Menu

Cum sa ne stabilim ritmul pentru cursa.

Postat de Andrei Rosu pe 13 mai, 2014

2In cele mai multe cazuri, la sfarsitul unui concurs (in special Ironman), nu poti spune “Sunt multumit de ceea ce am facut la proba de bicicleta, dar alergarea a fost groaznica” – fiecare proba o / le influenteaza pe urmatoarea / urmatoarele in mod direct. Totul tine de ritm. Daca stabilesti un ritm potrivit pentru inot si bicicleta, vei fi mai bine pregatit pentru o alergare mai buna si o sosire in forta.

Cei mai multi atleti fac greseala sa isi compare performantele cu ale celorlalti concurenti sau cu un anume timp, in loc sa analizeze cum si-au folosit resursele fizice de-a lungul cursei.

Cand te pregatesti pentru urmatorul concurs, seteaza-ti un obiectiv realist raportat la pregatirea pe care ai facut-o, ci nu pe cea pe care ai fi vrut s-o faci. Apeleaza la teste recente, probe de timp sau curse de proba astfel incat sa iti stabilesti nivelul curent de pregatire cat mai realist si apoi foloseste-te de sugestiile de mai jos astfel incat sa stabilesti un ritm potrivit pentru concurs.

Inot

Nu iti face griji in privinta timpului. Triatlonistii pot face greseala sa isi masoare succesul probei de inot in termeni de timp scos, insa aproape intotdeauna traseele sunt mai scurte sau mai lungi. Prin urmare nu are niciun rost sa te entuziasmezi sau demoralizezi din pricina unei geamanduri amplasate nepotrivit. In schimb, masoara-ti succesul pe baza unei bune pozitii de start, a unui nivel minim de contact si anxietate, a unei vizibilitati bune si a mentinerii unei tehnici potrivite de la inceput pana la sfarsit.

Bicicleta

Ignora tehnologia! Timpul inca nu este un instrument de masura bun; acelasi lucru se aplica si vitezei, datorita vantului, dealurilor etc.

Incepe usor. Lasa-i 5-10 minute corpului tau sa se adapteze la o pozitie corecta inainte de a o stabili la nivelul de efort setat.

Angajeaza-te in efortul pe care ti l-ai propus inainte de cursa. Foloseste-te de un test recent, cum ar fi o proba de timp “efort maxim” de 20 de minute, apoi ghideaza-te in functie de procentajul acelui nivel de efort.

Stai in bula ta! Stai prezent si focusat pe ceea ce trebuie sa faci, controleaza-ti gandurile si nu ceda tentatiei de a pedala in ritmul celor care te depasesc. Din cand in cand mai aruna o privire la concurentul in costum haios cum incearca din rasputeri sa te depaseasca la deal – probabil il vei vedea si la alergare.

Nu iti creste cu mai mult de 10% nivelul de efort pe portiunile cu deal si apoi, la coborare, ai grija sa te mentii la un nivelul mediu de efort pana ajungi la o viteza de peste 13 m/s [aprox. 47 km/h], cand poti incepe sa ‘aluneci’. Evita sa te fortezi la deal pentru ca la coborare sa-ti tragi sufletul. Va fi mai rapid si mai eficient sa pastrezi un nivel constant al consumului de energie.

In ultimele 5-10 minute, micsoreaza viteza cu una-doua trepte astfel incat sa-i permiti ritmului cardiac sa-si revina la normal si picioarelor sa se pregateasca pentru alergare. Acesta este un alt motiv pentru care nu ar trebui sa iti masori succesul la bicicleta in timpul sau viteza scoase. Ai putea sa iti atingi acest obiectiv, insa cel mai probabil vei avea de pierdut in timpul alergarii.

Alergare

Planifica sa alergi repede si eficient intre punctele de alimentare si apoi sa ai o pauza de 30-45 secunde in care sa mergi rapid. Aceasta pauza o poti imparti in trei etape:

primele 10-15 secunde: bucura-te de efortul depus de la ultimul punct de alimentare pana acum.

cele 10-15 secunde de la mijloc: alimenteaza-te cu calorii si lichide in timp ce ritmul cardiac isi revine.

ultimele 10-15 secunde: concentreaza-te pe a-ti stabili o forma productiva, cum ar fi un ritm rapid sau o pozitie mai aplecata astfel incat sa permiti sucurilor consumate sa fie absorbite de corp.

Opteaza pentru un antrenament in care sa iti pese mai putin despre rezultate si incearca o parte din aceste sugestii. Ai putea fi placut surprins cand vei vedea timpul scos…

Sursa:  Triathlete

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *