Menu

9 recomandari pentru o dieta sanatoasa.

Postat de Andrei Rosu pe 7 martie, 2014

Va povesteam zilele trecute despre lucrurile (sau, mai degraba, alimentele) la care trebuie sa fie atenti cei care adopta o dieta vegana. De pe acelasi site (Vegan Coach) revin cu cateva recomandari pentru cei care se gandesc sa renunte la consumul produselor de origine animala, cu mentiunea ca multe dintre recomandari pot reprezenta o sursa de inspiratie si pentru cei care nu au de gand sa renunte prea curand la „carne”.

**

Este atat de usor de implementat o dieta puternica, bazata pe plante, ca te intrebi de ce e asa multa agitatie si confuzie. Mai jos sunt cateva lucruri de avut in vedere in aventura ta vegana:

vegan-food-pyramid-31. Un loc bun cu care sa incepi este Piramida Mancarurilor Vegane. Este exact ca piramida conventionala a mancarii pe care ai folosit-o toata viata, mai putin mancarurile de origine  animala – care au fost inlocuite cu mancaruri bazate pe plante cu nutrienti similari – vitali pentru sanatate. Pur si simplu urmareste acest ghid folositor pentru a te asigura ca obtii nutritia de care ai nevoie, zilnic.

2. Daca alegi sa mananci o dieta puternica, bazata pe plante, asta presupune sa mananci in continuare alimentele pe care ar fi trebuit – oricum – sa le mananci toata viata: legume, fructe si cereale integrale. Uite, a fost usor!

3. USDA recomanda de ani si ani de zile sa folosim ca sursa proteica alternativa nuciferele, semintele si legumele pastaioase. Asa ca tot ce trebuie sa faci este sa inlocuiesti carnea si ouale cu cele mentionate mai sus. Si, intr-o mai mica masura, uita-te si catre proteina organica (bio) din soia, cum ar fi tempeh si tofu.

4. Un loc unde veganii deseori uita sa priveasca este cel cu legume cu frunze verde inchis cum ar fi napul, sfecla elvetiana si varza/mustarul. Da, ai nevoie de niste timp pentru a te acomoda cu aceste legume, dar niciodata nu m-as fi gandit ca voi spune asta (in special avand in vedere ca planta mea preferata din copilarie era porumbul), dar napii si sfecla elevetiana sunt acum legumele mele preferate. Pot fi un pic amare, dar poti echilibra gustul amar cu un pic de dulce cum ar fi sirop de artar sau nectar de agave.

5. Esti ingrijorat ca nu obtii destule proteine? Proteina este cu adevarat o non-problema cand vine vorba de nutritie. Asta pentru ca proteinele sunt in aproape orice mancare integrala. Dar partea cea mai buna este ca o dieta pe baza de plante ofera o cantitate buna de proteina, nu cantitati mari (si acide) ca produsele de origine animala. Arunca un ochi la aceasta pagina dedicata subiectului Uzinele de Proteine unde vei invata care alimente ofera proteinele de care ai nevoie, cate portii sa mananci, cum sa selectezi si sa prepari aceste mancaruri si (daca esti minutios) care este cantitatea de proteine de care ai nevoie.

6. Citeste Top 10 Sfaturi Nutritionale pentru a descoperi indicatii de baza care te vor ajuta sa iti planifici o dieta sanatoasa, axata pe nutritie. De asemenea, VRG.org (Grupul de Resurse Vegetariene) este o alta sursa buna de informatie asupra nutritiei vegane, ca si site-ul doctorului Michael Greger, care a spart toate barierele cu Nutrition Facts.org – acest site este plin de studii stiintifice care sustin toate motivele pentru care o dieta pe baza de plante are sens.

7. Fa un test al nutritiei vegane si aboneaza-te la newsletter-ul nostru, care te va ajuta sa descoperi nevoile tale nutritionale foarte personale si specifice. Toate sfaturile sunt complet personalizate si unice pentru tine si iti ofera o abordare usoara si proactiva (Pentru VIP – Aici poti lua “biletul”).

8. Viziteaza pagina Best Vegan Books pentru sugestii de carti pe care le poti gasi folositoare in calatoria ta.

9. In final, daca esti genul de persoana careia chiar ii place sa se concentreze pe numere si cantitati de nutrienti in fiecare aliment consumat, atunci poti intra aici si afla despre un instrument care te va ajuta sa afli date nutritionale despre mancaruri variate.

Cel mai important lucru cu care sper sa ramai in minte dupa citirea acestor randuri este ca nutritia vegana nu este deloc infricosatoare…

…Dar trebuie sa fii proactiv. Si trebuie sa fii istet. Asigura-te ca mananci din fiecare categorie principala de mancaruri in fiecare zi, asa cum ai facut din totdeauna (poate fara sa iti dai seama) cand mancai o dieta non-vegetariana. Urmareste sfaturile pe care ti le-am dat.

Cum sa gasesti nutrientii din orice mancare. Acum, urmatoarele informatii poate sunt prea mult, dar daca vrei sa aflii nutrientii mari pe care ii obtii din alimentele naturale si integrale care iti contureaza dieta, atunci ar trebui sa iti placa ceea ce urmeaza.

Poti folosi aceasta unealta sa te ajute de-a lungul drumului: World’s Healthiest Foods. Pentru a o folosi, pur si simplu apasa pe mancarea pe care doresti sa o investighezi. Iti va deschide un ecran ca cel de mai jos cu informatii despre cei mai mari nutrienti pe care ii vei obtine din acest aliment.

Ca exemplu, aici e broccoli. Dupa cum vei vedea, broccoli este bogat in Vitamina C si K, pe langa multi alti nutrienti. Dar daca vrei sa cauti si mai in profunzime si sa vezi intregul continut de informatii nutritionale pentru acest aliment, atunci scroll-eaza pana la capatul paginii pe care ai intrat (in acest exemplu, pe pagina cu broccoli). Acum, vezi acest link care spune „In-Depth Nutritional Profile for Broccoli”? Apasa-l si… Voila! Acolo ai toata informatia pe care o cautai.

De exemplu, observam in profilul nutritional al respectivului aliment ca broccoli este o sursa minunata de acid folic, beta caroten, dar nu este o sursa foarte buna de Vitamina D.

Joaca-te cu site-ul acesta – exista MULTA informatie in paginile lui pe care ar trebui sa o gasesti folositoare…

**

Ceea ce se intampla in viata noastra este, in mare masura, rezultatul deciziilor noastre – inclusiv in zona nutritionala. Este foarte usor sa avem o viata sanatoasa, urmand doi pasi simpli: primul ar fi sa ne informam; al doilea sa facem – progresiv – cateva schimbari in directia dorita. In final, vom avea un set nou (si sanatos) de obiceiuri nutritionale, care ne vor ajuta pentru tot restul vietii.

Un sfarsit de saptamana cat mai… proaspat!

3

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (2)

2 răspunsuri la “9 recomandari pentru o dieta sanatoasa.”

  1. suzanne vegan spune:

    si un vin bun? nu zici nimic de un vin bun!?

  2. vincent vegan spune:

    sau asta: cocaina ar merge ca mirodenie in retetele fara carne?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *