Menu

De lucrat la urmatorul antrenament de inot: mentinerea echilibrului.

Postat de Andrei Rosu pe 5 septembrie, 2014

Antrenorii de inot pun mare accent pe echilibrul corpului in apa dar, cu toate acestea, vorbesc foarte rar despre ce inseamna efectiv „echilibru” si cum acesta te poate ajuta. Este unul dintre acei termeni vagi precum „eficienta metabolica” pe care doar putini stiu sa-l defineasca.

In dictionarul triatlonistilor, echilibrul in apa se refera la pozitia corpului tau, atat in plan vertical (de-a lungul centrului corpului tau), cat si in plan orizontal (la solduri), atunci cand inoti.

swimbalanceDaca nu ai echilibru in plan vertical, atunci trenul inferior al corpului tau (in principal picioarele) impreuna cu trenul superior se vor balansa dintr-o parte in alta atunci cand inoti. Este cam la fel cu ce se intampla atunci cand iti tii echilibrul stand intr-un picior: partea superioara a corpului tau impreuna cu cea inferioara, se vor misca in lateral pana cand vei ajunge la acel echilibru, moment in care vei putea sa stai nemiscat intr-un picior chiar daca iti vei misca bratele. Acelasi principiu se aplica si in apa.

Echilibrul in plan orizontal se refera la modul in care se afla pozitionate in apa trenul superior al corpului tau in relatie cu trenul inferior. Daca nu ai acel echilibru orizontal, fie picioarele ti se vor scufunda in timp ce trunchiul va ramane la suprafata apei sau trunchiul (in special umerii) ti se va scufunda in timp ce picoarele vor ramane la suprafata apei.

Dupa cum iti poti da seama, ambele situatii conduc la o forta de frecare cu apa mult mai crescuta, la energie consumata suplimentar si la ineficienta iar toate acestea genereaza, ai ghicit, timpi slabi.

Deci cum poti ajunge la acel echilibru in apa?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iti dai seama la care dintre cele doua trebuie sa lucrezi: la echilibrul orizontal, la echilibrul vertical sau la ambele. Principala cauza a dezechilibrului in plan orizontal este acea miscare de cross over, in care bratul tau drept – spre exemplu, trece dincolo de linia imaginara care practic iti desparte intregul corp in doua parti, alunecand mult spre stanga. Sa ne intoarcem acum la imaginea anterioara in care incercai sa-ti mentii echilibrul pe pamant. Daca iti misti trunchiul mult intr-o parte, trenul inferior se va misca in partea opusa in asa fel incat sa previna caderea. Acelasi lucru se intampla si in apa.

Principalul vinovat este acea miscare mult prea ingusta a bratului in apa, cand incepi faza de recuperare mult prea aproape de acea linie imaginara despre care am vorbit anterior. Pentru a corecta asta, incearca sa „largesti” acea miscare. In loc sa introduci bratul in apa la punctul care marcheaza ora 12 pe un ceas imaginar, incearca sa il introduci in punctele care marcheaza orele 10 si 2. De asemenea, poti sa iti imaginezi ca atunci cand introduci bratul in apa, tintesti coltul din partea dreapta al culoarului. Un bun exercitiu pentru a te putea concentra pe asta este miscarea de catch-up (pentru a intelege mai bine miscarea, urmariti clip-ul de mai jos). Fa miscarea de catch-up utilizand un kick board pe care il tii orizontal pe apa, de colturi. O alta unealta pentru aceasta miscare poate fi o teava de PVC.

Insa rezolvarea problemei echilibrului orizontal poate fi mai delicata. Daca trenul tau inferior se scufunda, atunci este foarte posibil sa fie din cauza ca ridici capul prea mult in loc sa il tii in pozitie neutra fata de corp. Daca trenul superior este cel care ti se scufunda atunci este foarte posibil sa te concentrezi prea mult pe a-ti impinge umerii in apa, caz in care imagineaza-ti gleznele in linie cu umerii si capul doar iesindu-ti putin din apa. Pozitia „omului mort” (vezi filmuletul de mai jos) reprezinta un exercitiu excelent pentru identificarea acelui punct critic in care stai efectiv intins pe apa.

Gasirea echilibrului in apa reprezinta un proces in permanenta derulare dar, ca si pedalatul, odata ce l-ai gasit, nu il vei mai pierde…

Sursa: Triswimcoach.com. Traducerea si adaptarea: Vlad Tanase

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *