terminat un eveniment pe distanta Ironman sa astepte cel putin 3 luni inainte de a infrunta urmatoarea lor cursa lunga.

Vestea buna pentru atletii mai experimentati este ca multitudinea alergarilor pe distante lungi pune in forma cartilajul, ca in cazul muschilor si sistemului cardiovascular. Cartilajul devine mai apt sa se recupereze de la solicitarile din urma unui Ironman sau maraton, scurtand timpul necesar de recuperare pana la urmatorul eveniment.

Dr. Marc Safran, asociatul sef al medicinei sportive de la Universitatea Stanford, crede de asemenea ca acest cartilaj, ca si alte structuri din corp cum ar fi tendoanele sau oasele, are nevoie de stresul alergarilor regulate pentru a deveni mai puternic. De fapt, cercetarile lui Safran asupra jucatorilor de baschet de la Stanford indica faptul ca alergarea si impactul la sol au un efect pozitiv asupra durabilitatii cartilajului. „Desi cred in valoarea cross-training-ului cand te antrenezi pentru un eveniment, cartilajul, tendoanele si oasele au nevoie de pregatirea regulata care poate veni doar de la alergare”.

A te recupera dupa un eveniment pe distanta maratonului sau a unui Ironman este foarte similar cu a te pregati pentru unul: cere timp. Celebreaza-ti realizarea si rezerva 2-3 luni pentru recuperare inainte de a ataca urmatorul obiectiv ambitios.

Sursa articolului: Competitor.com 

Traducerea si adaptarea: Catalin Nicanov

Te-ar putea mai interesa: Primele 24 de ore dupa cursa – 9 strategii de recuperare rapida

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (1)

Un răspuns la “Regulile recuperarii dupa un concurs.”

  1. … benefic unei recuperari REALE este de a alterna alergarea cu alte forme de miscare, ciclism sau/si inot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *