Menu

Cateva ganduri despre Transmaraton.

Postat de Andrei Rosu pe 26 august, 2013

transmaratonAu mai ramas doar cateva zile pana la startul editiei a doua a Transmaraton. In weekend-ul 7-8 septembrie ne reintalnim pe Transfagarasan, pentru a sarbatori – prin alergare – eforturile de fundraising facute in ultimele luni de catre cei 150 de participanti. Vor fi trei probe: un ultramaraton de 84 de kilometri (dublu maraton) – pe 7 septembrie; un maraton (42 km) si un semi-maraton (21 km) – pe 8 septembrie.

poienari-castleCa si anul trecut, locurile puse la dispozitie au fost ocupate cu mult timp inainte de start (mai avem doar 3 „bilete” la proba de maraton, pastrate pentru urban heroes…), ceea ce nu poate fi decat imbucurator (avand in vedere si faptul ca in 2013 avem cu 50% mai multe locuri decat in 2012). In aceeasi masura, sunt fericit ca procesul de strangere de fonduri pentru cele trei cauze promovate in cadrul Transmaraton merge excelent (puteti vedea aici top fundraisers), numarul donatorilor depasind, deja, 1.000 – un semn ca ne indreptam, usor-usor, spre o societate normala, in care voluntariatul si implicarea sociala reprezinta un unul dintre stalpii acesteia.

BusInainte de a va prezenta cateva informatii interesante despre Transmaraton, ma folosesc de ocazie pentru a multumi din suflet participantilor, donatorilor, voluntarilor, sponsorilor, partenerilor, autoritatilor locale implicate si, bineinteles, organizatorilor :), pentru efortul depus! (PS – autocarele vor arata ceva mai bine decat cel din imagine :))

Transmaraton

… include cel mai dificil dublu maraton de sosea din lume (> 3.000 m diferenta de nivel pozitiva). La start vor fi 20 de participanti – 17 barbati si 3 femei. Timpul limita pentru terminarea celor 84 de km este de 12 ore.

… include cel mai dificil maraton de sosea din Europa, al treilea ca dificultate din lume (aproximativ 1.900 m diferenta de nivel pozitiva) si unul dintre putinele trasee cu un procent mai mic de 5% de alergare pe plat.

… include unul dintre putinele semi-maratoane de sosea din lume cu diferenta pozitiva mai mare de 1.000 de metri.

…se desfasoara pe Drumul National Transfagarasan (DN 7C), devenit celebru la nivel mondial dupa ce britanicii de la Top Gear au dedicat o editie intreaga acestui traseu, numindu-l „cel mai frumos drum din lume„. Emisiunea Top Gear este difuzata in 117 tari, adunand saptamanal un miliard de telespectatori, rivalizand ca audienta cu o Cupa Mondiala de fotbal!

???????????????????????????????…ultramaratonistii Andrei Rosu si Gabriel Solomon, organizatori ai evenimentului, precum si peste 90% dintre participantii la editiile 2012 si 2013, nu erau nascuti pe vremea construirii Transfagarasanului. Acesta a fost construit in intervalul 1970-1974, iar metodele de lucru au fost intens criticate, provocand (oficial) 40 de morti – neoficial cateva sute, conform unor persoane care au participat la acest proiect.

…ultima portiune a dublu maratonului, intre Barajul Vidraru si Cetatea Poenari, presupune urcarea a 1480 de trepte, echivalentul unei cladiri cu 80 de etaje! Prin comparatie, Empire State Building are 1576 de trepte, reprezentand 86 de etaje.

…Transfagarasan cuprinde cel mai lung tunel rutier din Romania (887 m) si totodata, situat la cea mai mare altitudine din tara (2.045 m)

…obiectivul de fundraising al Transmaraton pentru urmatorii 5 ani este de 1.000.000 RON.

Vidraru…participantii la prima editie au reusit sa obtina donatii in valoare de 125.000 RON, contribuind la plantarea si ingrijirea a 10.000 de puieti (care vor absorbi, la maturitate, 600 tone de CO2 – echivalentul emisiilor a 500 de autoturisme, timp de un an) si la ingrijirea paliativa gratuita la domiciliu a 150 de pacienti (copii si adulti), pentru o perioada de 3 luni. In Romania, 60.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer si doar 6% beneficiaza de acest tip de ingrijire.

…partea de nord a traseului pe care se va alerga la Transmaraton este considerata, in cliclism, ca avand un grad de dificultate „dincolo de orice categorie„. In pofida dificultatii traseului, toti participantii editiei 2012 au reusit sa termine in timpul limita si nu au fost semnalate accidentari majore.

… este singurul eveniment din Romania la care inscrierea se face exclusiv pe baza loteriei sau a asumarii calitatii de fundraiser.

Omul energetic Vidraru…editia 2013 inregistreaza o premiera: 3 frati aliniati la start, respectiv Stefan Palarie (21 km), Tedora Palarie (84 km) si Bogdan Palarie (voluntar pe bicicleta la 84 km). Toti trei au un lung istoric in voluntariat, fiind implicati in cauze sociale de mediu si de educatie, iar pentru Teodora va fi prima cursa oficiala de alergare din viata ei. Jos palaria! 🙂

…denunumirea evenimentului a fost aleasa in urma unui sondaj public. Puteti vedea aici celelate propuneri…

Ne vedem acolo!

12

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (4)

4 răspunsuri la “Cateva ganduri despre Transmaraton.”

  1. Mihai spune:

    Mai e putin. Multumim pentru organizare! Abia astept sa alerg aici 🙂
    Esti la Capra – la sosire?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *