Menu

4 „trucuri” pentru a castiga timp la proba de inot.

Postat de Andrei Rosu pe 19 iunie, 2014

..cu gandul la prietenii care participa in acest weekend la triatlonul de la Oradea…

**

drafting-squadCand inoti in spatele altui participant poti economisi pana la 30% din energie. Dar doar daca stii cum sa faci asta. Este adevarat ca irosesti timp si energie daca nu inoti in spatele altui concurent. Nu exista reguli impotriva drafting-ului (cum este la proba de bicicleta a unui triatlon), atat timp cat nu-l incurci in vreun fel pe cel din fata ta. Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a beneficia la maxim de zona de drafting.

1. Gaseste pozitia potrivita. In ape deschise, locul cel mai bun si cel mai potrivit pentru drafting este chiar la picioarele altui inotator. Astfel, nu il vei incurca pe cel din fata, iar tie iti va permite sa te tii dupa acesta, urmarind bulele. De fiecare data cand ridici privirea pentru te uita dupa balize si pentru a iti ajusta directia, intrerupi miscarea naturala a corpului in apa si astfel pierzi din viteza. Daca te folosesti de dara de bule lasata de alt inotator, nu vei mai fi nevoit sa ridici capul atat de des si vei economisi energie.

2. Fii fair-play. Normal este sa nu atingi picioarele altui concurent cand inoti in spatele lui. Incearca sa nu stai foarte aproape de el, exceptand cazul in care il cunosti si asta este forma voastra de comunicare. Zona de drafting cea mai potrivita este la 3-5 secunde departare de cel din fata. Lasa aproximativ jumate de metru intre bratele tale si picioarele acestuia, astfel incat sa fii in zona de drafting, dar sa reduci riscul de a te intra in el.

3. Gaseste partenerul potrivit. Cauta un inotator ceva mai rapid decat tine – merita sa te fortezi putin ca sa stai in spatele lui atunci cand vezi ca un alt concurent se apropie din spate. Daca ritmul inotatorului A este de 1 min. si 30 sec. la 100 de ‘batai’, dar economiseste circa 20% din energie facand drafting, ar trebui sa gaseasca un inotator mai rapid, cu un ritm de 1 min. si 20 sec. – 1 min. 25 sec., pe care sa-l urmeze. Prin urmare, inotatorul A va investi aceeasi energie, insa va iesi din apa mai repede.

4. Exerseaza la bazin. Fa seturi lungi (de exemplu: 3 x 400 sau 1 x 1000) cu alte 3-4 persoane, in timp ce inotati in linie. Primul inotator va conduce 100 m, se va opri la perete cat timp ceilalti inotatori se vor intoarce. Acesta se va alatura grupului ca ultim inotator atunci cand cel din fata sa va pleca. Continua aceasta rotatie pana cand terminati setul de repetari. Poti sa faci exercitiul mai greu daca, la inceputul fiecarui interval, toti inotatorii pleaca in acelasi timp, in sprint pe prima tura, iar din tura a doua sa va asezati in linie.

Sursa: Triathlon Competitor

2

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (1)

Un răspuns la “4 „trucuri” pentru a castiga timp la proba de inot.”

  1. […] Sursa: Triathlete Europe. Traducerea si adaptarea: Vlad Tanase. Te-ar mai putea interesa: 4 “trucuri” pentru a castiga timp la proba de inot. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *