Menu

Sa ne antrenam sau nu cand suntem raciti?

Postat de Andrei Rosu pe 30 iulie, 2015

Intrebare: „ma antrenez pentru primul meu maraton si am ajuns la saptamana 15 a unui plan pentru incepatori. Din pacate, sunt blonav si am ratat alergarea de 8 km de ieri si o voi rata si pe cea de astazi, tot de 8 km. Sunt foarte suparat din cauza acestor antrenamente pierdute, deoarece aceasta este ultima saptamana de forta, inainte de a reduce activitatea. Nu vreau sa ratez alergarea de 32 de km din weekend, pentru ca ma simt nepregatit. Imi va afecta conditia fizica faptul ca raman acasa sa ma odihnesc cateva zile, in speranta ca ma voi simti mai bine si mai pregatit pentru alergarea de 32 de km?”

Raspuns: “voi fi sincer – da, iti va afecta conditia fizica la un anumit nivel. Dar poate nu atat de mult precum crezi. Chiar si daca ratezi acea alergare de 32 de km nu va fi o tragedie. Dar implicarea intr-un program de antrenament intens va durea mai mult daca nu stai sa te odihnesti si sa te recuperezi. Deci poti lasa acele antrenamente sa treaca. Uita de ele. Nu te uita inapoi. Ia in considerare si ideea de a lasa sa scape cei 32 de km. Nu te arunca in antrenamente daca nu esti 100% recuperat” [si, in niciun caz, daca iei in continuare medicamente].

In general, alergatorii au o stare de sanatate mai buna decat restul populatiei datorita stilului de viata si antrenamentelor facute, chiar si doar prin alergarea la maratoane – deoarece acestea ne forteaza sa facem schimbari substantiale in stilul de viata. Dar – si acesta este un lucru important de mentionat – alergarea in momente delicate si la intensitati accentuate ne poate diminua rezistenta si ne poate face mai sensibili la anumite boli si viroze, in special la infectiile respiratorii, raceala, gripa. Si asta se poate intampla chiar in punctul in care te afli tu cu antrenamentul – in saptamana 15 – una foarte dificila. Studiile arata faptul ca alergatorii sunt mai susceptibili la raceli si gripe chiar inainte sau imediat dupa maraton. De aceea, recomand ca maratonistii sa isi faca anual vaccinul anti-gripal, in special inainte de maratoanele din toamna.

Dar tu ai patit-o deja, asa ca nu prea ai multe de facut acum – decat sa te refaci si sa nu te demoralizezi pentru acele antrenamente ratate. De asemenea, este posibil sa fii nevoit sa iti programezi mai multe perioade de odihna in faza de activitate redusa si poate ar fi o idee sa iei in considerare sa iti setezi scopuri mai mici. Fiind primul maraton, singurul tau obiectiv ar trebui sa fie sa il termini. Sa fii bolnav nu este placut, insa ce poti face cel mai bine este sa ai in minte faptul ca mai putin deseori inseamna mai mult…

Sursa: Trainingpeaks.com 

Traducere si adaptare: Ana Maria Popa-Özler

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *