Menu

9 jocuri pe care copiii vostri le vor adora!

Postat de Andrei Rosu pe 2 mai, 2014

In urma cu cateva saptamani am primit invitatie din partea asociatiei Cand voi fi mare de a participa la un atelier adresat copiilor cu varsta intre 7 si 12 ani, pe parcursul caruia sa transmitem participantilor – intr-un mod interactiv si cat mai placut – cateva din ‘tainele’ sportului – in general – si ale alergarii in particular.

IMG-20140427-WA0014Atelierul a avut loc pe 27 aprilie, s-a numit „Cum sa alergam ca Speedy Gonzales?!”, iar locatia – pista de atletism din complexul Dinamo. Primul lucru care mi-a venit in minte a fost – defect profesional 🙂 – „cum pot transforma acest atelier intr-o experienta WOW?!”. Raspunsul creierului meu a fost: „transformandu-l intr-o joaca!”. Pasul urmator a fost de a cauta pe internet jocuri pe care le putem organiza in aer liber, iar oferta este extrem de mare (puteti gasi un exemplu aici)! 

Din multitudinea de jocuri outdoor gasite, am selectat cateva, pe care le-am ‘pilotat’ in grupul de prieteni ai copiilor mei si le-am ales pe cele care au avut cel mai mare succes, ‘replicandu-le’ la intalnirea de din weekend-ul trecut, in cadrul atelierului. Iata-le!

IMG-20140427-WA00021. Urmati liderul. Aceasta este unul dintre cele mai amuzante activitati, iar copii o adora. Un copil este lider (sau capitan de echipa) si toti ceilalti trebuie sa il imite. Orice ar face liderul, ceilalti trebuie sa il copie. Este o activitate hilara si plina de distractie…

IMG-20140427-WA00272. Jos, jos, jos! Se incepe cu o minge (de tenis) care se arunca continuu, de la un jucator la altul pana cand cineva scapa mingea, iar atunci tu vei striga „Jos într-un genunchi”; daca aceeasi persoana scapa mingea a doua oara, vei striga „Jos pe ambii genunchi„, daca o scapa din nou, strigi: „Jos, pe un cot„, urmat de“Jos pe ambele coate” a patra oara, si “Jos pe barbie” a cincea, dupa care jucatorul respectiv va fi eliminat. Atentie: jocul se continua din pozitia respectiva.

IMG-20140427-WA00413. Intrecere cu spatele. Iata un joc de copii in aer liber, care este putin mai solicitant fizic. Aliniati copii de-a lungul liniei de start cu spatele spre linia de sosire, care poate fi la o distanta de 10-15 metri. Apoi, spuneti-le sa se aseze in genunchi si maini. Cursa se va desfasura in aceasta pozitie, mergand cu spatele catre linia de final; cei care nu incearca sa se uite in spate si ajung la linia de sosire, vor fi numiti castigatori. Majoritatea copiilor nu pot rezista tentatiei de a vedea cat de aproape se afla de final, si astfel pierd.

IMG-20140427-WA00484. Remorcherul. Aceasta este una dintre cele mai vechi exercitii de team building clasic, care necesita putere, dar si o minte creativa. Nu aveti nevoie decat de o coarda. Impartiti copiii in doua grupuri si asezati-i intr-o linie, spate in spate. Marcati centrul corzii, sau legati o panglica la mijloc, apoi dati capetele corzii celor doua echipe. Marcati, de asemenea, un loc sau o linie pe sol, pe care cele doua echipe nu au voie sa le treaca. Acum, cereti echipelor sa traga de sfoara. Echipa care traverseaza centrul, sau linia marcata, pierde jocul. Aceasta activitate le impune copiilor sa gandeasca si sa isi dea seama de anumite lucruri, cum ar fi asezarea unor persoane mai puternice in fata si in spate, iar cei mai slabi in mijloc, astfel incat acestia sa poata castiga.

IMG-20140427-WA00175. Tag-fotbal. Puneti o fasie de panza în buzunarul de la spatele fiecarui jucator. Acum puneti jucatorii sa incerce sa fure panza din buzunarul adversarilor fara ca propria lor panza sa fie furata, in timp ce joaca fotbal, preferabil cu o minge de… fitness. Echipa cu cele mai multe fasii de panza castiga jocul, indiferent de scorul meciului de fotbal…

IMG-20140427-WA00046. Prinde coada dragonului. Presupune concentrare si abilitati bune de miscare. E nevoie de un grup mai mare de copii aliniati in sir indian, fiecare cu mainile pe umerii celui din fata. Cel care incepe sirul reprezinta capul dragonului, iar ultimul coada. Capul dragonului va trebui sa prinda coada, in timp ce corpul lui, format din copii, se va misca incontinuu. Atunci cand copilul care reprezinta coada este capturat, acesta va deveni capul dragonului, iar cel care a capturat coada va intra in mijlocul sirului, devenind parte a corpului. Jocul continua pana cand fiecare copil va fi pe rand, capul si coada dragonului.

IMG-20140427-WA00377. Pupa-l pe Speedy! Se formeaza doua echipe. „Stafeta” este reprezentata de soricei (facuti din hartie) pusi pe deget. Stefeta se preda atunci cand primul soricel il ‚pupa’ pe urmatorul, s.a.m.d. Se alarga in grupuri de doi copii, iar stafeta urmatoare poate pleca doar daca ambii „soricei” de la stafeta anterioara au ajuns impreuna la locul de predare a stafetei…

IMG-20140427-WA00008. Fuga la pantofi! In primul rand, toata lumea trebuie sa se descalte si sa isi arunce pantofii in doua gramezi aflate la o distanta de cel putin 3 m intre ele. Copiii sunt apoi retrasi la o linie de plecare, la 15 m distanta de gramezile de pantofi, in timp ce coordonatorul jocului va amesteca foarte bine pantofii. Copiii trebuie sa isi gaseasca pantofii in cele doua gramezi si sa revina la linia de start. Coordonatorul mai poate de asemenea sa lege sireturile pantofilor intre ei, pentru a ingreuna cursa. Castiga echipa ai carei membri se incalta cel mai repede.

IMG-20140427-WA00209. Concurs de mancat fructe. La final, cele doua echipe sunt invitate la un challenge final: cine termina mai repede de mancat fructele. Este indicat sa existe o varietate mare de fructe si fiecare membru al echipei sa aleaga cate un fruct (fructul preferat).

Nu cred ca exista copii care isi doresc sa fie inactivi. Absolut toti isi doresc sa se joace, iar ‘misiunea’ noastra, ca parinti, este de a gasi jocurile potrivite. Iar partea distractiva este ca, implicandu-ne in aceste jocuri, redescoperim perioada copilariei… 🙂

PS – la atelier a fost prezenta si DIGI TV. Puteti urmari reportajul lor AICI (de la minutul 13.30).

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (3)

3 răspunsuri la “9 jocuri pe care copiii vostri le vor adora!”

  1. pircu spune:

    il stii p-ala „tara, tara vrem ostasi!”? doua grupuri egale isi fac fata, tinandu-se de mana in linie. primii striga „tara, tara vrem ostasi!”. ceilalti, in fata „pe cineeee, pe cineeeee?”. „pe cutare” si se indica un ostas din grupul din fata, care trebuie sa alerge cu viteza ca sa sparga lantul opus, unde se tin de mana doi care par veriga slaba. daca reuseste, isi alege el un soldat viguros si il ia cu el in grupul lui, unul viguros ca sa se tina bine de mana in caz ca din partea opusa vine un soldat. daca nu reuseste, ramane in partea opusa ca parte integranta din verigile care nu au putut fi rupte. apoi striga al doilea grup, tara tara vrem ostasi, si tot asa. este deci si de alergat, dar si de strategie jocul asta, ca trebuie sa tintesti cand o iei la goana un loc care pare slab, trebuie sa alegi un soldat firav din fata care nu poate desface lantul si in consecinta il pastrezi in grupul tau, si cand reusesti sa desparti doua persoane trebuie sa iei cu bagare de seama un voinic pentru consolidarea propriului grup. copiii se pot consulta intre ei, si este haios. castiga aia care iau tot pana le ramane in fata un singur soldat.

    eu abia asteptam pauza ca sa jucam asta in scoala generala. cum eram cel mai pirpiriu din clasa, (pana si fetele erau mai rapide si mai puternice ca mine), eram mereu chemat ca soldat, ca esuam lamentabil si ramaneam in partea opusa. problema era ca ceilalti ma rechemau tot pe mine, si terminam pauza intr-un fel de remiza in rasete isterice si eu eram umilit si transpirat si gafait dupa ce alergam bezmetic de la unii la altii. macar eram popular. asa ca as introduce o regula, sa nu poata fi chemat imediat soldatul pe care tocmai l-ai pierdut pentru ca era firav si vlaguit. in felul asta pot aparea dezechilibre mai usor si jocul merge inainte.

    calimara cu cerneala? dacii si romanii? capra? p-astea le stii Fanica?
    daca e vorba de joaca, mi-e capul doar la joaca, in rest nu ma deranjati!

  2. Super! Bune de stiut! Astea sunt jocuri noi, nu le jucam in copilarie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *