Mica schimbare din viata mea, petrecuta acum aproape 3 ani (ce repede au trecut!), respectiv „am inceput sa alerg”, a adus dupa sine si alte schimbari, una dintre ele fiind o atentie sporita si o preocupare fata de nutritie. „Planul” meu nu mai este un secret: vreau sa traiesc mult si bine si, in plus, sa impartasesc cu cei din jurul meu (inclusiv voi!) tot ceea ce experimentez si descopar pe parcursul cautarilor mele. De asemenea, tot la capitolul „marilor secrete dezvaluite”, se numara si importanta si rolul alimentelor pe care le consumam zilnic in mentinerea sanatatii si a unei stari fizice si psihice excelente.
Stim cu totii (sper!) ca trebuie sa mancam zilnic fructe si legume (proaspete!). Dar traim intr-o cultura in care salata are, de regula, aceleasi ingrediente de fiecare data: rosie / castravete / salata verde (si, uneori, ardei rosu). Coloristic, asta inseamna rosu si verde. La care se adauga si eternul (dar foarte sanatosul) mar (rosu sau verde); a propos, ati observat ca marul se gaseste in multe provebe / expresii, atat autohtone cat si internationale? Un mar pe zi si doctorul nu va veni sau an apple a day keeps the doctor away etc. – deci importanta lui nu ar trebui subestimata.
Nu am mentionat intamplator culorile de mai sus. Acest articol este despre o modalitate de a ne alege alimentele, luand in calcul culoarea lor. Evident, nu vorbim aici despre o maioneza verde sau cine stie ce aliment uitat prin frigider cu saptamanile… Este vorba despre diverse categorii de fructe si de legume, a caror culoare este data de fitochimicalele pe care le contin. Nu o sa intru in detalii chimico-botanice, pentru ca am fost corigent la ambele materii :), dar o sa incerc sa prezint cat mai simplu beneficiile fiecarei ‚culori’.
ROSU. FRUCTE: mere si portocale rosii, cirese, afine / merisor, struguri, grep rosu, pere rosii, rodii, zmeura, capsuni, pepene rosu. LEGUME: sfecla, ardei, varza rosie, ridichi, radicchio, ceapa rosie, cartofi rosii, rubarba, rosii. FITOCHIMICALE: antociani si carotenoide – dintre care se remarca licopenul, ale carui proprietati anti-cancerigene sunt sporite prin consumarea impreuna cu alimente bogate in lipide (de ex. avocado si ulei de masline).
PORTOCALIU. FRUCTE: caise, pepene galben (respectiv cel care are nuanta portocalie…), mango, nectarine, portocale, papaya, piersica, curmale japoneze, mandarine. LEGUME: morcov, dovleac, cartof dulce, ardei gras portocaliu, rosii portocalii. FITOCHIMICALE: din nou, carotenoide, din care se remarca beta-carotenul (provitamina A). Acesta este transformat in corp in vitamina A, ajutandu-ne ochii, oasele si sistemul imunitar. De asemenea, este un puternic antioxidant – ataca radicalii liberi neutralizandu-i si totodata impiedica formarea celulelor cancerigene.
GALBEN. FRUCTE: mere galbene, smochine crude galbene, lamai, kiwi galben, grepfruit, pere galbene, ananas. LEGUME (si cereale): ridichi galbene, ardei grasi galbeni, cartofi, napi, rosii galbene, porumb, fasole galbena. FITOCHIMICALE: alimentele care au in mod natural aceasta culoare contin antioxidanti precum vitamina C sau fitochimicale precum flavonoidele, care ajuta la fortifierea sistemului imunitar si au efect antiimbatranire.
VERDE. FRUCTE: mere, pere, struguri, lamai verzi, kiwi, avocado. LEGUME: varza, varza de Bruxelles, broccoli, spanac, urzici, salata verde, mazare, fasole verde, stevie, castravete, praz, anghinare. Culoarea verde este o culoare puternica ce o face sa fie pe primul loc in topul sanatatii, avand un puternic efect anticancer. Fructele si legumele verzi au un continut bogat in substante antioxidante, in special luteina, sulforafan si indoli, care ajuta la mentinerea unei vederi clare; acestea mai sunt bogate si in carotenoizi, vitamine si minerale, multe contin si calciu, ajutand la intarirea oaselor. Nu in ultimul rand, alimente precum mazarea au un continut ridicat de proteine (5.2 %).
ALB / ALB-VERZUI. FRUCTE: banane, pere albe, curmale, lichi. LEGUME: conopida, chivas, fenel, usturoi, ghimbir, ceapa, ciuperci, telina, frunze de telina (celery), varza alba. Culoarea alb este a fructelor si legumelor ce sunt foarte buni adjuvanti in lupta contra infectiilor, furnizeaza o paleta larga de proteine, diminueaza colesterolul si sunt surse bogate in vitamina C. FITOCHIMICALE: alicin si alium, care contribuie la un mediu anti-viral, anti-bacterian si anti-parazitar in organismul nostru. Frunzele de telina (celery) nu au calorii, dar contin minerale precum sodiu (cel bun, nu cel din sare…), care mentine articulatiile sanatoase (aviz alergatorilor!). Iar seleniul din ciuperci este un oligoelement valoros, care ajuta la reglarea nivelului tensiunii arteriale intracraniene, la mentinerea elasticitatii tesuturilor, la reducerea inflamatiilor, stimuland in acelasi timp sistemul imunitar.
ALBSTRU-VIOLET / NEGRU. FRUCTE: dudele negre, ciresele negre (amare), strugurii negri, samburii de struguri negri, stafide, corcoduse negre, prunele inchise la culoare, mure, afine, coacaze, smochine. LEGUME: vinete, andive, sfecla, varza rosie, ceapa rosie, salata Lollo, lintea neagra, fasolea neagra. FITOCHIMICALE (la cele albastru-violet): antocianine, care impiedica formarea tumorilor, conduc la imbunatatirea functiilor cognitive, a memoriei si a abilitatilor motrice, protejeaza tractul urinar si asigura efectul antiimbatranirii. Fructele si legumele de culoare neagra au un continut ridicat de vitamina C, dar si un colorant polifenolic numit Resveratrol, mentionat de specialisti ca cel mai puternic factor natural anti-oxidant cunoscut, anti-cancer, anti-imbatranire, anti-imflamator (opiniile sunt, totusi, impartite…).
Nutritionistii ne spun ca un meniu cat mai variat din punct de vedere al culorilor ne tine departe de bolile de inima sau de cancer si, cand ne gandim la un regim alimentar cat mai sanatos, sa alegem legumele si fructele cat mai viu colorate. Pentru a evita problemele de sanatate si a avea un aspect fizic placut, in farfurie trebuie sa avem un… curcubeu. Specialistii ne mai spun ca antioxidantii se sustin intre ei, amestecarea lor ajutand eficent la prevenirea imbatranirii…
Concluzia este foarte simpla: tot ce ne trebuie se gaseste in natura (sau la piata:)). Un triatlonist american de 82 de ani (!) spunea ca nu consuma niciodata alimente a caror compozitie ii este necunoscuta (de ex. mezeluri) sau alimente la care se face reclama la televizor (cand ati vazut ultima reclama la… o rosie proaspata?!).
Va doresc salate de fructe si / sau legume cat mai colorate!
PS – amintiti-va ca totul incepe cu o lista de cumparaturi, apoi cu un drum in piata, si continua cu un meniu colorat si cu o viata vesela si sanatoasa…
PS’ – gasiti AICI valoarea nutritiva a unor fructe si legume.
foarte interesante si utile toate informatiile despre legume, fructe si culorile lor. multumim, Andrei ROSU :))
ar fi excelent daca am gasi si toate aceste variante sanatoase, pt ca azi din pacate nu mai este asa usor sa le avem proaspete si complete din punct de vedere nutritiv…
un documentar foarte fain despre asta este Mancarea Conteaza 1 si 2, pe care cu siguranta le-ati vazut majoritatea, daca nu, va invit cu drag sa le vizionati cat mai repede…FOOD MATTERS
O zi excelenta tuturor!
merci 🙂
thnks!!!!!!!!!f f util, daca tot ai abordat tematica, stiu ca seara nu este recomandat sa mancam fructe, stiu ca e vb de acididate si alcalinitate???
era un tabel, cred ca pe la raw food, cum sa amesteci alimentele…fructele si legumele,stiu ca nu se amesteca oricum…
ce gasesc pe net sunt numai tampenii, daca ai vreo idee…
MULTUMIIIM!!!!!!!!!!!!
o sa caut info si despre acest subiect 🙂
merci!!
Este o carte a lui Rich Roll triathlonist cu retete multe „The Plantpower Way Whole Food Plant-Based Recipes” raw si vegan. Cartea este de cumparat sau de downloadat 🙂 Am testat cateva retete.
Foarte bună remarca de la final cu drumul la piață, unde mai găsești legume cât de cât normale, față de supermarket/hipermarket, unde se vinde plastic frumos ambalat.
merci :)))
[…] Află mai multe despre cum poți să îmbini alimentele în funcție de culori pe blogul lui Andrei … […]
merci 🙂
Ai putea scrie un articol despre ce mananci tu zi de zi, eventual retete cu alimentele pe care le folosesti?
ok 🙂
[…] (sau in casa), va doresc o lista de cumparaturi cat mai inspirata si o camara cat mai colorata (vedeti aici de […]