Menu

Ce ma asteapta: 20 de cutremure pe zi!

Postat de Andrei Rosu pe 7 februarie, 2012

Au mai ramas 8 zile pana cand plec in jurul lumii, pentru a alerga ultimele doua competitii din seria celor 7 maratoane & 7 ultramaratoane pe 7 continente. Prima dintre ele va fi, pe 25 februarie, in Noua Zeelanda. Daca multiplele aterizari si decolari nu erau un motiv suficient pentru a avea emotii si un puls crescut, am mai gasit un ‘stimulent’: cutremurele :).

Pe 22 februarie 2011, cu doar 2 saptamani inainte de tragedia din Japonia, un cutremur devasta orasul Christchurch (Noua Zeelanda) si determina aproape o cincime din populatie sa abandoneze orasul. Seria de cutremure, inceputa in septembrie 2010, continua cu o medie zilnica de 20 de cutremure!

Pe 21 februarie voi ajunge in Christchurch, iar a doua zi voi fi martorul unei triste aniversari: 1 an de la cutremurul din 2011. Pe masura ce data plecarii se apropie, creste si nelinistea mea, dar nu am de ce sa ma plang (nu m-a obligat nimeni sa merg acolo… :)).

Din clipa in care am decis sa ma inscriu la maratonul Polului Nord pentru a imi schimba radical felul de a fi, am stiut ca va trebui sa imi inving, mai devreme sau mai tarziu, toate temerile. Pe rand, m-am confruntat cu teama de schimbare, de necunoscut, frica de  avion, de inaltime, de  temperaturi scazute, de lipsa a confortului, de serpi, de…multe altele. Iar acum, ‘testul suprem’ – cel de a ma obisnui cu ideea ca pamantul se zgaltie sub mine si ca, pana la urma, suntem cu totii niste jucarii in mana destinului…

Sunt de parte de a spune ca le-am depasit. Sunt sigur ca ele ma vor insoti toata viata (chiar si dupa aproape 100 de zboruri cu avionul in mai putin de 2 ani, am aceeasi stare de anxietate in preajma aeroporturilor…), dar am invatat sa traiesc cu ele. Si, ce conteaza cel mai mult, nu le mai las sa stea in calea obiectivelor mele!

La final, ca sa vad si partea plina a paharului, ma bucur ca ma voi ‘familiariza’ cu cutremurele. Asta ma va ajuta sa am mai mult sange rece atunci cand va veni ‘the big one’ in Romania. Si, cine stie, poate ca voi putea salva, astfel, niste vieti…

http://youtu.be/RXBx5uVJlLs

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (4)

4 răspunsuri la “Ce ma asteapta: 20 de cutremure pe zi!”

  1. andorra spune:

    Dragă Andrei, acest material e un fel de prezentare a propriilor fobii, pe care tb.să le ignori, în timp ce pe altele doar înfruntându-le le vei depăşi ca în cazul aşa-zisei frici de înălţime şi după atâtea zboruri efectuate sunt convinsă că eşti stăpânul temerii limitei biologice individuale; fricile enumerate de tine sunt cele mai simple impurităţi, ptr.că de ex.sunt persoane care prezintă teama de dragoste, numită chipridofobie, cine poate fugi temându-se de dragoste, vorba poetului „leoaică tânără iubirea”? Referindu-mă la cutremure, o astfel de experienţă realmente e deosebită şi nu îşi doreşte nimeni să o trăiască live, dar am trecut cu toţii în Ro prin cutremurele resimţite şi în Bucureşti, nu mă refer la cel din 4 martie’77/7,2 grd.pe sc.Richter (al 2-lea devastator după cel din nov.1940/ 7,4 grd.Richter), ci la cele din 31 aug.1986/7,1 grd.Richter (mă aflat pe malul mării împreună cu familia şi am ales să intrăm pe stadion, nu au fost pagube şi nici victime, dar panică sigur, dealtfel un seism puternic); a urmat cel din 30 mai 1990/6,7 grd.Richter, eram în Bucureşti şi cei din capitală au simţit unda de şoc; cel mai bine mi-l amintesc pe cel din 27 oct.2004/6 grd.Richter-ora aprox.20:30/ ptr.că fiul meu se afla cu bunicii în căsuţa-cabană din Predeal, avea doar 3 ani&2 luni, eram la Bucureşti unde l-am simţit fiind la et.5 şi nu reuşeam să iau legătura cu ei ptr.că reţeaua Vodafone era blocată, ulterior părinţii mi-au povestit că primul care a fost agitat s-a dovedit căţeluşul, au ieşit în curte, acest ‘mic’ cutremur simţindu-se şi la Predeal. În străinătate nu am avut ‘plăcerea’ să fac cunoştinţă cu un astfel de fenomen şi îţi doresc Andrei să fii ferit de un asemenea ‘spectacol’ şi să bifezi cu brio ultramaratonul din Noua Zeelandă!

  2. Adrian Soare spune:

    Andrei, iti doresc mult succes si sa fii ferit de accidentari. Felul in care te-ai luptat cu limitele si temerile este de admirat. Succes Dublu 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *