Nu știu dacă mai ai răbdarea de a citi “încă un articol despre virusul ăsta…”, dar m-am gândit să abordez o temă de interes pentru cei care fac mișcare zilnic și care își pun o întrebare foarte simplă: este sigur să fac sport, în continuare?
Departe de a transforma această postare într-o listă cu recomandări, voi scrie câteva dintre ideile pe care le-am discutat cu alți alergători și acțiunile pe care-am implementat sau urmează să le implementez.
- Continuă să faci mișcare, te ajută să îți păstrezi un nivel bun al imunității (și al rezistenței organismului la ‘atacul’ virusului, în cazul în care te vei îmbolnăvi).
- Starea de bine pe care o dobândești alergând (endorfine, serotonina, dopamine…) te va ajuta îți păstrezi luciditatea și să nu cazi pradă disperării, anxietății, stresului etc. – factori care îți afectează, la rândul lor, imunitatea.
- Respectă recomandările autorităților, dar lasă panica la o parte și relaxează-te. Amintește-ți că nu poți fi relaxat și stresat, în același timp. Alege-ți metoda preferată de relaxare (ascultă muzică, meditează, etc.).
- Păstrează-ți obiceiurile bune. Dacă ai dobândit în ani și ani de zile un nivel excelent de autodisciplină, care te-a ajutat să faci sport, să te hrănești sănătos, să citești etc., nu arunca totul la gunoi, alegând să zaci non-stop pe canapea, lipit de televizor și consumând niște mizerii pe care nu ți le-ai fi cumpărat acum o săptămână sau două.
- Hrănește-te sănătos. Dacă nu o faci deja, acum este momentul optim pentru a îți ajusta nutiriția. Fă-ți abonament lunar la o firmă de catering (eu îmi comand prânzul, de vreo 8 ani, de la Rawdia, iar vestea bună este că ei continuă să livreze, chiar și în perioada asta), gătește (mai ales dacă lucrezi de acasă), consumă fructe și legume proaspete (comandă online – sunt și vânzători din piețe care livrează).
- În zilele în care vei face mai puțin efort decât de obicei, pune mai puține calorii în farfurie. În caz contrar, la finalul pandemiei te vei trezi cu câteva kilograme în plus, cu haine care nu te mai încap, cu o părere proastă despre propria persoană, cu regretul că nu ți-ai dat cu pliciul de muște peste degete atunci când ți-ai pus porțiile #2 și #3 și cu perspectiva unor diete nasoale și ore suplimentare de sport.
- Aleargă în locuri mai puțin frecventate (de exemplu, în pădurea de la marginea orașului) sau la ore suficient de matinale încât să nu te intersectezi cu prea multă lume.
- Renunță la alergările foarte lungi și la cele foarte intense – sau redu, pe cât posibil, numărul lor. După astfel de alergări imunitatea corpului scade câteva ore (sau chiar zile).
- Evită sălile de sport și alergările de grup (chiar și cele în doi, exceptând partenerul de viață / copiii / alte persoane care locuiesc cu tine – soacra?).
- Dacă ai în casă o bandă de alergare sau o bicicletă staționară (sau home trainer pentru bicicletă), acum este timpul ideal pentru a le folosi.
- Dacă nu dispui de ele, comandă online – după buget – diverse accesorii de fitness, pentru a face sport în casă: saltea de gimnastică, greutăți, benzi elastice, coarda de sărit, placă de echilibru, bară de tracțiuni (care se montează în tocul ușii), etc.
- Dacă nu îți surâde ideea de a face cumpărăturile de mai sus, amintește-ți de exercițiile pe care le făceai în școală, la ora de educație fizică, și pune-te pe gimnastică (flotări, genuflexiuni, abdomene etc.).
- Ajută organismul să se refacă rapid. Pentru asta, crește durata și, mai ales, calitatea somnului. Culcă-te mai devreme decât o făceai până acum.
- Exceptând cazurile care o impun cu adevărat, înlocuiește mersul la masaj sau la kinetoterapeut cu automasaj făcut cu rola de spumă. Și/sau încălzește-te bine înainte de sport și fă mai mult stretching decât faci de obicei la finalul antrenamentului.
- În zilele însorite deschide geamul și stai cât mai mult expus la soare, pentru vitamina D. Ok, dacă stai la parter, într-o zona cu mult trafic, unde oamenii tușesc și scuipă de zor, ignoră această idee. Du-te pe casă sau pe bloc.
- Pentru a nu aduce în casă tot ceea ce ți se lipește de tălpi (nu intru în detalii…), lasă pantofii (inclusiv cei de alergare) la intrare sau descalță-te la ușa, apoi ia-i pe sus și du-i pe balcon. Dacă ai un câine, spălați-va amândoi bine pe lăbuțe.
- Hidratează-te constant. Nu te va ajuta să ții la distanță virușii, dar îți va ajuta organismul să funcționeze la parametri optimi. Alcoolul nu intră în această categorie…
- Acceptă ideea de stat în casă / la izolare. Am stat închis 38 de zile într-o barcă de 8 metri, conumand apă distilată și o mâncare grețoasă, vâslind 12 ore pe zi alături de 3 bărbați transpirați (și parțial sau – câteodată – total dezbrăcați), pe un ocean de agitat, vomitand de sute de ori. Și am supraviețuit. Iar uneori m-am și distrat. Nu poate fi mai rău acum, în propria casă, împreună cu cei dragi și având acces la hrană și la apă decentă…
*
Sper că te ajută ideile de mai sus, pentru a traversa mai ușor următoarea perioadă. Și, ca să terminăm într-o notă optimistă, îți (re)amintesc că momentele dificile sunt temporare, iar o întrebare care ne ajută foarte mult în acest nou context este:
“Cum pot depăși cu succes această perioada?”
Ne va orienta către soluții, în loc de lamentări.
Sănătate!
Andrei Roșu
EMPATIE în relații!
Bucură-te să asculți și fii cu adevărat empatic, fie acasă, fie conectat virtual cu cei dragi. Este o binecuvântare!
Alungă APATIA, profită de razele soarelui, zilnic stai expus câteva minute la Soare, pe geam, în curte, așa cum poți. Fă asta zilnic, aduci energie bună (poate și ceva vitaminaD!) și alungi apatia, așa cum spuneam!
CUMPĂTARE în relația cu mâncarea, hidratează-te și mănâncă mai puțin, fii recunoscător pentru fiecare bucată de mâncare… Este un moment excelent pentru a putea schimba RELAȚIA CU MÂNCAREA!
Mișcă-te cât mai mult, fă ORDINE prin casă, lasă sistemul endocrin să descarce hormonii stării de bine! Aici, Andrei ne-a îndemnat foarte bine… Mulțumesc!
Să avem ÎNCREDERE… Mulțumesc pentru COMUNITATE, este atât de important să fim parte dintr-o comunitate unită, mai ales în aceste vremuri…
Mulțumesc, Andrei!
Sănătate, tuturor!
multumesc frumos pentru aceste sfaturi bune.