Menu

Despre iarba.

Postat de Andrei Rosu pe 8 aprilie, 2012

Un mare castig al ultimilor 2 ani este interesul meu mult mai mare pentru nutritie. Un efort fizic intens, indiferent ca este vorba despre antrenamente sau competitii, nu poate fi sustinut pe termen lung fara o optimizare a dietei, hidratarii, programului de somn, de antrenament si a recuperarii. Pe masura ce distantele alergate au inceput sa creasca (ultra-ul de 100 de km din Antarctica, alergarea de 177 de km de la Brasov – Bucuresti etc.), am devenit tot mai atent la aspectele de mai sus si, privind in perspectiva evenimentelor mult mai dificile care vor urma (Ironman, Double Iron si – o idee recenta – o alergare non-stop de 230-240 de km Constanta – Bucuresti), atentia mea va fi cu atat mai mare…

Sunt un fan declarat al alcalinizarii organismului, printr-un mix: alimente alcaline + apa alcalina + alcalinizatoare + efort aerobic zilnic + exercitii de respiratie profunda + o gandire pozitiva, cat mai non-toxica… :). Referitor la alimente alcaline, nu o sa enumar lista acestora, o gasiti cu siguranta cautand pe net, dar ca regula generala merita retinut ca aproape tot ceea ce este vegetal si ‘viu’ (legume, a parte din fructe, etc.) ne ajuta sa ne mentinem alcalini, in timp ce tot ceea ce presupune interventia noastra (casapire, prelucrare etc.) ne va conduce catre un corp acid si, inevitabil, catre multe probleme medicale. Evident, nu am studii in domeniu; ma raportez strict la ceea ce am citit si experimentat pe propria persoana – lucru pe care va invit sa il faceti si voi, ‘filtrand’ si interpretand informatiile pe care le luati din diverse surse.

O ‘revelatie’ in acesti 2 ani a fost sa descopar triumful calitatii in dauna cantitatii. Imaginea mea (de)formata despre proteine, carbohidrati, grasimi si despre alimentatie, in general, era ca trebuie sa mananc foarte mult (in principal paine, carne din plin, dulciuri la greu etc.) pentru a sustine un efort foarte mare (raportat la abilitatile mele); dar am descoperit ca ma pot satura foarte bine cu o cantitate rezonabila de salata, combinand legumele si fructele functie de culori (pe scurt: este bine sa consumam din toate culorile :)), ca o banana este o gustare mai buna decat o punga de sticks sau chips si, nu in ultimul rand, am inteles de ce wheatgrass juice-ul este in topul preferintelor multora dintre ultramaratonistii nord americani (1 ounce – adica un shot de vreo 30 ml – de suc de iarba de grau – reprezinta echivalentul nutritional a 2.5 pounds – adica vreun kilogram si jumatate – de legume…).

Din fericire, am descoperit si in Romania furnizori de iarba de grau sau alte plante (pe principiul ‘cine cauta gaseste’ :)), ceea ce imi va completa excelent dieta si ne va asigura (sper!), mie si familiei, o viata sanatoasa si niste zeci de ani in plus (evident, adunati la cei 100 pe care deja ne-am propus sa ii traim :)). A propos de asta, va recomand cateva povesti de succes (inclusiv cea a unui maratonist) prezentate pe site-ul Vindecari Miraculoase (si/sau in cartea omonima).

Apropierea sezonului cald si ‘verde’ este o ocazie excelenta pentru fiecare dintre noi (cred eu…), de a face un inventar, de a trage linie si de a incepe o dieta si un stil de viata sanatos. Inceputul este greu (ca orice inceput :)), dar beneficiile acestei investitii vor fi enorme. O sa dau si un pont – incepeti cu pasi marunti:

– alcatuiti o lista cu dieta pe care urmeaza / ati dori sa o aveti in urmatoarele 7 zile (mic dejun, pranz cina), insotita, obligatoriu, de o lista de cumparaturi si, evident, un drum la piata;

– includeti-va in calendarul urmatoarelor 7 zile un program de antrenament (sau, mai graba, de activitati fizice), care sa includa 30-40 de minute de miscare (preferabil, sportul vostru preferat – de exemplu: mers pe role, cu bicicleta, o plimbare mai rapida in timp ce ascultati muzica favorita, alergare, fotbal, tenis, inot, baschet, dans… – daca sunteti in pana de idei, gasiti AICI lista completa a sporturilor :)).

– la finalul celor 7 zile, evaluati-va starea fizica & psihica aferenta saptamanii care tocmai s-a incheiat si decideti daca este cazul sa repetati cele de mai sus…

Simplu, nu? 🙂

PS – sper ca titlul articolului meu nu i-a dezamagit pe fanii etnobotanicelor. 🙂 Pana la urma, o cura cu iarba de grau i-ar ajuta sa isi curete organismul…

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (7)

7 răspunsuri la “Despre iarba.”

  1. seb1 spune:

    am citit recent ca cel mai rapid inotator este un vegetarian %,sucul sa se faca prin presare ,axe canelate,de la geenpower.dar,de ce sa nu includem minunatiile stupului pe viitor:apilarnilul polenul =aliente integrale de aminoacizi esentiali naturali

  2. andorra spune:

    Dragă Andrei, am citit cu real interes acest material şi chiar dacă practic, împreună cu fiul meu care va împlini în august 11 ani, sporturi de plăcere suntem atenţi la alimentaţie şi în ‘laboratorul de chimie’, cum îi place lui Robbie să numească bucătăria el fiind asistentul meu, pregătim zilnic sucuri naturale energizante, am cumpărat de la Bucureşti un ghid, titlul original „DETOX-miracle juices, Detox Plan: Clearing Your Body, Mind and Emotion” by Gaia Books; vi-l recomand alături de „Băuturi vindecătoare” by Angela Dowden, specializată pe probl.de sănătate şi nutriţie (membră a Soc.Regale ptr.Sănătate şi a Uniunii Scriitorilor despre sănătate din Anglia), „Dieta celor 4 temperamente” by Dr.Paul Dupont sau lucrarea lui Eric Marsaudon „Ritmurile corpului”, care prezintă stud.adaptării ritmurilor corpului şi a capacităţii sale de adap.la variaţiile mediului înconjurător şi de iniţiere în noua viziune asupra funcţionării organismului, cărţi pe care le puteţi găsi în Ro traduse în lb.română şi comercializate de Pro Editură şi Tipografie SRL. În speranţa că vă vor folosi aceste informaţii de îmbunătăţire a sănătăţii şi vitalităţii vă doresc tuturor o săptămână frumoasă!

  3. Buna, Adrei!

    Am urmarit cu atentie experimentul tau cu alcalinizarea apei, dar nu ai dezvalut ce antioxidant folosesti pentru neutralizarea aciditatii, daca nu cer prea mult ai putea sa ne spui cum se numeste si ce alte suplimente mai folosesti.

    Multumesc!

  4. adina savu spune:

    recomand El Dor Plant drept furnizor ptr iarba de grau, floarea soarelui, lucerna etc etc..”colaborez” cu dansii de 1 an de zile si sunt foarte ok, au sera in Pitesti..si pun mult suflet in tot ceea ce fac. In plus, realizeaza la cerere si mancare raw vegan pentru petreceri, evenimente etc etc.. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *