Menu

5 ponturi pentru a deveni un alergator mai rapid.

Postat de Andrei Rosu pe 12 iunie, 2015

Este perfect adevarat faptul ca nu toti suntem inzestrati de la natura cu picioare lungi si trupuri suple ca ale alergatorilor de top, insa exista metode prin care ne putem maximiza eficienta, prin concentrare asupra tehnicii de alergare. Iata cinci zone in care putem lucra pentru a alerga mai eficient:

1. Lungimea pasului

Deschiderea prea mare se realizeaza atunci cand cand piciorul atinge pamantul in fata centrului de gravitatie al propriului corp si se poate simti ca o infranare. Daca va uitati in jos in timp ce alergati si observati ca degetele de la picioare sunt prea in fata dumneavoastra, incercati sa va concentrati pe a pasi in asa fel incat picioarele sa se afle exact sub solduri.

2. Cadenta (ritmul alergarii)

Cadenta reprezinta numarul de pasi pe care il facem intr-un minut. Incercati sa va ganditi la un ritm similar cu cel de la pedalare (daca sunteti triatlonisti). Aproximativ 85-90 de pasi pe minut este un numar potrivit pentru un barbat mai inalt, in timp ce 90-100 este numarul eficient pentru un atlet de inaltime mai mica.

3. Pozitia in miscare 

Incercati o pozitie inalta si „mandra”, dar in care sa nu sariti de sus in jos. Saritura de sus in jos cauzeaza activarea unor forte inutile. Imaginati-va un tavan foarte jos: daca sariti de sus in jos va veti lovi la cap.

4. Miscarea mainilor 

Mainile asigura stabilitate rotationala, dar miscarea nu trebuie sa fie excesiva. Tineti coatele indoite la aproximativ 90 de grade si nu lasati bratele sa se miste pe linia verticala. Bratele controleaza si picioarele, de asemenea. Cu cat miscati mai repede bratele, cu atat se vor misca si picioarele mai repede. Flexarile usoare ale bratelor ajuta foarte mult in cazul alergarii la deal sau sprintului.

5. Redresarea picioarelor

Un picior putin flexat necesita mai putina putere in faza de redresare a pasului in timpul alergarii. Cu cat este viteza de alergare mai mare, cu atat calcaiul se ridica mai mult in faza de redresare. Atentie la exagerarea ridicarii calcaiului cand alergati cu viteza mica. Cei mai buni alergatori au o flexibilitate foarte mare si o redresare a piciorului relaxata.

Sursa articolului: Triathlete Europe

Traducerea si adaptarea: Ana Maria Popa-Özler

Te-ar mai putea interesa: Ce cadenta sa avem cand inotam, pedalam sau alergam? si 7 modalitati prin care sa iti dezvolti viteza fara sa maresti distanta alergata 

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *