Menu

Este infometarea o solutie in timpul antrenamentelor?

Postat de Andrei Rosu pe 18 august, 2016

Un antrenor de triatlon vorbeste despre utilizarea grasimilor ca sursa de energie prin reducerea aportului caloric in timpul antrenamentelor lungi.

Intrebare: Am auzit ca pentru a-ti invata corpul sa utilizeze grasimile ca sursa de energie ar trebui sa te privezi de calorii in timpul antrenamentelor mai lungi, de joasa intensitate. Ce crezi despre aceasta teorie – este o opțiune inteligenta pentru un triatlonist amator?

Raspuns: Hai sa vedem mai intai cum se incadreaza nutritia ca parte generala a antrenamentului. Multi atleti si antrenori cad in capcana de a vedea fiecare componenta a antrenamentului ca entitati singulare ce actioneaza exclusiv de alti factori. Arta de a crea o abordare de succes a antrenamentului este sa mentinem intotdeauna o vedere de ansamblu a factorilor inter-relationali ai performantei. De exemplu, orice program de antrenament inceput va avea succes doar daca este echilibrat cu ceilalti factori de viata ce-ti aduc stres, ca individ. Un program de antrenament de succes ar trebui sa fie integrat in viata, nu doar sa stea in plus peste viata normala. Cu acest punct de vedere, abordarea ta asupra nutritiei va fi: 1) ori una de mare ajutor pentru antrenament si sanatate (daca este facuta corect), ori 2) un factor aditional de stres asupra sistemului tau (daca este facuta incorect, in termeni de calitate, cantitate si moment). Asadar, pe masura ce ne aruncam sa raspundem la aceasta intrebare, este important sa mentinem o vedere de ansamblu la felul in care nutritia se potriveste in spectrul general al antrenamentului.

Intrebarea este mai putin referitoare la nutritie si mai mult asupra alimentarii, si aceasta este o distinctie importanta pentru un atlet de anduranta. Ma refer la „nutritie” ca fiind caloriile zilnice pe care le primesti prin mesele principale pe parcursul zilei. Aceste calorii ofera marea majoritate a nutrientilor, caramizilor constructoare (proteine) si uleiurilor (grasimi). „Alimentarea” se refera la caloriile pe care le consumi in timpul si imediat dupa exercitii, si scopul principal al acestor calorii este sa alimenteze antrenamentul. Performanta ta de succes in cadrul oricarui antrenament, recuperarea dupa antrenament, urmarirea compozitiei corporale optime si suportul antrenamentului in termeni de reducere a stresului – rasar din alimentare. Acesta este cel mai important factor in nutritie pe care un atlet de anduranta trebuie sa-l faca bine, dar este de asemenea zona in care majoritatea atletilor consuma sub necesitati raportat la costurile energetice. Combustibilul principal pe care corpul il foloseste in timpul antrenamentului este glicogenul, o forma depozitata de carbohidrat. Indiferent de cat de antrenat in a folosi grasimile vei deveni, vei utiliza intotdeauna destul de mult din rezerva de glicogen in activati. Esecul de a reface aceste rezerve in timpul si dupa exercitii activeaza o serie de evenimente negative si foarte stresante pentru corp. O acumulare a acestor evenimente duce la o recuperare afectata, o posibila retentie de grasimi si la pierdere pe termen lung de tesut muscular, dar si la o crestere al nivelului general de stres al sistemului tau.

Cercetarea revizuita ce se concentreaza pe privarea de carbohidrați in timpul exercițiilor de intensitate joasa arata ca probabil exista o crestere a utilizarii lipidelor (grasimilor). Asadar, la o prima vedere, pare a fi o idee buna sa limitam carbohidratii in timpul unei sesiuni lungi de intensitate mica, dar aici se iveste problema de a aplica pur si simplu descoperiri știintifice miopice la scenariile de antrenament din viata reala. Ca antrenor am experimentat privarea de grasimi in trecut si n-am vazut niciodata rezultate pozitive pe termen lung. Nivelul de stres creat per ansamblu printr-o alimentare redusa a rezultat intotdeauna intr-un declin al performantei in antrenament, intr-o recuperare deficitara, o frecventa marita a imbolnavirilor si o pierdere a motivatiei de a face antrenamentele. Per ansamblu nu da cu plus pentru imbunatatirile progresive ale performantei.

Recomand sa faci o abordare globala pe termen lung asupra nutritiei de antrenament. Alimentează fiecare antrenament prin a „inveli” sesiunile cu carbohidrati, prin a-ti primi proteinele, uleiurile si nutrientii (legume si fructe) si prin a ingadui  acumularea incarcaturii de antrenament, aplicata consistent, pentru a-ti mari anduranta si ablitatea de a folosi grasimile ca sursa de alimentare. Vei fi un atlet mai bine antrenat, mai sanatos si mai bine recuperat pentru asta.

Sursa articolului: Competitor.com 

Traducerea si adaptarea: Catalin Nicanov

Te-ar mai putea interesa: Mini-ghid – cum sa ardem eficient grasimile

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (3)

3 răspunsuri la “Este infometarea o solutie in timpul antrenamentelor?”

  1. Stf77 spune:

    Pentru un row vegan încărcarea cu carbohidrati e foarte buna, pt noi restul muritorilor pe termen scurt e buna dar pe termen lung e dăunătoare ducând la dezechilibru glicemia. Cred ca abordare cu adaptarea organismului la consumul de grăsimi pentru eforturi de anduranță pe termen lung e cea mai avantajoasă.

  2. Serban Silviu spune:

    Salut,

    Mi se pare mie sau aceasta tactica intra putin in conflict cu sfaturile de ieri? http://www.andreirosu.org/2015/04/mini-ghid-cum-sa-ardem-eficient-grasimile/ . Sau poate nu am inteles prea bine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *