Menu

5 lucuri pe care sa le facem INAINTE de fiecare antrenament.

Postat de Andrei Rosu pe 14 iulie, 2015

Multi atleti isi incep antrenamentele legandu-si sireturile sau punandu-si casca, apoi se apuca direct de treaba. Bineinteles, sa incepi poate fi un pas dificil cateodata, dar sa dai atentie catorva factori specifici inainte de a incepe un antrenament poate face diferenta intre a avea rezultatul dorit sau a face pasi inapoi.

Iata 5 lucruri pe care orice atlet ar trebui sa le faca – in aceasta ordine -, inainte de antrenament, pentru a-si maximiza sesiunea:

1. Limpezeste-ti mintea

Toti altetii au parte de stres in viata lor, care nu are nimic de-a face cu exercitiile, antrenamentele sau cursele. In schimb, sunt stresati in legatura cu viata, munca, familia si altele, iar acestea pot scadea calitatea unei sesiuni. Daca un atlet incepe o sesiune focusat pe lucruri negative, poate fi dificil sa realizeze lucruri pozitive.

Am vazut cativa atleti renuntand la o sesiune ce mergea bine, sau sa schimband o sesiune cu totul, doar din cauza atitudinii. Sau, efectiv, au esuat sa execute o sesiune, deoarece erau prea distrasi de alte aspecte ale vietii lor. Cateodata atletii vor sa-si scoata agresiunea din ei pe teren, ceea ce poate fi exact opusul scopului antrenamentului, cum ar fi ciclul de recuperare sau dezvoltarea tehnicitatii.

O mica pauza sa te relaxezi, sa-ti limpezesti mintea si sa pui 100% focus mental pe antrenament va avea ca rezultat o calitate superioara si un rezultat mai bun al sesiunii de antrenament.

2. Determina scopul antrenamentului

Orice antrenament ar trebui sa serveasca doua scopuri precise: adaptarea fiziologica specifica obiectivului si dezvoltarea abilitatilor mentale necesare executarii acestuia.

Pregatirea exercitiilor pentru a asigura adaptarea fizica pe care o doreste atletul incepe inainte de antrenament cu alegerea partenerilor de exercitii, a intensitatii obiectivelor pentru sesiunea in cauza si asigurarea ca acestea se potrivesc. De exemplu, daca ai de facut o cursa de recuperare sau una cu ritm stabil, sa te duci in grup cu prieteni care imping ritmul n-o sa te ajute sa-ti indeplinesti obiectivul.

Un antrenament n-ar trebui sa fie doar despre „chinuiala”. Sunt foarte multe abilitati mentale si tehnice ce trebuie dezvoltate in timpul unei sesiuni, pentru ca acestea sa fie folosite efectiv intr-o cursa. Nu conteaza ceea ce executi intr-o sesiune, atat timp cat aceasta este executata cat de perfect tehnic posibil, de fiecare data.

Daca identifici scopul antrenamentului, dintr-o perspectiva a exercitiilor si tehnicitatii , executia cu succes devine mult mai facila.

3. Bugeteaza-ti timpul

Fiecare atlet se trezeste la un moment dat ca renunta la un antrenament din cauza ca nu are timp sa faca alte lucruri. Pentru unii, asta inseamna sa se duca la munca sau la cursuri, sa ia un membru al familiei de undeva sau sa aiba o intalnire la care nu pot intarzia.

Asta i se va intampla oricui la un moment dat, dar sarirea continua peste antrenamente din cauza altor prioritati se datoreaza faptului ca altetii nu-si bugeteaza / gestioneaza timpul destul de bine. Asta inseamna pregatiri ce trebuie aranjate sau simple distrageri.

Cand te grabesti sa termini o sesiune, incepi sa iei „scurtaturi” la incalzire, revenire sau chiar in seturile principale – asta se traduce in reducerea calitatii generale a antrenamentului. Sa ai pregatit destul timp ca sa termini o intreaga sesiune sau sa faci ajustari la programul zilei ca sa maximizezi sesiunea de antrenament poate fi critic pentru succes. Este o buna abilitate de management al timpului [in acest sens, exista o multime de training ‘la clasa’ si cursuri online].

4. Alimenteaza-te si hidrateaza-te

Daca incepi un antrenament solicitant sub-alimentat si sub-hidratat, cel mai probabil ca nu vei reusi sa scoti ceea ce vrei din sesiune. Cu cat mai lunga si mai dura este sesiunea si cu cat conditiile in care se desfasoara aceasta sunt mai calduroase, cu atat mai importante sunt alimentarea si hidratarea pentru o sesiune de succces.

5. Activarea

Probabil ca cel mai trecut cu vederea aspect de catre atleti in pregatirea antrenamentului este activarea neuro-musculara. S-a demonstrat ca trecerea printr-o rutina simpla si scurta de miscari care ajuta comunicarea dintre creier si muschi activeaza mai multe unitati motrice. Asta ajuta atletii sa se miste mai bine, mai usor si sa produca mai multa forta cu fiecare miscare. Aceasta mareste calitatea si rezultatul sesiunii de antrenament.

Utilizarea acestor cinci factori in momentele de dinaintea antrenamentului poate ajuta mult performanta. Foloseste-le si vei vedea curand beneficiile!

Sursa articolului: Competitor.com 

Traducerea si adaptarea: Catalin Nicanov

Te-ar mai putea interesa: Cum sa ne incalzim inainte de alergare

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *