Menu

Verificarea pozitiei de inot: rotesti prea mult corpul in bazin?

Postat de Andrei Rosu pe 22 iulie, 2014

2Chiar daca suntem sportivi / triatlonisti amatori, ne dorim sa inotam / pedalam / alergam mai bine, mai eficient, mai rapid. Dar, pana a ajunge la „practica”, nu strica sa parcurgem „teoria”… In acest context, ma bucura enorm faptul ca primesc, periodic, articole interesante precum cel de mai jos (multumesc, Vlad Tanase, pentru articol si pentru traducere!).

Puteti citi versiunea originala (in lb. engleza) a articolului pe Triathlete Europe.

**

Pentru a stapani tehnica de inot craul este nevoie de mult exercitiu in special pentru cei care de abia au invatat sa inoate, iar identificarea timpurie a acelor probleme legate de pozitia corpului in apa vor reusi sa te faca sa inoti mai repede.

„Una dintre cele mai mari probleme pe care inotatorii le au este rotirea corpului peste 45 grade”, spune Jonathan Cain, antrenor la SwimLabs – o scoala de inot care ofera servicii avansate de monitorizare video a inotatorilor intr-un bazin de tip Endless Pool (i.e. piscina care poate genera curenti de intensitate variabila impotriva carora se poate inota). „Cand aceasta rotire a corpului excesiva are loc, aceasta tinde sa dezechilibreze inotatorul, cauzand astfel ineficienta generalizata.” Cain spune ca unghiul optim pentru rotatia corpului in apa se afla undeva intre 30 si 45 grade, ceea ce permite celui mai bun raport de putere sa fie generat in timpul fazei de recuperare a bratului sub apa.

Daca este posibil, vorbeste cu antrenorul sau cu un prieten sa te filmeze sub apa pentru a vedea daca iti rotesti corpul prea mult in timpul inotului. Acest lucru este cel mai evident atunci cand inspiri – daca te rotesti mai mult de 45 grade, corpul tau trebuie sa lucreze suplimentar pentru a-si recastiga echilibrul in apa si puterea de propulsie.

Atunci cand inotatorii au o problema de rotatie a corpului in timpul expiratiei, efectele sunt ceva mai subtile si deci dificil de observat (si chiar si de simtit de catre intotator). „Acest lucru conduce de obicei la o cadenta ridicata a bratelor pentru a compensa cu rotirea excesiva a corpului, rezultand astfel intr-o risipa de eficienta, putere si rezistenta.” mai spune Cain.

Strategii pentru a opri rotirea excesiva a corpului:

  • Gandeste-te ca iti „saruti umerii si privesti in spate la propriile coapse” spune proprietarul SwimLabs si totodata antrenorul Michael Mann.
  • Mentine o lentila a ochelarilor in apa si alta afara in timpul inspiratiei.
  • Imagineaza-ti ca „iti mirosi subratul” (ciudat, dar te va ajuta :)).
  • Tine degetele de la picioare intinse si incepe miscarea trenului inferior din coapse si solduri. „Sa dai din picioare precum dai din pedale pe o bicicleta va conduce catre rotirea excesiva a corpului in apa.” spune Mann.
  • Nu astepta sa expiri pana ce scoti capul afara din apa ca sa inspiri. Expira cam 30% – 40% in timp ce fata iti este sub apa.
  • Asigura-te ca stii foarte bine sa respiri pe o singura parte pana sa incepi sa inveti sa respiri pe ambele parti.

Exercitii care sa te ajute sa scapi de rotirea excesiva:

  1. Inoata 200 m cu un snorkel si un flotor fara a incerca sa te rotesti deloc in apa. Apoi inoata 200 m la fel insa fara snorkel.
  2. Efectueaza catch-up stroke (vezi detalii aici), incepand cu ambele brate in fata precum Superman in pozitia de zbor. Alterneaza bratele cu o inspiratie scurta, concentrandu-te la a-ti „saruta umarul” si a expira pana cand iti intorci capul pentru inspiratie.
  3. Pune-ti o pereche de labe. Intinde mana dreapta in fata capului si tine mana stanga pe langa corp. Roteste-ti umarul stang usor si roteste-ti gatul putin astfel incat doar o lentila a ochelarilor sa fie afara din apa. Gandeste-te la a-ti ridica putin barbia, a-ti pastra gura la suprafata si a permite o inspiratie profunda. Da din picioare pret de o lungime de bazin in timp ce respiri pe stanga, schimba bratele la capatul bazinului si repeta procedeul cu respiratie pe partea drepata.

Spor(t)!

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *