Menu

Care este cel mai eficient antrenament de alergare?

Postat de Andrei Rosu pe 17 ianuarie, 2015

Poate ca Brett Sutton nu va spune mare lucru dar, daca ii cititi CV-ul de antrenor*, veti vedea ca de numele lui se leaga succesul multor campioni olimpici si Ironman. Mai jos veti gasi cateva strategii simple care sa ii ajute pe cei ca noi, amatorii, sa profite la maxim de antrenamentul lor de alergare…

* Despre Brett Sutton

1. Care sunt cele mai mari greseli pe care amatorii le fac in antrenamentul lor de alergare?

Consider ca cea mai mare greseala pe care atat profesionistii, cat si amatorii de triatlon o fac este sa simta nevoia sa includa alergatul in fiecare antrenament. Avand in vedere antrenamentele aerobice facute in cele trei discipline, alergatul in fiecare zi nu numai ca nu este necesar dar, din experienta mea, pot spune ca pentru amatorii mai in varsta si pentru amatoare alergatul in fiecare zi chiar inhiba performanta.

2. Care sunt exercitiile esentiale pentru alergat pe care amatorii ar trebui sa le faca in mod regulat?

Exercitiile esentiale pentru amatori ar trebui sa fie exact aceleasi ca ale profesinistilor. Chiar daca alergi numai o data la doua zile, cred ca exista patru antrenamente esentiale.

  1. Alergarea de rezistenta (long run-ul) este imperios necesar si trebuie facut la o viteza care sa permita mentinerea unei conversatii.
  2. Alergarea in tempo, unde alergi non-stop si cel putin 50% din distanta cursei este facuta la viteza dorita si in cursa.
  3. Alergarea Fartlek, unde distanta pe care o parcurgi este aceeasi ca a cursei in care vei participa si este parcursa cu cresteri de viteza de scurta durata, intre 6 si 15 secunde, cum puteti.
  4. Alergarea de refacere Feel Good este un jogging usor de 20-30 de minute pentru a-ti reveni si a te relaxa.

Aceste antrenamente pot fi efectuate pe durata a unui ciclu de 8 zile, acestea indeplinind toate criteriile unui antrenament complet, dar si ofera destul timp de odihna si recupere ca sa ajute imbunatatirea performantei.

Daca te antrenezi pentru Ironman, atunci alege pentru Tempo doar 25% din distanta maratonului, iar pentru Fartlek 50%. 

3. Exista vreun antrenament de alergare pe care il faci cu profesionistii si pe care l-ai schimba ca sa fie benefic si pentru amatori?

Alegerea celui mai benefic antrenament este usoara. Pentru echipa  noastra, facem Triple M, adica efort Moderat, efort Mediu si apoi, numai daca te simti bine, efort Mad (nebun). Acest tip de antrenament poate fi facut de catre oricine la orice nivel. Poate dura o ora intreaga, 30 de minute sau chiar si 15 minute. Partea importanta este sa imparti timpul pentru cele trei intensitati diferite. Da, pare simplu, dar este cel mai eficient antrenament pe care l-am conceput vreodata. Sper ca cititorii sa aiba parte de un antrenament minunat!

Sursa articolului: Triathlete Europe

Traducerea si adaptarea: Raluca Stanciu

 

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *