Menu

Cum depasim pragul de stagnare la inot.

Postat de Andrei Rosu pe 23 aprilie, 2015

Marea majoritatea a inotatorilor se asteapta foarte putin (sau chiar deloc) sa obtina imbunatatiri – si asta in mare parte din cauza a ceea ce invata din practica. Cineva a numit odata asta mediocritate in stadiu terminal. “Am obtinut imbunatatiri semnificative in cateva luni de cand m-am apucat de inot, dar apoi, indiferent cat de mult as inota, pur si simplu nu pot sa devin mai bun.” Aceasta experienta este atat de universal valabila incat o poti considera ca fiind o stare generala a inotatorilor. In anii ’60, cercetatorii au observat acest comportament intr-o mare varietate de sporturi si meserii astfel incat i-au dat si o denumire: pragul de stagnare sau “the OK plateau”. Cercetatorii au spus ca oamenii stagnau nu pentru ca nu mai aveau potential, ci pentru ca performanta acestora ajungea la un nivel la care era suficienta, asa incat oamenii treceau pe pilot automat in loc sa fie atenti la asta. Intr-o anumita masura, acest comportament aparea si pentru ca oamenii credeau despre ei ca sunt mediocri si, pur si simplu, nu mai faceau nimic pentru a se diferentia de restul.

In cei 30-40 de ani in care am observat oameni inotand, pe unii dintre ei chiar in fiecare zi, am observat multi inotatori care nici macar nu aveau de gand sa progreseze. Asteptarile scazute sunt intotdeauna cele care conduc catre stagnare. Spre deosebire de acestia, exista si cativa care au asteptari inalte de la ei.

Daca asteptarile tale nu sunt realizabile, asta poate de asemenea conduce la dezamagire. Am intalnit cativa triatlonisti noi care de-abia daca pot inota cateva ture de bazin si care totusi se inscriu la o cursa lunga, ceea ce le lasa o luna sau doua de pregatire pentru un inot de 1,9 km in apa deschisa. Poate ca reusesc sa termine proba de inot, dar le ia 50 de minute sa faca asta si o termina foarte obositi.

In continuare gasiti doua lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere pe masura ce va creati si va gestionati asteptarile si scopurile atunci cand vorbim de imbunatatirea timpului la proba de inot:

1. Concentreaza-te pe lucruri asupra carora ai controlul.

As putea sa imi pun obiectivul de a inota 1500 m in bazin in 22 de minute, intr-un timp de 6 luni. Dar daca timpul meu actual este de 24 de minute, nu am nicio garantie ca voi reusi ce mi-am propus. Ar fi mai inteligent sa imi propun sa inot 1500 m constant, indiferent de timpul final. Astfel, pot lua in calcul un timp de 23 de minute ca obiectiv (daca inot 7:40 pentru fiecare bucata de 500 m). Acest scop este realizabil si imi va arata o directie clara pentru antrenamentele mele din timpul celor 6 luni.

2. Concentreaza-te pe succesul din momentul prezent.

Scopul de 6 luni descris mai sus va da sens antrenamentelor mele. Dar de ce sa astept 6 luni dupa recompense cand, de fapt, ma pot bucura de ele acum? Gandeste-te altfel, munceste incepand de acum in loc sa te apuci de la un anumit moment viitor. Dedica primele 5-10 minute din fiecare antrenament pentru a-ti evalua tehnica. Fie ca analizezi cum iti simti picioarele sau ca observi mai putine bule de aer atunci cand mana patrunde in apa sau ca iti mentii cadenta bratelor sub 17 (per 50 m) la un tempo de 1,3 secunde/brat (cifrele astea sunt doar exemple). Atunci impune-ti ca obiectiv sa imbunatatesti cifrele astea in timpul ala de 50 de minute de care vorbeam mai sus.

Fiecare asteptare indeplinita iti va imbunatati abilitatea de a de concentra mai bine asupra telurilor viitoare si te vor face sa te bucuri mai intens de acest sport.

Antrenamente linistite!

Sursa articolului: Ironman.com

Traducerea si adaptarea: Vlad Tanase

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *