Menu

In amintirea unui mare explorator roman – Teodor Negoita.

Postat de Andrei Rosu pe 22 martie, 2012

Astazi cautam un numar in telefon si, brusc, am avut o tresarire: am vazut in agenda numele lui Teodor Negoita. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest nume, Teodor Negoita este primul roman care a ajuns la Polul Nord, in 1995.

Chiar daca am avut bucuria de a il intalni, nu pot sa afirm ca l-am si cunoscut. Tocmai de aceea, am citit cu emotie biografia lui, prezentata pe Wikipedia. M-a marcat un pasaj: Teodor a avut norocul sa aiba acasa o biblioteca cu foarte multe carti vechi de calatorii. A fost atras inca de atunci mai ales de descrierile unor expeditii in zonele cele mai dificile de pe glob. Mi-am amintit de toate Jules Verne-urile citite in copilarie; pana la urma, se pare ca exista o legatura foarte stransa intre ceea ce citim cand suntem mici si ceea ce „ni se intampla” ca adulti…

Pe 23 martie se implineste un an de  cand noi, romanii, l-am pierdut pe Teodor Negoita. Personal, ii multumesc pentru tot sprijinul pe care mi l-a dat si, mai ales, pentru faptul ca va continua sa ne inspire, multi ani de acum incolo…

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (1)

Un răspuns la “In amintirea unui mare explorator roman – Teodor Negoita.”

  1. Mihaela cotta spune:

    Astazi, 20 februarie 2013, se implinesc 7 ani de la inaugurarea bazei de cercetari stiintifice Law-Racovita din Larsemann Hills, Antarctica de Est, preluata, de la Australia, pentru Romania ca urmare a unor activitati stiintifice si diplomatice remarcabile ale Domnului Dr. Ing. Teodor Negoita (si colaboratorilor).
    Prin activitatile sale de explorare, cercetare si diseminare a rezultatelor, sustinute cu profesionalism si daruire, Dr. Negoita a facut cunoscuta, inclusiv in cadrul Tratatului Antarctic, capacitatea cercetatorilor romani de a realiza proiecte de cercetare de nivel mondial. A fost un exemplu si mentor pentru colaboratorii si tinerii pe care i-a antrenat in aceste activitati.
    Recunoscandu-i meritele, comunitatea internationala a cercetatorilor polari si Divizia Antarctica Australiana au decis in 2011 redenumirea statiei ca Law-Racovita-Negoita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *