Menu

24 de obiceiuri zilnice care mi-au schimbat radical viata.

Postat de Andrei Rosu pe 19 ianuarie, 2016

„Devenim ceea ce facem in mod repetat”. Sau „suntem media celor 5 persoane cu care ne vedem cel mai des”. Sau „un mar pe zi tine doctorul departe”. Sau „prima oara ne formam obiceiurile, apoi ele ne formeaza pe noi” Sau „convingerile noastre devin ganduri. Gandurile devin cuvinte. Cuvintele devin actiuni. Actiunile devin obiceiuri. Obiceiurile devin valori. Valorile devin destinul nostru.” Sau „Motivatia ne ajuta sa incepem lucrurile, dar obiceiurile sunt cele care ne ajuta sa reusim pana la capat”. Si asa mai departe… Ce au in comun aceste ‘mantre’ sau citate inspirationale? Obiceiurile.

A face ceva in fiecare zi este un mod puternic de a forma un obicei si de a ajuta creierul s aisi formeze noi ‘harti’. Mai jos veti gasi o lista interesante cu obiceiuri care merita practicate zilnic – si la care subscriu in totalitate. Le-am testat pe propria persoana si… functioneaza! Nota: enumerarea este impartita in trei etape: dimineata, amiaza si seara, desi unele ar putea fi in ordine diferita.

*

Dimineata

1. Ma trezesc devreme: Sunt un mare fan al trezirii la 5 a.m. Astfel, am timp pentru mine inainte de a incepe munca. 

2. Fac sport: atunci cand mi-am stabilit obiectivul de a face sport de 4 ori pe saptamana, mi-a fost foarte usor sa-mi spun mai bine fac sport maine. Stabilirea asteptarii de a face sport zilnic a eliminat acest lucru ca pe o potentiala scuza si am cules beneficiile acestui obicei zilnic.

3. Revizuiesc sau (chiar mai bine) rescriu obiectivele: in fiecare zi, incerc sa imi ating  obiectivele stabilite pe termen scurt, mediu si lung. Incepand ziua prin revizuirea sau rescrierea obiectivelor mele inseamna ca am o mai buna constientizare a acestora pe tot parcursul zilei. Cu o mai buna constientizare poti face alegeri mai bune si, atunci cand faci alegeri mai bune, vei avea rezultate mai bune.

4. Citesc si/sau ascult materiale inspirationale / din care am de invatat: dimineata, ai in fata o zi intreaga de posibilitati nelimitate. Alege cu cap si lasa candy crash saga pentru…altii.

5. Vizualizez ziua urmatoare: imi place ca pentru cateva minute sa imi inchid ochii si sa vizualizez ceea ce imi propun sa se intample in ziua urmatoare. Este uimitor cat de des dorintele mele devin realitate, atunci cand fac acest lucru.

6. Scriu o lista de activitati – „To do list”: imi place sa imi fac o lista in jurnalul meu cu sarcinile importante pe care trebuie sa le rezolv in acea zi. O data ce acestea sunt finalizate, trag o linie sub ele. Atat de simplu, dar atat de eficient.

7. Verific informatiile de pe prima pagina: Cred ca este important sa avem o idee despre ceea ce se intampla in comunitatea noastra si in lume. De asemenea, daca cel putin nu verific principalele stiri, mi se pare ca este usor sa ma simt lasat in afara conversatiilor pe tot parcursul zilei. Acestea fiind spuse, majoritatea stirilor sunt  negative si sunt atent sa nu petrec prea mult timp digerandu-le, cu exceptia cazului in care exista un anumit comentariu al informatiei.

8. Blog: Mi se pare ca sunt multe beneficii pentru a publica pe blog. A avea un blog te poate ajuta sa ai o viziune mai  clara, sa fii creativ, iti faci noi prieteni si, poate, chiar sa obtii un venit. 

9. Fa-ti timp pentru a arata bine: este o realitate a vietii, cum ca oamenii ne judeca dupa aspectul nostru. Imi rezerv cateva minute in fiecare dimineata pentru a ma asigura ca ies in lume, aratand cat mai bine. [Evident, cel mai mult timp imi ocupa coafura… :)]

Amiaza

10. Zambesc. Ai auzit, probabil, despre importanta zambetului, dar – asa cum se spune – „Deseori, bunul simt este o virtute neobisnuita”. Incerc sa zambesc pe tot parcursul zilei. Mi se pare ca nu numai ca ma face mai fericit, dar poate aduce un zambet si altor persoane si deschide usa pentru conversatii cu oameni cu care nu am vorbit inainte.

11. Fac mai intai ceea ce trebuie: incerc sa evit ca ziua mea sa fie controlata de sarcini care sunt urgente, dar nu neaparat importante. Obiceiul de a face mai intai ce trebuie este despre organizarea si trairea vietii tale in jurul valorilor tale cele mai profunde.

12. Sunt consecvent cu promisiunile si incerc sa le realizez: la birou depun efort suplimentar in ceea ce privesc proiectele mele, in special cu privire la detaliile pe care multe persoane le-ar putea rata. Imi stabilesc termene rezonabile si, atunci cand este posibil, incerc sa le indeplinesc mai devreme.

13. Sunt proactiv: sa fii proactiv inseamna sa ai initiativa si sa iti asumi raspunderea  pentru a face lucrurile sa se intample. Ori de cate ori vreau sa realizez ceva, ma intreb: „Ce pot face pentru ca acest lucru sa se intample?”

14. Am gustari sanatoase: am inlocuit chips-urile, bomboanele si ciocolata cu fructe, legume (morcovii si telina sunt grozave de rontait) si nuci / migdale etc.

15. Ma conectez cu natura: Pentru starea mea de bine, mi se pare minunat sa petrec timpul in natura. In zilele lucratoare, imi place sa fac o plimbare in timpul pauzei de pranz.

16. Apelez un prieten: incerc sa trimit un e-mail rapid sau un text unui prieten in fiecare zi. Este o modalitate foarte buna de a ramane conectat cu prietenii, atunci cand sunt extrem de ocupat.

17. Economisesc: am economisit cel putin 10% din fiecare sursa de venit. O modalitate foarte buna de a economisi bani este de a pune deoparte o suma modica, in fiecare zi, de exemplu 10-15 lei. [daca renunti la fumat…uite de unde apare aceasta suma!]

Seara

18. Petrec timp cu familia: Cred ca este important sa fii prezent in cele mai multe seri. Timpul petrecut cu familia este despre cantitate si calitate.

19. Imi fac timp pentru mine: De asemenea, cred ca este important sa petrec putin timp in fiecare zi doar pentru mine. Dintre lucrurile care imi place sa le fac: citit, scris, meditatie, exercitii fizice etc.

20. Sa fiu ordonat: o casa dezordonata (sau un birou dezordonat) poate duce la o minte dezordonata si o gandire confuza. Cel mai potrivit este sa mentii curatenia si ordinea in fiecare zi.

21. Ma relaxez: Inchid calculatorul si telefonul cu aproximatix 60 minute inainte de culcare si sa las creierul sa se relaxeze, dupa o zi lunga. Dorm mult mai linistit atunci cand fac acest lucru.

22. Imi revizuiesc ziua: mi se pare ca aceasta este o modalitate foarte buna de a ma trage la raspundere pentru luarea de masuri pe tot parcursul zilei. Am ajuns mai aproape de atingerea obiectivelor mele? Am finalizat lista de activitati? Ziua mea a mers conform planului? Daca nu, de ce nu? Un jurnal ajuta!

23. Spun Te iubesc: nu presupune doar ca membrii familiei tale stiu ca ii iubesti. Spun aceste cuvinte sotiei si copiilor mei cel putin o data pe zi.

24. Merg la culcare la o ora rezonabila: primul obicei al acestei liste (trezirea devreme) incepe prin a merge la culcare la o ora rezonabila si a avea un somn odihnitor.

*

Daca aceste 24 de obiceiuri par complicate, vestea buna este ca dobandirea lor dureaza destul de putin (cateva saptamani). Imagineaza-ti cum va arata viata ta dupa aceea! 🙂

Sursa articolului: The Change Blog 

Traducerea si adaptarea: Monica Moldovan

Te-ar mai putea interesa: 10 schimbari de facut dupa 30 de ani

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (11)

11 răspunsuri la “24 de obiceiuri zilnice care mi-au schimbat radical viata.”

  1. Pop Dan spune:

    Foarte bune obiceiuri. Ajuta la o ordine in viata asta in care alergam dupa ce e mai important pentru altii, nu pentru noi.
    Am ajuns sa implementez si eu vreo 10 dintre ele. Multumesc pentru celelalte .

  2. Elena spune:

    Felicitari! Esti un exemplu de motivatie si disciplina!

  3. Mihaela spune:

    Multumesc mult pentru informatii! Incerc si eu sa implementez cit mai multe. Andrei, activitatile urmatoare: cumparaturi, gatit, curatenie, rufe, dus-adus copii de la gradinita/scoala/cursuri diverse cand/cine/cum le faceti? Ajutor (bunica, bona) aveti? Multumesc mult si numai bine!

  4. Valy Tutui spune:

    Care este ora de culcare in conditiile trezirii la 5 am?

  5. Cosmin spune:

    Foarte frumoase obiceiuri,normale si de bun simt. Incerc mai nou sa aplic cateva dintre ele si recunosc, ma simt bine. Pacat ca foarte putine persoane au setate astfel de obiceiuri, mai ales ca sunt relativ usor de deprins, sunt gratis, si nu ingrasa! Te apreciez mult, numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *