Menu

50 de modalitati de a deveni (mai) productiv.

Postat de Andrei Rosu pe 7 august, 2014

2Timpul este singura resursa distribuita democratic pe glob. Adica, avem cu totii la dispozitie 24 de ore. Dar cum se face ca unii oameni “au mai mult timp” decat altii? NU AU. Este strict o chestiune de organizare / prioritizare, astfel incat sa includem in fiecare zi acele activitati relevante pentru ariile de interes ale vietii noastre si, in plus, sa le terminam mai repede si maibine. Adica, sa fim productivi. Da, stim, ai familie, x copii, 3 pisici, 2 caini, un job, rate de platit, proiecte peste proiecte, presiune sociala etc.  si te intrebi “cand sa mai includ in programul meu si alte lucruri?!”. Mai jos ai o lista cu 50 de modalitati care sa te ajute sa devii mai productiv, sa economisesti timp de-a lungul zilei si sa te bucuri te viata asta – din care, oricum, nu ti-au mai ramas decat vreo cateva mii de zile. Si inca ceva: fiecare zi pe care o traim este o miniatura a vietii noastre. Cum a fost ziua de ieri? Dar cea de azi?

  1. Fa o pauza. Nu poti lucra mereu la capacitate maxima. In schimb ar trebui sa lucrezi in intervale scurte, dar foarte focusat. Aminteste-ti de antrenamentele de alergare cu interavele…
  2. Seteaza un deadline (termen limita) pentru fiecare sarcina.
  3. Elimina toti factorii disturbatori. Aici intra telefonul, email-ul, notificarile si tab-urile multiple deschise in browser-ele web. Daca nu te poti abtine de la verificarea email-ului, mesajelor facebook etc., exista o sumedenie de aplicatii care iti blocheaza accesul la anumite aplicatii, pentru o perioada de timp predefintita (de ex., click aici).
  4. Ar trebui sa elimini toti factorii perturbatori, insa uneori, putina muzica pe fundal te va ajuta sa te concentrezi. Desigur, nu trebuie sa fie muzica rock, dar ceva in stilul Beethoven (sau “muzica de relaxare”) s-ar putea sa-ti prinda bine.
  5. Bucura-te de ceea ce faci. Este cea mai buna metoda prin care sa iti cresti productivitatea.
  6. Ocupa-te de cele mai grele sarcini la prima ora a diminetii. Acitivitatile pe care incerci sa le amani sunt probabil cele de care trebuie sa te ocupi inainte de toate.
  7. Foloseste JDarkRoom. Aplicatia iti permite sa scrii mai eficient si sa elimini toti factorii disturbatori. Ti se da o pagina goala pe care sa scrii. In acest fel nu esti distras de email, paginile web sau mesageria instant. Cand termini poti salva ceea ce ai lucrat sub forma unui fisier text.
  8. Apuca-te de lucru. Adesea cea mai grea parte este sa incepi. Odata ce incepi, vei intra rapid intr-un ritm care ar putea dura ore intregi.
  9. Toti avem o perioada in zi cand suntem mai productivi decat ceilalti. In cazul a 99% din populatie, este vorba de dimineata. Daca ai impresia ca faci parte din restul de 1%, observa cand esti mai productiv si adapteaza-ti agenda in functie de aceasta.
  10. Tine mereu la indemana un pix si un carnetel (sau “Notes”-ul din telefon). Astfel iti poti nota oricand gandurile, sarcinile si ideile. Important este sa pui pe hartie tot ceea ce ai in cap; iar subconstientul tau nu iti va mai aminti despre ele in fiecare moment.

> Citeste restul pe www.CoachingInAlergare.ro.

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *