Ca alergatori, ni se intampla destul de des sa auzim vorbindu-se in jurul nostru despre (des)hidratare, electroliti, crampe musculare etc. In articolul de azi nu veti gasi informatii despre „ce sunt electrolitii” sau „ce cantitate de electroliti pierd pe parcursul unui antrenament sau concurs” – va las placerea de a gasi pe Google raspunsurile :). Dar m-am gandit ca ar fi de folos sa punctez cateva idei.
1. Principalii electroliti sunt: sodiu, potasiu, calciu si magneziu.
2. Calciul si magneziul ajuta la contractarea si relaxarea muschilor. Sodiul si potasiul functioneaza ca o pompa si ajuta apa sa ramana in echilibru in interiorul si in afara celulelor.
3. Sodiul este electrolitul pierdut in cea mai mare concentratie in transpiratie. pentru o buna functionare a organsimului se recomanda consumarea sodiului DOAR in combinatie cu alti electroliti.
4. Bauturile si alte produse care contin electroliti sunt excelente pentru ziua concursului (sau pe parcursul antrenamentelor mai lungi), precum si pentru ziua urmatoare (preferatele mele sunt cele obtinute din apa + tablete efervescente, de la Isostar), dar este bine sa introducem in hrana noastra zilnica alimente bogate in electroliti, astfel incat sa fim in permanenta „incarcati”. Cu alte cuvinte, sa evitam „ingrasarea porcului in ajun”.
Care sunt principalele alimente bogate in electroliti?
Voi incepe cu postasiul, pentru ca este singurul electrolit la care am fost gasit ‘usor deficitar’ la ultimele analize. Click aici pentru a vedea TOP 10 al alimentelor cu potasiu. Printre ele veti gasi fasolea alba, spanacul, cartoful copt in coaja, caisele uscate, avocado, cipercile albe si bananele. Cei care consuma produse lacatate si carne se pot baza aici si pe iaurt si peste (somon).
Pentru a ne mentine un nivel bun al magneziului (click aici pentru TOP 10), ar trebui sa includem in lista noastra de cumparaturi plantele cu frunze verde-inchis, nucifere (migdale, caju, arahide, nuci braziliene, pecan, alune, muguri de pin), seminte (dovleac, susan), fasole verde, mazare, soia, cereale integrale (orez brun, quinoa, mei etc.), avocado, banane, fructe uscate (smochine, prune, curmale, stafide), ciocolata neagra sau iaurt.
Pentru a evita deficitul de calciu (click aici pentru TOP 10), nu va stresati cu bautul a tone de lapte… Revenim la salatele din plante cu frunze verde-inchis, varza chinezeasca, broccoli, tofu, mazare, migdale, dar si iaurt, mozzarella sau peste la conserva (sardinele in ulei), ansoa, creveti.
La capitolul sodiu (click aici pentru TOP 10), eu ma descurc destul de bine cu o cantitate redusa (si luata predominant din plante si din sarea de mare), dar cei care au nevoie de un plus la acest capitol pot consuma branza (dar vor ‘castiga’ colesterol), sos de soia, sare de masa (preferabil cumparata „de afara”, pentru nu fi iodata), snack-food (covrigei, pufuleti, floriele etc.), muraturi, icre, si, ca ultima solutie, mezeluri.
Pentru 2014 va doresc o alimentatie fara cure, diete etc., ci una „aliniata” obiectivelor voastre. Pe principiul „mananc ceea ce gasesc in frigider” (sau in casa), va doresc o lista de cumparaturi cat mai inspirata si o camara cat mai colorata (vedeti aici de ce…).
La cat mai multi ani adaugati vietii si la cat mai multa viata (si vitalitate) adaugata anilor!
… cu permisiunea dumitale completez cele prezentate si cu restul „gastii” de electroliti „care-si fac de lucru” in contractia musculara :
– echipa cu calciu face FOSFORUL – cu rol important in excitatia musculara , fiind elemente de baza ale contractiei tesutului muscular , asigura buna functionare a tesutului nervos , intervin in metabolismul protidic , lipidic si glucidic ;
– FIERUL – este in structura globulelor rosii,, functia principala este de a participa la alcatuirea moleculei de hemoglobina, care are rol de transport
al oxigenului si dioxidului de carbon . Buna functionare a tuturor organelor, dar mai ales a miocardului si creierului se bazeaza pe o alimentare permanenta cu oxigen . In cazul deficientei de fier, alimentarea cu oxigen a organismului lasa de dorit si astfel atat buna lui functionare, si capacitatea
de efort este afectata (in dieta maratonistilor se recomanda un aport suplimentar de fier, spre a compensa pierderile prin bataturi) ;
– echipa cu sodiul face CLORUL – participa la formarea sarurilor , intervine in mentinerea valorilor normale ale pH-ului sangvin.
O ratie echilibrata cuprinde clor = 6g/zi ; sodiu = 4g/zi ; potasiu = 3,2g/zi ; fosfor = 1,2g/zi ; calciu = 0,84g/zi ; magneziu = 0,32g/zi ; fier = 18mg/zi , in sport aceste valori sunt necesare a se multiplica de aproximativ 3 ori .
Merci mult!!!
Eu zis sa completezi si cu nuca de cocos…este o bautura naturala bagata in electroliti 🙂
Cum câștigăm colesterol din branza, avand în vedere că acesta este reglat de ficat și doar la 20% din populație colesterolul alimentar are influență asupra colesterolului seric? Iar în privința sării, de ce este rău iodul, având în vedere că în exista o carență destul de mare in randul populației, dar nu se spune nimic de sarea alba tratată cu bromura pentru a fi albita?
Foarte interesant si instructiv articolul tau. Este necesar in prealabil sa facem o analiza a electrolitilor, sa vedem ce deficiente de electroliti avem, si apoi reglam cu alimentatia. Stiti unde se face aceasta analiza? Multumesc