Menu

6 mituri urbane despre inot, spulberate.

Postat de Andrei Rosu pe 5 noiembrie, 2014

Intreaba un grup de triatlonisti de ce le este cel mai teama intr-o cursa si cel mai probabil ca vor raspunde: inotul! Multi triatlonisti au un background legat de pedalat sau alergat, astfel incat inotul este cea mai slaba veriga – proba care ii tine in loc de la a-si atinge adevaratul potential sportiv. Din pacate, frustrarea acestora referitoare la inot este adesea intarita de o abordare gresita a antrenamentului si de lacune in a intelege acest sport foarte tehnic si solicitant.

O baza puternica la proba de inot poate furniza un avantaj clar in fata competitiei, reducand totodata presiunea asupra incheieturilor si lasand triatlonistii cu mai multa energie pentru probele de bicicleta si alergare. Dar, doar intratul in bazin si inotul propriu-zis nu vor dezvalui toate aceste beneficii. Mai jos gasesti 6 mituri despre inot, pe care multi triatlonisti le cunosc si carora le dau crezare, impreuna cu cateva clarificari care te vor face sa scoti ce este mai bun din acest sport si sa iti imbunatatesti performantele in triatlon…

1. Tehnica este pentru cei slabi, fitness-ul este cheia pentru succesul antrenamentelor de inot. Multi triatlonisti sunt convinsi ca, ‘trasul’ puternic la un antrenament este cea mai facila cale catre un inot mai rapid si ca a te concentra pe tehnica este o pierdere de timp. Si, cu toate acestea, doar fitness-ul nu te va ajuta sa castigi proba de inot a unui triatlon. Mai degraba este o combinatie intre eficienta si viteza, care te va ajuta nu numai sa devii mai rapid, dar si sa iti conservi energia pentru probele de bicicleta si alergare.

De ce? Apa este de aproape 800 de ori mai densa decat aerul. Inotul te plaseaza intr-un mediu in care apa opune o rezistenta uriasa, iar a invata cum sa reduci aceasta rezistenta a apei (ca de exemplu, lucrand la pozitia dreapta a corpului in apa, echilibru si simetrie) joaca un rol major in privinta imbunatatirii performantelor tale. Acesta este motivul pentru care ai nevoie de un plan de antrenament echilibrat care sa cuprinda exercitii diverse si sesiuni dedicate tehnicii, exercitii de viteza si seturi de intervale.

Exista sute de exercitii, fiecare dedicat antrenarii si perfectionarii unei anumite faze a inotului care necesita ajustari. Acest fapt poate face dificila gasirea unor exercitii care sa se adreseze nevoilor tale. Aici apare momentul cand un antrenor – care iti poate evalua stilul de inot si iti poate spune exact ce exercitii sa faci si cat de des – te poate ajuta sa mergi inainte cu succes.

2Craul este singurul stil pe care triatlonistii trebuie sa il foloseasca. Desigur ca stilul craul este esential pentru un triatlonist. Cu toate acestea, daca vei invata si alte stiluri nu vei avea decat beneficii. In primul rand, avand in vedere ca cele 4 faze ale stilului craul sunt interconectate, daca iti perfectionezi una dintre aceste faze, acest lucru se va transmite si celorlalte. In al doilea rand, varietatea antrenamentelor va conduce la intarirea musculaturii si incheieturilor tale prin miscari diferite, eliminand astfel riscul unor accidentari provocate de miscarile repetitive. In final, daca vei invata si alte stiluri de inot… asta te va ajuta si in cursa. De exemplu, daca stii sa faci si pluta, vei putea astfel sa iti o pauza in mijlocul probei de inot, fara a fi nevoie sa te opresti efectiv.

3. Miscarea picioarelor este mult supraevaluata. Miscarea picioarelor este adevaratul motor al inotului, dar este adesea trecuta cu vederea sau ignorata de catre triatlonisti. Din cauza faptului ca este dificil si frustrant sa dezvolti o miscare eficienta a picioarelor, solutia pentru cei mai multi a fost sa abandoneze antrenamentul acestei miscari. Multor triatlonisti le este spus sa isi pastreze picioarele in timpul probei de inot pentru ca miscarea picioarelor consuma multa energie. Acest lucru nu putea fi mai departe de adevar de atat. O miscare eficienta a picioarelor iti confera flotabilitate si propulsie sporite, te ajuta sa cresti distanta parcursa per miscare a bratelor si sa elimini presiunea pusa astfel doar pe bratele si umerii tai. Decat sa renunti la antrenarea miscarii picioarelor, mai bine te-ai concentra pe imbunatatirea tehnicii acestei miscari si a fortei acesteia.

4. Nu trebuie sa te hidratezi in timpul inotului. Sunt in apa si nu mi-e sete – de ce ar trebui sa beau ceva? Lauren Trocchio de la Nutrition Unlocked spunea intr-un articol pentru Swimspire ca incapacitatea noastra de a observa faptul ca transpiram ne face sa omitem importanta hidratarii atunci cand ne antrenam sau concuram. „Hidratarea nu este deloc mai putin importanta pentru inotatori si poate fi uneori chiar critica din cauza caldurii si umiditatii” spune aceasta. Asa ca ia cu tine o sticla cu apa la fiecare antrenament sau competitie.

5. Trebuie sa inoti incontinuu. Triatlonistii cred adesea ca, daca inoti incontinuu, iti cladesti anduranta. Desi este important sa faci si sesiuni lungi de inot, sa inoti neintrerupt nu ar trebui sa reprezinte principala componenta a antrenamentelor tale. Impartirea antrenamentului in bucati mai mici sau seturi de intervale presupune adaugarea unor pauze scurte care te vor ajuta sa cresti anduranta si fitness-ul fara a obosi si fara a-ti pierde tehnica pe parcursul antrenamentului.

Sunt foarte multe seturi de intervale pe care le poti incerca, de la seturi fixe la seturi compuse si de la seturi piramidale la intervale de nivel avansat. Un mix de sesiuni de inot neintrerupt, exercitii si seturi de intervale, reprezinta combinatia perfecta.

6. Palmarele si labele mai mari iti vor aduce imbunatatiri sporite. Exista o multitudine de echipamente pentru inot pe piata, de la labe la flotoare, la cadentometre si multe altele, care ofera acel ingredient lipsa unei sesiuni de inot. In timp ce jucariile de baza pentru inot iti pot fi de folos intr-o varietate de moduri in timpul antrenamentului, de asemenea pot deveni detrimentale. Inotatorii se vor baza adesea pe aceste echipamente pentru a-si imbunatati antrenamentul – de exemplu labele sporesc viteza in timp ce flotoarele corecteaza pozitia corpului in apa.

Din pacate, ajutorul pe care il primesc inotatorii de la aceste jucarii conduce adesea la suprautilizarea acestora, impiedicand astfel inotatorul sa dezvolte o tehnica corecta fara a fi ajutat. Cand vine ziua cursei si jucariile sunt lasate deoparte, inotul va parea mai incet si mai dificil. Astfel, aceste echipamente pot ajuta inotatorul sa progreseze dar numai daca sunt utilizate adecvat si pentru a adresa nevoile sportivului. „Toate lucrurile cu moderatie” reprezinta o mantra pe care s-o tii minte intotdeauna.

Vorbeste cu antrenorul tau sau arunca o alta privire antrenamentului tau de inot, avand aceste considerente in minte. S-ar putea sa constati ca progresul te asteapta pe marginea bazinului, gata sa fie prins…

Sursa articolului: Ironman.com. Traducerea si adaptarea: Vlad Tanase.

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *