Menu

Balansul bratelor si consumul energetic in timpul alergarii.

Postat de Andrei Rosu pe 17 septembrie, 2014

Pentru astazi, avem in „meniu” un articol despre tehnica de alergare…

*

PSE fallIn perioada in care am inceput sa alerg, s-a intamplat sa citesc cartea lui James Joyce, Portret al artistului la tinerete, in care Mike Flynn, antrenor de alergare “al unora dintre cei mai buni alergatori din perioada moderna”, il instruieste pe tanarul Stephen sa alerge cu “capul ridicat, genunchii ridicati si mainile intinse pe langa corp”. Am incercat si eu si a fost amuzant de dificil.

Mentionez aceasta poveste deoarece a aparut un nou studiu in Journal of Experimental Biology, de la Universitatea Colorado, SUA, in care cercetatorii Rodger Kram si fostul sau doctorand, Chris Arellano (acum la Universitatea Brown, SUA) au analizat un subiect controversat – si anume: ce facem cu bratele in timpul alergarii si de ce. Studiul a comparat patru tipuri diferite de posturi: “normal”, cu mainile tinute la spate, pe piept si pe cap. Principala intrebare pe care si-au pus-o a fost: merita sa iti misti bratele in timp ce alergi pentru a economisi energi si a eficientiza procesele biomecanice?

PSE Arm Swing

Raspunsul ar putea parea evident, insa datorita unor studii anterioare care au folosit diverse tipuri de “restrictii ale bratelor” in timpul alergarii, s-au produs rezultate contradictorii. Din acest motiv Kram si Arellano au decis sa testeze patru stiluri diferite de alergare, toate sub aceleasi conditii. Rezultatele: in timpul alergarii cu balansarea bratelor s-a consumat mai putina energie (cu 3% mai putin decat in timpul alergarii cu mainile la spate, cu 9% mai putin decat in timpul celei cu bratele pe piept, si cu 13% mai putin decat in timpul alergarii cu mainile pe cap); in acelasi timp s-au produs mai putine rotatii ale umarului si pelvisului. Aceste doua rezultate sunt conectate: cel putin o parte din energia suplimentara utilizata in timpul “alergarilor amuzante” provine probabil din efortul necesar pentru rotirea trunchiului pentru echilibrarea impulsului unghiular al picioarelor (ceea ce balansul bratelor face in mod normal).

PSE PullExperimentul raspunde la cateva intrebari, insa pe unele le lasa deschise. De exemplu, ai fi mai eficient daca ti-ai taia un brat? Dupa cum arata cei doi cercetatori in lucrare, bratele reprezinta aproximativ 10% din greutatea corpului, prin urmare eliminarea aceastei greutati te-ar ajuta sa economisesti 10% din energia pe care o consumi in mod normal in timpul alergarii. Dar ar trebui sa consumi energie in plus pentru a-ti roti trunchiul la fiecare pas si s-ar putea sa se piarda mai multa energie decat s-a castigat. Ei spun ca un studiu realizat cu atleti paralimpici fara brate ar putea oferi informatii valoroase legate de rolul miscarii bratelor.

PSE landing footUn alt subiect adus in discutie este posibilitatea ca bratele sa aiba un anumit rol in timpul sprintului si altul in timpul alergarii de anduranta. In cazul din urma, obiectivul principal este sa consumi cat mai putina energie posibila alergand intr-un anumit ritm; prin urmare cel mai bun sfat pare sa fie sa iti tii bratele relaxate si sa le lasi sa se miste intr-un mod cat mai pasiv posibil. In cazul sprintului, vrei sa te propulsezi in fata cat mai repede si nu iti pasa cata energie consumi, astfel ca poate exista un rol pentru balansarea bratelor in mod activ.

De asemenea, sunt cateva studii care sugereaza ca miscarea bratelor si a picioarelor este “neuroconectata” – probabil un fragment evoluat din perioada in care stramosii nostri erau patrupezi. Conform unor studii pe tema reabilitarii motorii, oamenii sunt capabili sa genereze mai multa forta cu picioarele cand isi angajeaza si mana opusa. Intr-un email in care l-am intrebat despre asta, Arellano mi-a raspuns ca “aceasta actiune ar putea fi o metoda indirecta de a ajuta la activarea picioarelor cand nu este posibila activarea directa, poate in intervalul de timp de la sfarsitul unei curse, cand picioarele alergatorului sunt obosite”. Sau poate nu – este o idee care nu a fost testata, insa ar fi util sa fie.

Care este marea concluzie? Continua sa iti misti bratele. Cum? “Cred ca scenariul ideal pentru balansul bratelor este ca miscarea sa fie in principiu pasiva, pentru a reduce costul metabolic al alergarii”, spune Arellano in emailul sau. Prin urmare, lasa-le relaxate, intr-o pozitie confortabila, si nu ‘fixate’

*

Sursa: Runner’s Wolrld.  Traducerea si adaptarea: Catalina Bericov.

arms

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *