Menu

„Daca ar fi fost atat de simplu, toata lumea ar fi fost milionara”. Totusi… iata 10 obiceiuri care ne pot imbogati.

Postat de Andrei Rosu pe 14 noiembrie, 2016

Daca ne-am propune sa devenim, intr-un timp foarte scurt, niste gradinari foarte buni, care ar fi cea mai usoara cale de a ne atinge obiectivul? Invatand de la un gradinar foarte bun. Daca visul nostru este sa devenim dansatori exceptionali de salsa, cum am putea realiza rapid acest lucru? Probabil, din nou, invatand de la un dansator (sau instructor) foarte bun. Dar daca ne-am propune sa dobandim libertate financiara? De la cine ar trebui sa inavatam asta? Raspunsul pe care il auzim cel mai des nu este „de la un milionar” (cum ar fi normal), ci „daca ar fi fost atat de simplu, toata lumea ar fi fost milionara”…

*

Conform unui studiu desfasurat in anul 2006 de Duke University, 40% sau mai mult dintre activitatile pe care le desfasuram zilnic reprezinta de fapt obiceiuri. Obiceiurile au un scop foarte important: acestea salveaza creierul de la o munca suplimentara, inregistrand anumite activitati repetitive intr-o zona a creierului numita “ganglioni bazali”. Izoland astfel anumite functii repetitive in aceasta zona foarte mica, creierul se elibereaza si poate efectua functii de un nivel superior. Obiceiurile ne controleaza vietile, dirijandu-ne in mod inconstient catre succes si fericire sau catre insucces si nefericire.

In studiul pe care l-am desfasurat de-a lungul a cinci ani asupra obiceiurilor zilnice ale unui esantion de 233 de milionari si asupra unui esantion de 128 de persoane sarace, am descoperit 10 obiceiuri cheie care ii delimiteaza pe oamenii bogati de oamenii saraci.

Am denumit aceste obiceiuri Obiceiurile Bogatiei.

Acele persoane care au invatat de la parintii lor, de la mentori sau de la scoala vietii care sunt aceste obiceiuri ale bogatiei, exceleaza astazi in viata. Acele persoane care nu au invatat niciodata care sunt aceste obiceiuri si care sunt impovarate cu ceea ce eu numesc obiceiurile saraciei, se zbat prin viata, duc lupte din punct de vedere financiar, au o sanatate precara, si traiesc niste vieti nefericite.

Pentru a intelege mai bine procesul insusirii sau eliminarii obiceiurilor, este important sa intelegem cum aceste obiceiuri se formeaza sau cum sunt ele eliminate din creierul nostru.

Obiceiurile sunt intr-o confruntare continua in creierele noastre

Neuronii (celulele creierului) se confrunta intre ele in creierul nostru pentru ceea ce numim spatiul cortical. Ganditi-va la acest spatiu al creierului ca la o proprietate imobiliara. La fel cum exista o cerere crescuta pentru imobilele situate la malul marii, la fel exista o cerere crescuta pentru proprietatea imobiliara din cadrul creierului. Pentru a deprinde o noua abilitate sau un nou obicei, trebuie sa cream o noua cale neuronala in interiorul creierului nostru.

A crea insa o astfel de noua cale neuronala nu este atat de usor de realizat. Asta din cauza faptului ca vechile cai neuronale sunt foarte lacome si nu le putem face sa renunte atat de usor la proprietatea imobiliara din creierul nostru pe care o detin in prezent. Ele se lupta pentru a pastra aceasta proprietate de alti neuroni considerati intrusi. Noile activitati care incearca sa creeze aceste noi cai neurale trebuie sa se lupte pentru proprietatile imobiliare din creierul nostru cu vechile cai neurale deja existente (vechile activitati).

De aceea este foarte greu sa eliminam un vechi obicei. Exista un razboi imobiliar in cadrul creierului nostru atunci cand incercam sa ne insusim noi obiceiuri.

Folositi-va vechile obiceiuri pentru a crea unele noi.

Cea mai buna modalitate de a coopta spatiu in creierul ocupat deja de vechile obiceiuri este aceea de a stoca un nou obicei peste cel vechi.

Ganditi-va la obiceiurile deja existente (caile neuronale deja existente) ca la un tren aflat pe sine, exceptand faptul ca acest lucru se afla doar in creierul vostru. Daca adaugati noi obiceiuri aceluiasi tren, ca si cum ar fi un nou pasager, creierul nu va putea sa se impotriveasca deoarece nu incercati de fapt sa puneti stapanire pe intregul tren aflat pe sine. Sunteti doar intr-o plimbare. Cand un vechi obicei nu percepe noul obicei ca pe o amenintare, nu are loc acest razboi al proprietatii in interiorul creierului vostru. Si iata cum un nou obicei prinde viata.

Cum functioneaza de fapt: sa presupunem ca vreti sa adaugati un nou obicei al bogatiei, si anume sa cititi timp de 30 de minute in fiecare zi pentru propria voastra educatie. Sa presupunem, de asemenea, ca aveti deja obiceiul de a face sport 30 de minute sau de a calatori jumatate de ora spre / dinspre birou. Daca adaugati la vechile obiceiuri ascultarea unui audiobook pentru 30 de minute in fiecare zi… voila!

Alt exemplu: Daca aveti obiceiul de a bea cafea in fiecare dimineata si doriti sa adaugati un nou obicei al bogatiei constand in a bea un pahar de apa in plus in fiecare zi, puteti bea un pahar de apa fie inainte, fie dupa fiecare ceasca de cafea. Acest nou obicei s-ar impamanteni de asemenea.

Utilizand aceasta strategie de insusire a obiceiurilor, puteti fara nici un fel de efort sa va creati noi obiceiuri, adica acele obiceiuri ale bogatiei. Fiecare obicei pe care il adaugati vietii dumneavoastre are un efect cumulativ. Ele sunt ca investitiile in propriul succes. In timp, aceste obiceiuri ale bogatiei va vor ajuta din ce in ce mai mult sa va apropiati de o viata plina de succes.

Cu cat aveti mai multe obiceiuri ale bogatiei in fiecare zi pentru un timp indelungat, cu atat mai aproape veti fi de succes. Iar bogatia va urma in cele din urma.

Acum, iata si cele 10 obiceiuri ale bogatiei.

1. Oamenii bogati cred ca obiceiurile au un impact major in viata lor.

„Obiceiurile zilnice sunt critice pentru succesul financiar in viata.”

  • Oameni bogati care sunt de acord: 52%
  • Oameni saraci care sunt de acord: 3%

Oamenii bogati cred ca obiceiurile proaste creaza ghinion si ca obiceiurile bune creaza „noroc de oportunitate”, adica acestea creaza oportunitatile, pentru ca oamenii sa-si faca propriul noroc. „Atunci cand m-am uitat la noroc,” isi aduce aminte Corley, „multi oameni bogati au spus ca sunt norocosi si multi oameni saraci au spus ca sunt ghinionisti.”

2. Oamenii bogati cred in Visul American.

„Visul American nu mai este posibil.”

  • Oameni bogati care sunt de acord: 2%
  • Oameni saraci care sunt de acord: 87%

„Visul American este ideea de potential nelimitat, faptul ca poti reusi pe cont propriu,” spune Corley. In studiul sau, marea majoritate a oamenilor bogati au crezut ca bogatia este o parte majora al Visului American (94%), si ca visul este inca posibil.

3. Oamenii bogati apreciaza relatiile pentru cresterea profesionala si personala.

„Relațiile sunt critice pentru succesul financiar.”

  • Oameni bogati care sunt de acord: 88%
  • Oameni saraci care sunt de acord: 17%

Nu numai ca oamenii bogati simt ca relatiile lor sunt critice pentru succesul acestora, dar ei pun mult efort pentru a le mentine, facand un obicei din a-si suna contactele pentru a le felicita la evenimentele de viata, a le ura ‘La multi ani’ sau conectandu-se doar pentru a spune ‘Salut’. „Atunci cand am aplicat apelurile de salut si apelurile cu ocazia evenimentelor de viata,” isi aduce aminte Corley, „am sfarsit prin a castiga $60.000 in plus.”

4. Oamenii bogati iubesc sa întalnească persoane noi.

„Iubesc sa întalnesc persoane noi”

  • Oameni bogati care sunt de acord: 68%
  • Oameni saraci care sunt de acord: 11%

Mana in mana cu aprecierea relațiilor vine construirea unor relatii noi. Oamenii bogati iubesc sa intalneasca persoane noi si cred ca a fi placuti este important pentru succesul financiar (de fapt, un procent major din cei bogati, de 95%, crede in puterea de a fi placuti, comparativ cu 9% din oamenii saraci).

5. Oamenii bogati cred ca a face economii este deosebit de important.

„A face economii este critic pentru succesul financiar.”

  • Oameni bogati care sunt de acord: 88%
  • Oameni saraci care sunt de acord: 52%

„A fi bogat nu inseamna doar a face multi bani,” explica Corley. „Inseamna a face multe economii si a acumula bogatie. Multe dintre persoanele pe care le-am studiat nu sunt bogate pentru au facut multi bani, ci pentru ca au economisit mult.” Corley incearca sa le transmita copiilor sai ceea ce el numeste regula 80/20: Economiseste 20% din venit, in timp ce traiesti cu 80%.

6. Oamenii bogati simt ca ei isi determina calea prin viata.

„Cred in destin.”

  • Oameni bogati care sunt de acord: 10%
  • Oameni saraci care sunt de acord: 90%

Este mult mai probabil ca oamenii saraci sa creada ca genetica este importanta pentru a deveni bogat si, mult mai putin probabil, sa creada ca ei sunt cauza propriului statut financiar in viata. „Majoritatea oamenilor bogati cu care am discutat erau oameni de afeceri care nu au fost intotdeauna bogati,” explica Corley, „dar aveau aceasta atitudine ca pot face orice.”

[„Sa te nasti sarac nu este vina ta, dar sa mori sarac este” (Bill Gates)]

7. Oamenii bogati apreciază creativitatea mai mult decât inteligenta.

„Creativitatea este critica pentru succesul financiar.”

  • Oameni bogati care sunt de acord: 75%
  • Oameni saraci care sunt de acord: 11%

In timp ce este mai probabil ca oamenii bogati sa creada ca creativitatea influențeaza succesul, oamenii saraci sunt mai dispusi sa creada ca a fi „inzestrați intelectual” este critic. Sunt de asemenea mai dispusi sa creada ca bogatia este de obicei accidentala. „Daca te uiti la statisticile mele, vei descoperi ca multi oameni bogati au fost studenti de nota C,” (intre 5 si 7) spune Corley. „Sunt mai multe lucruri care influențeaza bogtiia decat doar faptul de a fi inteligent.” [de altfel, se spune ca studentii de nota 10 vor fi angajatii celor de 8].

8. Oamenii bogati se bucura de munca lor.

„Imi place (sau mi-a placut) cum imi castig existenta.”

  • Oameni bogati care sunt de acord: 85%
  • Oameni saraci care sunt de acord: 2%

„Multi dintre cei bogati din studiul meu isi iubeau job-ul – nu este un accident,” spune Corley. De fapt, 86% dintre cei bogati lucrau in medie 50 de ore sau mai mult pe saptamana (comparativ cu 43% dintre cei saraci) si 81% spun ca fac mai mult decat le cere locul de munca (versus 17%). Corley spune ca acest lucru are legatura cu idea ca creativitatea este importanta pentru succesul financiar: „Acesti oameni au gasit o cale creativa care se poate transforma in valoare monetara. Atunci cand te implici intr-o cale creativa care poate face bani, recompensele sunt de obicei pe masura.”

9. Oamenii bogati cred ca starea lor de sanatate le influenteaza succesul.

„O sanatate buna este critica pentru succesul financiar.”

  • Oameni bogati care sunt de acord: 85%
  • Oameni saraci care sunt de acord: 13%

„Unul dintre indivizii din studiul meu mi-au spus Nu pot face bani dintr-un pat de spital„, isi aduce aminte Corley. „Oamenii bogati cred ca a fi sanatos inseamna mai putine zile de concediu medical, ceea ce inseamna o mai mare productivitate si mai multi bani.”

10. Oamenii bogati sunt dispusi sa-si asume riscuri.

„Mi-am asumat un risc in cautarea bogatiei.”

  • Oameni bogati care sunt de acord: 63%
  • Oameni saraci care sunt de acord: 6%

„Multi dintre oamenii bogati din studiu erau proprietari de afaceri care si-au inceput propriile afaceri,” explica Corley. „Acestia au devenit oameni de succes pentru ca erau mesteri in auto-educatie care au invatat de la scoala loviturilor dure.” De fapt, 27% dintre oamenii bogati din studiul lui Corley admit ca au esuat cel putin o data in viata sau in afaceri, comparativ cu 2% dintre cei saraci. „Esecul este ca o cicatrice pe creier,” spune Corley. „Lectiile tin o viata.”

*

Imi amintesc ca, in urma cu un an, am participat la o intalnire cu studentii. Acolo, unul dintre invitati a spus o fraza memorabila: „Daca vrei sa ajuti mai multi oameni si sa faci mai multe fapte bune, calea cea mai usoara este de a deveni bogat”.

A fi bogat are foarte putin de-a face cu norocul si are totul de-a face cu obiceiurile. Va doresc obiceiuri cat mai bune! 🙂

*

PS – pe 17 noiembrie are loc ultima editie a programului transformational SPALATORIA, in cadrul caruia imi voi impartasi obiceiurile (si multe altele…). Mai sunt 2 locuri 🙂

*

Sursa articolului: Business Insider 

Traducerea si adaptarea: Cristina Pintilie & Catalin Nicanov

Te-ar mai putea interesa: Cum voi deveni milionar

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *