Menu

7 caracteristici ale alergatorilor de top.

Postat de Andrei Rosu pe 21 iulie, 2015

Stim ce ii face pe alergatori sa aiba un psihic puternic, mai ales cand antrenamentele sau competitile nu merg bine? Stim care este cea mai buna modalitate de a fi rezistent si flexibil in situatii dificile? Ca sa raspundem la aceste intrebari, trebuie mai intai sa aflam ce inseamna puterea psihica pentru un alergator. 

Ce este puterea psihica pentru alergatori?

Puterea psihica este capacitatea de a performa la capacitatile tale maxime, indiferent de conditiile externe, posibilele distrageri sau emotii.

In calitate de psiholog sportiv care a lucrat intensiv cu atleti olimpici si alergatori de toate nivelurile de-a lungul anilor, am creat o lista de trasaturi si obiceiuri care definesc puterea psihica.

Vestea buna este ca nu trebuie sa te nasti cu ea. Puterea mentala este o trasatura pe care o dobandesti pe parcursul vietii. Nu trebuie sa treci printr-o experienta traumatizanta ca sa o dobandesti. Poti sa inveti sa fii puternic psihic singur, cu ajutorul unor antrenamente zilnice. O sa ai de multe ori parte de provocari, dar trebuie sa mergi mai departe ca sa-ti atingi scopul. Cu cat inveti mai multe, cu atat vei avea un psihic mai puternic.

Care sunt calitatile unui alergator cu un psihic puternic?

Iata cateva dintre lucrurile pe care am observat ca alergatorii de succes le au in comun. Sunt cateva trasaturi cheie care alcatuiesc puterea psihica. Indiferent in ce stadiu de antrenament esti, poti deveni un alergator cu un psihic puternic si poti sa faci din asta un avantaj pentru tine.

1. Rezistenta: Capacitatea de a-ti reveni dupa o perioada mai grea, durere sau o performanta dezamagitoare. Un alergator cu un psihic puternic poate face si recunoaste o greseala, poate intelege o oportunitate pierduta, dar isi invata lectia si trece mai departe, la urmatorul obiectiv.

2. Concentrare: Capacitatea de a se concentra in ciuda distragerilor sau a circumstantelor neasteptate. Alergatorul cu un psihic puternic nu evita situatiile neplacute, ci le rezolva de indata ce ele apar. De exemplu, cand alergi ultimii kilometri dintr-un maraton, te simti mort de oboseala, ai dureri mari si vrei sa renunti. Atunci e momentul sa te concentrezi. Sa-ti spui: „Trebuie sa continui, doar un pas, inca un pas”. Si cel mai probabil o sa ajungi la linia de finish.

3. Tarie: Capacitatea de a gestiona o serie de evenimente neasteptate si de a continua sa ramai calm, echilibrat si competitiv. Un alergator cu un psihic rezistent ramane atat puternic, cat si flexibil, capabil sa raspunda oricarei situatii care ar putea aparea.

4. Pregatire: Capacitatea de a anticipa anumite situatii si de a avea un plan pregatit pentru orice s-ar putea intampla. Un alergator cu un psihic puternic nu se panicheaza cand apare o criza (cand ramane in urma cu antrenamentele sau in timpul unei curse). De exemplu, ai putea sa fii intr-o cursa si principalul tau concurent te intrece. Tu ai o modalitate de a ramane calm, de a-ti modifica cadenta si de a-ti urma pasul.

5. Viziune: Abilitatea de a-ti urma obiectivul, chiar si atunci cand nu sunt semne imediate ca urmeaza sa te apropii de linia de finish. Un alergator cu un psihic puternic creeaza o imagine clara a scopului sau, il vizualizeaza si se tine de el orice ar fi. Iti imaginezi toate scenariile posibile si ai un plan pentru a trece cu bine de fiecare.

6. Deschidere: Abilitatea de a invata si de a fi deschis la noi posibilitati. Un alergator cu un psihic puternic e dispus sa asculte si sa primeasca feedback, pentru ca stie ca asa au loc adevaratele schimbari. Asculti vocea aia interioara care spune „Pot sa fac asta. Am in mine toate resursele necesare pentru a avea succes”.

7. Incredere: Abilitatea de a avea incredere in sine. Un  alergator cu un psihic puternic invata sa aiba incredere ca trupul lui va sti ce sa faca intr-o cursa. Ai incredere in antrenamentul si in planul tau. Ai incredere in antrenorul tau. Ai incredere in tine, chiar si atunci cand nu e nimeni prin preajma care sa-ti impulsioneze increderea. Faci ce stii, chiar si atunci cand cercul tau de sustinatori nu a putut ajunge la cursa. Ramai puternic mental si continui sa avansezi, chiar daca linia de finish pare departe. Iti spui: „Fiecare pas ma aduce mai aproape de scopul meu”.

Sursa: running.competitor.com

Traducerea si adaptarea: Alina Mohorea

Te-ar mai putea interesa: Cum sa gandim ca un sportiv de elita

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (4)

4 răspunsuri la “7 caracteristici ale alergatorilor de top.”

  1. mikiaandy spune:

    Unele dintre cele mai bune sfaturi citite. Multumesc.

  2. Tavi Lugojan spune:

    Felicitări pt articol! Foarte util.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *