Menu

Cum putem arde mai multa grasime, fara a alerga mai mult.

Postat de Andrei Rosu pe 20 august, 2016

Corpul nostru foloseste doua tipuri principale de combustibil – grasimi si carbohidrati – si majoritatea dintre noi am vrea sa ii transmitem sa arda mai mult din rezervele noastre de grasime! Ei bine, unele cercetari noi sugereaza ca exista o cale in acest sens, tocmai prin sincronizarea momentului cand mancam, cu timpul cand ne antrenam…

*

Am auzit de un test de laborator efectuat de Dr. Adam Collins de la Universitatea din Surrey, care explica un fapt interesant: cantitatea de grasime pe care o ardem se modifica daca am mancat inainte sau dupa antrenament – si ca acest lucru pare sa fie diferit pentru barbati si femei. Daca acesta are dreptate, ar putea fi posibil sa se schimbe obiceiurile alimentare in functie de antrenament pentru a creste cantitatea de grasime pe care corpul nostru o va arde pe tot parcursul zilei – asa ca, am decis sa facem un experiment de proportii mari, pentru a ne ajuta sa intelegem acest lucru.

Experimentul 1: Testul de laborator

Experimentul initial a lui Adam a aratat ca, pentru tineri, consumul de carbohidrati (CHO) inainte de antrenament a scazut in mod semnificativ cantitatea de grasime  pe care corpul lor a fost nevoit sa o arda timp de 3 ore dupa aceea, in timp ce se odihnesc (n=10, p=0,02, teste pereche egale Wilcoxon, masuri repetate ANOVA-bidirectionala, mai multe teste-t). Cand a facut un experiment similar, atat cu barbati cat si cu femei, el si echipa sa au constatat ca, in timp ce barbatii au ars mai putina grasime, daca ar fi mancat carbohidrati inainte de antrenament (n=7, p<0,05), femeile au ars MAI MULTE grasimi in cazul in care au consumat carbohidrati inainte de antrenament (n=8, p<0,05).

1

* Diferenta semnificativa intre sexe: p≤0.05;

† Diferenta semnificativa intre tratamente: p≤0.05

 Total oxidare grasimi (g) intre tratamente si sexe (Efort fizic + Recuperare)

Am repetat acest experiment pe o singura pereche frate si sora, Jess & Josh si am obtinut rezultate similare.

2

Experimentul 2: Efectul pe Termen Lung

Pentru a putea vedea daca acest efect masurat in laborator ar putea fi relevant in realitate, am facut echipa cu Adam si grupul sau de cercetare pentru a recruta 30 de voluntari, luand parte astfel la un experiment pe termen mai lung.

Am luat 13 barbati si 17 femei care, in mod normal, nu fac multe antrenamente si, timp de 4 saptamani, toti au luat parte la 3 ore supravegheate, pe saptamana: antrenament de intensitate mare, ore de Zumba si ora de pedalat. Toti au consumat o bautura atat inainte, cat si dupa fiecare ora de antrenament, insa una dintre bauturile lor a fost un placebo (nu a avut calorii in ea), in timp ce cealalta a fost un rezultat pozitiv atent controlat de calorii cu carbohidrati. Nimeni nu stia ce lua atunci cand bea.

7 dintre barbati au luat bautura de carbohidrati inainte de antrenament, in timp ce 6 au baut-o ulterior.

7 dintre femei au luat bautura de carbohidrati inainte de antrenament, in timp ce 10 au baut-o ulterior.

La inceputul si la sfarsitul experimentului, am testat cat de multa grasime au ars in timpul repausului (precum si o serie de alte masuratori, cum ar fi greutatea, circumferinta taliei si nivelul zaharului/grasimii din sange).
3Rezultate obtinute

In timp ce toate femeile au ars mai multa grasime la sfarsitul experimentului, cele care au luat carbohidrati INAINTE de antrenament au ars mai multa grasime.

Intre timp, toti barbatii au ars mai putina grasime la sfarsitul experimentului, insa cei care au luat carbohidrati DUPA antrenament au ars mai bine.

Am vazut diferente semnificative in greutatea lor sau circumferinta taliei, dar nivelul lor de zahar din sange s-a schimbat in acelasi mod ca si arderea grasimilor.
4

Cum functioneaza

Barbatii si femeile ard grasimile si carbohidratii in moduri diferite.

Barbatii sunt foarte buni „arzatori de carbohidrati” – daca esti barbat si mananci carbohidrati, atunci corpul tau va arde acei carbohidrati, mai degraba decat grasimea. Oferind barbatilor carbohidrati, in orice moment al experimentului nostru, i-am facut sa arda mai putina grasime! Cu toate acestea, avand in vedere ca noi toti trebuie sa manancam (si carbohidratii constituie o parte importanta a hranei noastre), este mai bine pentru barbati sa manance dupa antrenament, in cazul in care doresc sa arda grasimi. Acest lucru se datoreaza faptului ca, dupa efortul fizic, barbatii vor folosi acei carbohidrati pentru a inlocui carbohidratii din muschi, mai degraba decat sa-i transforme in combustibil, si vor continua in schimb sa arda grasimi.

Pentru femei, rezultatele arata in mod clar ca este mai bine sa mananci inainte de antrenament decat dupa terminarea acestuia, in cazul in care doresc sa arda grasimi. Organismul femeilor tinde sa arda grasimile mai usor decat cel al barbatilor si nu este alimentat atat de mult de carbohidrati. Mai mult decat atat, femeile sunt mult mai bune la conservarea carbohidratilor in timpul antrenamentelor. Astfel ca, atunci cand femeile mananca carbohidrati la scurt timp dupa efort fizic, acest lucru le supraincarca in mod eficient cu combustibil si interfereaza cu capacitatea organismului de a arde grasimile.

Cantitatea de carbohidrati in testele noastre este, probabil, echivalentul unei bucati de paine prajita sau un bol mic de cereale – si pentru barbatii ‘care nu mananca inainte de antrenament’ inseamna aproximativ 90 de minute inainte de efortul fizic, iar pentru femeile ‘care nu mananca dupa antrenament’, in mod similar, inseamna aproximativ 90 de minute dupa.

Desi studiul nostru a fost destul de mic, pus impreuna cu dovezile experimentelor de laborator, se pare ca a meritat pe deplin sa facem acea simpla ajustare atunci cand mancam, in scopul de a maximiza cantitatea de grasime pe care corpul nostru o arde pe tot parcursul zilei.

*

Sursa articolului: BBC.co.uk

Traducerea si adaptarea: Monica Moldovan

Te-ar mai putea interesa: 7 greseli cardio facute la antrenamente

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (2)

2 răspunsuri la “Cum putem arde mai multa grasime, fara a alerga mai mult.”

  1. Cristina spune:

    Buna,
    Dar daca nu mananci nimic dupa antrenament timp de app 90 minute nu risti sa pierzi din masa musculara?
    Merci,

  2. Alex Ciocan spune:

    mda, foarte multă lume vrea să slăbească dar nu prea vrea să facă și compromisuri… alimentația e foarte importantă și am observat că cei care vor să slăbească nu prea țin cont de ea… bine că încep după să se vaite că nu sunt rezultate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *