Menu

Experiment: biciclisti care alearga mai repede. Si alergatori care pedaleaza mai bine.

Postat de Andrei Rosu pe 3 iulie, 2014

In urma unui experiment, un ciclist de performanta si-a imbunatatit timpul scos la antrenamentele cu intervale, pedaland mai putin si alergand mai mult.

2Ca ciclist de performanta, nu poate fi usor sa te antrenezi pe timpul unei ierni norvegiene. Imi imaginez ca aproape tot timpul este imposibil sa mergi pe bicicleta in aer liber; prin urmare pregatirea o vei face in principiu in sala sau sub forma antrenamentelor cros-functionale. In urma cu cateva ierni, un ciclsit de performanta de origine norvegiana a gasit o metoda creativa de a se adapta la aceste conditii. Cativa cercetatori din trei institutii norvegiene au aflat despre acest experiment si au analizat efectele acestuia.

Acest ciclist, caruia nu i s-a dat numele in studiu, a incercat sa-si imbunatateasca conditia fizica din presezon, fata de cea din anul anterior. A facut acest lucru reducand timpul petrecut pe bicicleta si inlocuind o parte din aceasta portiune eliminata cu alergari rapide. Mai specific, in perioada noiembrie-februarie, sportivul si-a redus distanta medie parcursa pe bicicleta cu 60%. In acest interval a introdus doua blocuri cu alergari ce presupuneau efort intens. Un bloc a cuprins 14 sesiuni realizate pe parcursul a 9 zile, iar al doilea 15 sesiuni realizate  in 10 zile. Efortul depus in aceste intervale era de 90-95% din frecventa cardiaca maxima.

In aceasta perioada, chiar si cu inlocuirea partiala a pedalatului cu alergare, volumul mediu al antrenamentelor realizat de catre ciclist a scazut cu 18%. Dar a crescut cu 41% pregatirea realizata cu un efort de 90-95% din frecventa cardiaca maxima.

Pentru a analiza efectele experimentului, cercetatorii au masurat periodic capacitatea aerobica maxima a sportivului, consumul caloric si performanta in sesiunile cu intervale,cu ajutorul unui ergometru. Dupa cum era de asteptat, la sfarsitul perioadei de antrenament consumul caloric al ciclistului nu s-a schimbat in niciun fel fata de aceeasi perioada a anului anterior. Totusi, capacitatea aerobica maxima a crescut cu 10,3%, iar performanta s-a imbunatatit cu 14,9%.

Cred ca este important sa fac o observatie, si anume ca aceste efecte pozitive nu erau neaparat potrivite pentru obiectivele sportivului. Ca ciclist profesionist nu vrei sa fii prea in forma inca de la inceputul sezonului, caci risti sa ajungi la epuizare inainte de cele mai importante concursuri de la jumatatea si de la sfarsitul sezonului. Mi-as dori sa stiu cine a fost acest sportiv pentru a putea compara performanta sa in 2011 cu cea din 2010, astfel incat sa vad daca modificarile aduse planului de anternament l-au ajutat sau nu. Nu spun ca as paria pe bani ca i-a mers mai rau in acest an, insa nu as fi surprins daca s-ar fi intamplat asta “in ciuda” (de fapt din cauza) conditiei fizice imbunatatite.

In orice caz, ceea ce acest studiu demonstreaza clar este faptul ca alergarea este o forma eficienta de antrenament cros-functional pentru ciclisti – sau cel putin cand este realizata la intensitate ridicata. Rezultatele, publicate in Journal of Strenght and Conditioning Research, sugereaza ca ciclistii care intampina dificultati in a se antrena in aer liber pe timpul iernii, si /sau isi doresc sa reduca volumul antrenamentelor fara a-si sacrifica conditia fizica si/sau au nevoie de o pauza mentala de la statul cu mainile pe ghidon ar fi sfatuiti sa pedaleze mai putin si sa inlocuiasca o parte din portiunea eliminata cu alergare rapida.

Probabil ca majoritatea celor care citesc acest articol sunt alergatori. Daca esti alergator, ar trebui sa stii ca functioneaza si invers: pedalatul are asupra alergarii acelasi efect pe care alergarea il are asupra pedalatului. Ca alergator, poti apela la mersul pe bicicleta pentru a-ti imbunatati performanta la alergare in doua moduri.

1. Daca ai diverse probleme (cum ar fi probleme cu tendonul ahilian) care te impiedica sa realizezi sesiuni de alergare rapida, poti realiza aceste intervale pe bicicleta.

2. Daca organismul tinde sa cedeze cand incerci sa maresti distanta, poti adauga sesiuni de pedalat intr-un ritm scazut pentru a-ti creste capacitatea aerobica, fara sa risti sa te accidentezi.

Spor(t) la antrenamente!

running

Sursa: Running Competitor 

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *