Menu

25 de motive pentru care sa NU alergi un maraton

Postat de Andrei Rosu pe 1 septembrie, 2015

Cu siguranta e o isprava de admirat sa alergi 42 de km, dar [avand in vedere ca mai putin de 1% din populatia planetei a reusit acest lucru] se pare nu este pentru oricine. Si, daca tot suntem in plin sezon de maratoane (are cineva News Feed-ul plin de medalii de finisher, recorduri personale si cereri de donatii?), ne-am gandit sa sa aruncam un ‚os’ si non-maratonistilor. Hei, e perfect in regula daca nu vrei sa alergi un maraton. De fapt, si stiinta ar fi in favoarea ta. Uite aici 26 de motive foarte puternice pentru care sa nu alergi:

1. Nu te-ai antrenat destul.

Profesionistii recomanda sa alergi in jur de 65 de km pe saptamana, pentru 5 sau 6 saptamani, daca vrei sa ai garantata o zi buna in ziua cursei. Daca nu ai ajuns inca la acest standard, cel mai bine ar fi sa stai pe tusa de data asta.

2. Nu esti dispus sa te antrenezi destul.

Daca motivul #1 se aplica in cazul tau, merita sa devii putin introspectiv. Daca nu ti-ai terminat antrenamentele din simplul motiv ca nu esti dispus sa depui atat de mult efort, poate o cursa de 10 km ar fi mai pe gustul tau.

3. Viata ta sociala va avea de suferit.

Uita de orele petrecute la curse. Antrenamentele cer si mai mult timp. O sa-ti ia ceva sa alergi 60 de km pe saptamana si poate deveni dificil sa incluzi perfect in rutina ta si obligatiile sociale – mai ales cele care includ mancat si baut.

 4. Frecarea

Uite un gand placut: o sa alergi atat de mult incat frecarea pielii coapselor sau bustiera ori tricoul de bumbac chiar te pot rani. Maratonistii vor incerca sa te convinga ca nu ai nevoie decat de niste vaselina sau niste pantaloni mai stramti, dar pana la urma merita riscul?

5. Maratoanele sunt scumpe

Daca vrei sa alergi un maraton de top poti sa te astepti sa scoti din buzunar peste 100 de euro doar ca sa te inscrii. Costul taxei de participare a crescut cu aproximativ 35% din 2007, de 3.5 ori mai repede mai inflatia, conform Esquire. La unele curse pretul foarte mare e folosit ca un mijloc de intimidare. Totusi,  concurentii nu sunt perturbati cand vine vorba de marile maratoane si oricum taxa de inscriere acopera multe alte facilitati si distractii si masuri ridicate de securitate.

6. Iti ranesc sistemul imunitar

O rutina normala de antrenament te poate ajuta sa scapi de stranuturi in timpul sezonului racelii si gripei, dar prea multe antrenamente pot avea rezultatul opus. (Totul cu moderatie). Cecetarile arata ca dupa cursele lungi si solicitante precum maratoanele, sistemul imunitar este epuizat timp de doua saptamani dupa cursa, cee ce duce la cresterea sanselor de a capata o afectiune respiratorie de 2 pana la 6 ori, a declarat Mike Gleeson, profesor la Universitatea Loughborough din Leicestershire.

7. De fapt, urasti sa alergi

Daca iubesti sa alergi, un maraton ar fi progresul natural al antrenamentelor tale. Dar daca nu prea-ti place sa lovesti asfaltul cu talpile, s-ar putea sa nu fie o idee grozava sa te fortezi sa termini o astfel de cursa. Exista dovezi convingatoare care sustin faptul ca ne tinem de sporturile care se potrivesc cel mai bine cu personalitatea noastra. Asa ca asculta de vocea aia care iti spune ca alergatul nu e pentru tine si gaseste alta provocare care sa te atraga cu adevarat.

8. Daca alergi un maraton nu inseamna neaparat ca o sa slabesti

Un obiectiv precum alergarea unui maraton poate fi o motivatie bun pentru cei care vor sa slabeasca si sa fie in forma pana in ziua cursei, dar antrenamentele pentru un maraton nu inlocuiesc un plan de slabit bine gandit. Alergarea distantei de maraton, sau alergarea in general, nu duce neaparat la pierderea in greutate, mai ales daca nu ai o rutina variata sau nu maresti ritmul, scrie fondatorul Born Fitness, Adam Bornstein.

9. Nu e o scuza sa mananci TOT ce vrei

Doar pentru ca ai nevoie de mai multi carbohidrati, nu inseamna ca ar trebui ca acestia sa vina din pizza. Da, arzi mai multe calorii in toate alergarile alea lungi, dar asta nu inseamna ca nutritia nu este o componenta importanta a unui antrenament sigur pentru sanatatea ta. De fapt, daca mananci ce nu ar trebui, poti sa-ti pierzi din energie si sa-ti dai peste cap digestia (mai multe despre asta mai jos). O sa-ti fie mai bine daca iti iei carbohidratii din cereale integrale precum orez negru sau quinoa si alegi proteine slabe pentru energie si recuperare, precum si grasimi sanatoase precum cele din uleiul de masline sau avocado.

 10. Nu o sa devii mai rapid

Cand esti concentrat pe numarul de km pe care vrei sa-l atingi, e foarte probabil sa dai la o parte alte aspecte ale antrenamentului, spune revista Running Times. „Cand folosim toata energia si tot timpul liber pe care il avem  pentru distanta, tindem sa nu ne mai preocupam de sarcini precum imbunatatirea formei sau fortei”, scria in 2011 editorul-sef Jonathan Beverly. In cel mai bun caz, nu devii un alergator mai bun sau mai rapid. In cel mai rau caz, ignorarea acestor aspecte duce la accidentare.

11. Poti risca sa te supra-hidratezi

Sa bei prea multa apa, fapt cunoscut ca hiponatremie, nu e numai ceva foarte rar intalnit, dar si foarte greu de facut. Totusi, cercetatorii sugereaza ca maratonistii sunt cei mai predispusi cand vine vorba de acesta afectiune.  E posibil ca dupa o cursa dificila maratonistii sa nu poata concepe sa-si inunde corpul cu prea mult H2O, dar este totusi un risc valid.

12. Nimeni nu stie de fapt sa te antreneze cand te recuperezi

Dupa 42 de km de oboseala, plus cateva luni bune de antrenament, cei mai multi oameni au chef de o mica pauza de la alergat. Dar stiinta nu stie cu adevarat cum ar trebui sa-ti petreci cele cateva saptamani cruciale de dupa competitie pentru o recuperare optima. Unii experti spun sa iti iei o zi libera pentru fiecare 1,6 km alergati, ceea ce inseamna ca ai avea 26 de zile libere dupa ce ai alergat un maraton. Altii sugereaza sa reduci numarul de km gradual, ceea ce iti va permite sa revii treptat la antrenamente intense. Dar, pentru ca cercetatorii nu le pot cere maratonistilor in recuparare sa alerge un nou maraton, s-ar putea sa nu stim niciodata cat dureaza de fapt, a declarat pentru New York Times Dr. Timothy Noakes, fiziolog.

13. Capul nu iti e unde trebuie

E usor sa te concentrezi pe antrenamentul fizic si sa presupui ca psihic vei fi destul de puternic cand va veni momentul. Dar, dupa cum spune superstarul Ironman Lisa Bentley, un maraton e „un timp atat de mare in care trebuie sa te concentrezi”.  Nu numai ca mintea ta are nevoie de pregatire, dar e nevoie si de un timp de recuperare, de asemenea. Si nu stim cu adevarat cat timp dureaza nici sa-ti revii dupa un asemenea efort mental.

14. Intestinele tale o vor lua razna

Intre 30-50% dintre alergatorii de cursa lunga vor avea ceva probleme cu burtica, aceste cifre crescand si mai mult in randul maratonistilor, reporteaza Active.com. Sigur, sunt cateva trucuri dietetice ca sa incerci sa eviti drumuri prea dese la toaleta, dar nu ai prefera sa nu fie inghionteli inauntrul tau?

15. Va trebui sa consumi geluri energizante

Bine, nu trebuie. Dar multi alergatori de cursa lunga jura ca un supliment sub forma de gel „ocupa un loc vascos undeva intre ceva lichid si mancare”, cum o spune Greatist intr-un mod foarte apetisant. Are toate componentele esentiale ale unei mini-gustari si o consistenta care le face usor de ingerat fara sa trebuiasca sa-ti modifici pasul. Dar nu-i asa ca preferi manacarea adevarata?!

16. Maratoanele pot sa-ti afecteze inima

Scurta trecere in revista: poti alerga un maraton si sa fii mult mai putin in forma decat crezi (cu parere de rau!). Problema e ca pentru acei alergatori mai putin in forma, daunele provocate inimii, acumulate in timpul unei curse obositoare, pot tine luni de zile dupa pasirea liniei de finish. Vestea buna este ca o sa-ti revii, dar e posibil sa fii vulnerabil in fata altor afectiuni ale inimii inainte de asta, spune un studiu din 2010.

17. Sau chiar sa o opreasca de tot.

Este un lucru incredibil de rar, dar maratoanele pot afecta grav inima din cand in cand. Aproximativ unul din 184.000 de alergatori „moare in urma unui stop cardiac dupa un maraton”, raporteaza Discovery. Alergatorii cei mai predispusi acestui risc au la baza o afectiune a inimii, de aceea este important sa mergi la o consultatie inainte de a incepe orice fel de antrenament. [Pe de alta parte, ai 50% sanse sa mori inainte de ‚termen’ de o boala cardio-vasculara daca zaci toata ziua pe canapea…]

18. Esti mai degraba un alergator singuratic

Daca te simti inconfortabil cand esti expus public, sari peste cursa. Ultimul lucru de care ai nevoie in timpul unui maraton este sa fii scos din sarite de straini care iti striga numele. Poti sa alergi cat de departe si cat de mult vrei, fara fani care urla sau medalii de finisher, si o sa te bucuri de alergare o gramada de ori mai mult.

19. Prietenii s-au saturat sa doneze pentru cauza ta

Alergarile filantropice sunt de obicei win-win. Maratonistul obtine un loc mult ravnit la una dintre cele mai greu de ajuns curse in timp ce ajuta o cauza aproape de inima lui sau a ei. Dar in timp ce domeniul de binefacere implicat in maratoane si donatiile pe care ele le-au adus au crescut de la inceputul anilor ’90 incoace, numerele au stagnat in 2013, conform New York Times. Maratonul orasului New York din 2013 de exemplu, nu a fost sold out decat cu cateva saptamani inainte de cursa, o situatie “fara precedent”, spune Mary Wittberg, directorul executiv al New York Road Runners.

„E foarte greu, cred, sa faci asta an dupa an”, a spus George A. Hirsch, organizator al maratonului din New York, despre alergatorii care trebuie sa obtina o anumita suma din donatii ca sa poata alerga. „Pana la urma ajungi la acelasi numar restrans de prieteni”.

20. S-ar putea (poate) sa-ti accidentezi genunchii

Aproape toata lumea o sa-ti ofere propria parere – daca alergatul face sau nu rau genunchilor. Stiinta a mers inainte si inapoi, dar expertii tind sa fie de acord cand spun ca alergatul este bun pentru genunchii tai- la fel si pentru alte oase si articulatii. Totusi, exista cateva circumstante atenuante care fac alergatul riscant, si ar putea insemna ca alergarea unui maraton si antrenamentele sa fie o idee proasta. O afectiune a genunchilor deja existenta s-ar putea agrava in urma izbirilor repetate din timpul alergarii. Unele studii arata ca daunele provcate de antrenamentul pentru un maraton ar fi si mai grave in cazul persoanele supraponderale. Modul in care piciorul tau loveste asfaltul, precum si cresterea numarului de km sau a ritmului prea repede, pot contribui de asemenea la declansarea unor afectiuni ale genunchilor, raporteaza LiveScience.

21. Poate provoca, de asemenea, rupturi ale muschilor gambei

Sunt putine alte accidentari provocate de alergare mai comune decat oribila durere dintre glezna si genunchi. Antrenarea pentru un maraton e reteta perfecta pentru un soc constant si pentru teribilii „prea”: prea tare, prea repede sau prea mult, conform clinicii Mayo. Daca insisti, cel putin nu mai alerga in adidasii aia uzati, vechi de cateva decenii.

22. S-ar putea sa excelezi pe distante mai scurte

Daca nu esti un alergator de cursa lunga innascut, s-ar putea sa-ti irosesti energia incercand sa termini un maraton cand ai putea sa stapanesti o cursa mai scurta. Alergatorii cu varste cuprinse intre 20-30 de ani reprezinta doar 3,3% din numarul de participanti la triatloane, conform revistei Outside, „ceea ce inseamna ca niciodata competitia in grupa ta de varsta nu va mai fi atat de mica”. Aceeasi grupa de varsta in randul maratoanelor reprezinta un procent de 6% dintre participanti, conform MarathonGuide.com.

 23. O sa vorbesti despre alergare incontinuu

Mai este nevoie de explicatii?

 24. Va trebui sa uiti de pedichura

Daca nu vrei sa iei in calcul posibilitatea ca o unghie neagra sa fie un „ritual de trecere”, s-ar putea sa fie timpul pentru un nou hobby.

25. Pentru orice motiv gresit

Fie ca, aparent, toata lumea a alergat un maraton sau pentru ca mereu ai crezut ca o sa alergi unul pana sa implinesti 40 de ani, sau pentru ca fratele tau mai mic te-a provocat, in opinia noastra umila singurul motiv intemeiat ca sa alergi un maraton este pentru ca intr-adevar VREI ASTA. Daca nu, da la o parte presiunea sociala si fa un angajament sa nu te judeci pe tine insuti – esti mai mult decat numarul de km pe care ii alergi.

*

Sursa: Huffington Post

Traducerea si adaptarea: Alina Mohorea

Te-ar mai putea interesa: 10 motive documentate stiintific pentru a alerga

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (5)

5 răspunsuri la “25 de motive pentru care sa NU alergi un maraton”

  1. mikiaandy spune:

    Fara motivele acestea unde are fi distractia? 🙂

  2. Laura spune:

    Buna,
    Am aflat de blogul tau de la televizor si am intrat de curioasa. Dupa cateva articole, mi-am dat seama ca ma inspiri. Ma inspiri spre o viata mai echilibrata si mai sanatoasa. Ascutandu-ma mi-am dat seama ca acum nu-mi doresc sa alerg un maraton. Imi doresc doar sa alerg cat pentru o forma fizica buna, cat pentru un stil de viata sanatos. De ce? Pentru ca nu este visul meu acum, pentru ca nu vreau sa iau suplimente alimentare care sa ma ajute sa-mi revin dupa un astfel de efort. Intrebarea mea vine din partea unui om care vrea sa aiba un sitl de viata sanoatos. Cat ar trebui sa alerg pe satamana pentru acest scop? Si daca ar trebui sa iau suplimente alimetare daca ma gasesc in situatia unui om perfect sanatos? Am 27 de ani, nu am avut niciodata probleme cu greutatea, am cochetat cu sportul acasa, alergatul in parc si sala…cand spun cochetat ma refer ca nu am putut sa ma tin de sport, saptamana dupa saptamana. Simt ca blogul tau ma inspira in ideea de a primi sportul in viata mea ca un stil de viata. Inainte sa te citesc, mi-am propus sa alerg o tura de Casa Poporului (cred ca 3 km) de 3 ori pe saptamana. Iar de 2-3 ori pe saptamana sa fac sport acasa, maxim 20 minute, coarda si tot felul de exercitii. Ti se pare suficient pentru cineva care isi doreste doar sa fie intr-o forma buna? Crezi ca e nevoie de suplimente? As vrea sa imi spui parerea ta. Multumesc!

    • Andrei Rosu spune:

      Buna Laura, felicitari pentru stilul de viata!!Este mult de povestit (iti recomand programul meu transformational http://www.coachinginalergare.ro :)). Poti sa alergi cat vrei, atat timp cat te simti ok :))

    • sorineatza spune:

      Laura, nu cred ca e bine sa alergi in jurul Casei Poporului cu atatea masini care fumega in jur. Cum mai respiri sau ce respiri? In al doilea rand e bine sa alergi pe pamant daca nu ai incaltari adecvate pentru amortizare pe asfalt. Asta e opinia mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *