Menu

Ce lectii ne ofera alergarea?

Postat de Andrei Rosu pe 14 mai, 2014

Campionul de ultramaraton Scott Jurek impartaseste din lectiile pe care le-a invatat de-a lungul carierei sale.

Ma gandesc la asta cand alerg pe munte, prin desert sau pe drumuri lungi si izolate. Miscarea bipeda consta in mult mai mult decat numarul de km alergati. Nu este doar un test al capacitatii fizice si mentale, ci si o lectie despre potentialul uman. Privind aceste avantaje ale alergatului, am inceput sa apreciez mai mult valoarea acestuia.

Am alergat la ultramaratoane timp de aproximativ 20 de ani si am invatat multe lucruri despre corp, minte si suflet. La inceputurile carierei mele de alergator, dupa ce ma intorceam de la antrenament, ma gandeam la noi modalitati prin care sa ma pot antrena mai bine, astfel incat sa-mi imbunatatesc performantele. Am citit carti despre fiziologia sportiva si povesti inspirationale ale unor atleti legendari, despre cum s-au antrenat. Pe vremea aceea ma concentram pe a deveni mai puternic si mai rapid. Era un efort mare. Faptul ca am invatat despre propria mea fiziologie mi-a permis sa-mi depasesc limitele corpului. Astfel am reusit sa explorez aspecte mai profunde ale mintii si sufletului. Nu m-am gandit niciodata la ceea ce m-ar putea invata alergatul, dar pe masura ce castigam mai multa experienta am inceput sa observ ce mai avea de oferit. Alergand mai des prin padure, iar la concursuri aparand noi obstacole, am inceput sa-mi pun intrebari introspective. Forta mentala s-a imbunatatit, permitandu-mi sa rezolv problemele fizice care se iveau si sa fac fata disconfortului ce insotea alergarile de 100 de mile.

Alergatorii sunt fiinte curajoase. Punem intrebari pentru a ne atinge potentialul maxim. Mergem mai in profunzime pentru a descoperi cum sa abordam provocarile aparent imposibil de trecut care apar in timp ce ne indreptam catre linia de sosire. Cautam sa validam de ce ne supunem corpul, mintea si sufletul la atat disconfort si bucurie.

Intreaba-te ce inveti din alergare. Uneori poate fi despre cum sa iti controlezi mai bine ritmul cardiac, despre cum te poti alimenta mai eficient, sau despre cum poti depasi barierele mentale din acel punct al cursei sau al antrenamentului in care simti ca nu mai poti continua. S-ar putea sa inveti chiar lucruri care te-ar putea ajuta sa perseverezi in viata de zi cu zi. Cand faci acest lucru devii un alergator mai complet. S-ar putea sa iti aduca o vizibilitate mai mare sau – si mai bine – s-ar putea sa te faca o persoana mai buna.

Asa ca, haide sa alergam si sa punem intrebari, pentru ca – indiferent de cati km avem de alergat – este mereu ceva de invatat. Alergarea este o metoda prin care putem afla mai multe despre omul care suntem astazi. Avem nevoie doar de un drum deschis sau o alee mai izolata si de dorinta de a explora.

2

Sursa: Running Competitor

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *