Menu

Antrenamente in camera frigorifica, la -30 C.

Postat de Andrei Rosu pe 5 martie, 2010

Succesul aventurii mele de la Polul Nord (si, bineinteles, supravietuirea in conditii extreme) va depinde intr-o proportie foarte mare si de echipamentul pe care il voi folosi. Nu voi intra in detalii (pe care le puteti gasi in articolul din 19 februarie), dar va voi povesti cum a decurs testarea echipamentului.

In primul rand, sa nu va imaginati ca este simplu sa gasesti un depozit frigorific cu temperaturi mai mici de -25 C. Am dat o gramada de google search si o sumedenie de telefoane. Intr-un final, am gasit 2 locatii (ambele la marginea Bucurestiului) in care mi s-a permis sa ma antrenez si sa testez echipamentul.

Una dintre locatii, terminalul logistic frigorific Alaska, dispune de cateva depozite cu temperaturi intre -18 si -25 si de un  tunel de congelare rapida la -32 C. Ii multumesc pe aceasta cale directorului companiei care detine terminalul, mai ales ca a avut amabilitatea de a permite echipei de stiri de la Pro TV sa filmeze un reportaj despre antrenamentele mele.

Si acum, concluziile antrenamentelor:

1. Tot echipamentul (atat cel de stat cat si cel de alergat) rezista impecabil la -30 C, mai putin ghetele. Organizatorii maratonului de la Polul Nord ne-au recomandat niste huse de neopren pentru degetele de la picioare (cover toe), dar nu am gasit in Romania. Am rugat un coleg din Italia sa caute. Daca nu gaseste, o sa sacrific o husa de bidon si o sa apelez la un croitor…  🙂

2. Impactul cu aerul rece este extrem de neplacut – respiri greu, ti se lipesc narile, lacrimezi, apoi lacrimile ingheata si ploapele se lipesc – dar te acomodezi destul de rapid, dupa aproximativ 5 minute de miscare.

3. Dupa antrenament, timp de vreo 2-3 ore respiri destul de greu – ca dupa 5-6 tigari Gitanes fara filtru.

4. Nu am stat mai mult de o ora in depozitul frigorific pentru a nu risca vreo raceala sau pneumonie chiar inainte de concurs. De altfel, incepand din saptamana 22-28 martie ma voi antrena exclusiv in aer liber.

Cam atat din camera frigorifica. Este o experienta interesanta si pe care o recomanda ‘cu caldura’ celor care vor sa experimenteze clima polara… 🙂

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *