Menu

Alearga zilnic si vei sta departe de „boala secolului”.

Postat de Andrei Rosu pe 3 martie, 2016

Exercitiile fizice te protejeaza impotriva cancerului. Cercetatorii inteleg acum de ce multe dovezi arata ca practicarea in mod regulat a exercitiilor fizice reduce riscul de cancer. In mod similar, cei care au supravietuit bolii sunt mai putin probabil predispusi recidivarii in cazul in care practica activitati fizice dupa tratament. Toate acestea sugereaza ca o astfel de activitate declanseaza o reactie in organism, care contracareaza cumva celulele canceroase, insa detaliile procesului au ramas tulburi. In prezent, o echipa condusa de Pernille Hojman de la Spitalul Universitar din Copenhaga, Danemarca, a relatat care este cheia misterului in metabolismul celular, si anume…

Adrenalina.

Dr. Hojman si-a inceput munca testand faptul ca exercitiile fizice au, intr-adevar, efecte anti-tumorale benefice. Ea si colegii ei au pus catova soareci de laborator sa practice activitati intr-un cadru circular, in interiorul caruia animalele pot sa alerge cat de mult vor. Intre timp, altor soareci nu li s-a oferit posibilitatea de a face miscare in afara de interiorul custii lor. Apoi, cercetatorii le-au indus ambelor tipuri de soareci sa dezvolte un anumit tip de cancer. Unii au fost injectati cu o substanta numita dietilnitrozamina, care provoaca cancer la ficat. Altii, au fost injectati sub piele cu celule de melanom, ceea ce a dezvoltat o forma de cancer de piele. Iar altii au fost injectati in coada cu acelasi tip de celule, fapt care duce la formarea melanoamelor in plamani.

Rezultatele au fost pline de invataminte.Desi toti soarecii injectati sub piele cu celule de melanom au dezvoltat cancer, tumorile la animalele care au avut acces la exercitiile din cadrul rotativ au fost cu 61% mai mici dupa sase saptamani decat la acei soareci care au fost in imposibilitatea de a face miscare. O reducere similara ca dimensiune (58%) s-a aplicat si pentru tumorile pulmonare. Iar pentru soarecii injectati cu dietilnitrozamina, doar 31% dintre cei expusi la cadrele rotative au dezvoltat tumori – fata de  75% din rata tumorala – dezvoltata la soarecii lipsiti de miscare.

Incercand sa inteleaga de ce exercitiile fizice au acest efect, Dr. Hojman si echipa sa au pus sub microscop unele dintre tumorile pe care le-au indus. Ei au descoperit ca in tumorile acelor soareci care au efectuat  exercitii a existat un continut mai mare de celule imune decat in tumorile echivalente de la animalele inactive. Mai exact, primele au avut un numar dublu de celule citotoxice-T, care ucid celulele deteriorate ale corpului, care nu functioneaza corespunzator sau sunt infectate cu virusi. Acestea au avut, de asemenea, de cinci ori mai multe celule natural ucigase, un soi de celule care trag alarma si atrag alte celule ale sistemului imunitar.

Avand in vedere aceste descoperiri, Dr. Hojman a repetat experimentul, de data aceasta pe soareci care au fost proiectati sa se lipseasca de celule citotoxice-T. Din nou, ea a constatat ca soarecii care au acces la cadrul rotativ au avut tumori mai mici. Acest lucru a sugerat ca celulele natural ucigase, nu si celulele-T, au fost agentii responsabili. Un al treilea experiment a confirmat acest lucru. Ea a sabotat celulele natural ucigase, oferindu-le soarecilor un anticorp care a eliminat aceste celule, lasand restul sistemului imun intact. Odata ce au disparut celulele natural ucigase, tumorile tuturor soarecilor, indiferent daca au avut posibilitatea sau nu sa alerge intr-un cadru rotativ, au crescut la aceeasi dimensiune.

Dr. Hojman stia din experientele trecute, ca epinefrina, un hormon cunoscut  in mod obisnuit sub numele de adrenalina, are potentialul de a mobiliza celulele natural ucigase. Ea stia, de asemenea, ca nivelurile acestui hormon din sange cresc in timpul perioadelor de efort fizic. Aceasta a facut-o sa se intrebe daca epinefrina este cea care se afla in spatele efectelor exercitiilor care contracareaza cancerul.

Pentru a afla acest aspect, ea a efectuat un al patrulea experiment, in care soarecii indusi la aparitia cancerului au fost injectati fie cu epinefrina, fie cu solutie salina. Hormonul s-a comportat bine, reducand cresterea tumorilor cu 61%, la soarecii care nu au avut acces la exercitiile din roata. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost la fel de impresionant ca reducerea de 74% pe care echipa a observat-o la soarecii care au efectuat exercitii in mod regulat. Au ajuns la concluzia ca a fost altceva implicat. Si au gasit-o, sub forma de interleukina-6.

Nivelurile acestei molecule se reduc in timpul exercitiilor si, de asemenea, ajuta celulele imune sa fie dirijate catre tumori. Atunci cand Dr. Hojman si colegii sai au expus soarecii sedentari atat la epinefrina cat si la interleukina-6, sistemul imunitar al rozatoarelor au atacat tumorile din trupurile lor la fel de eficient ca si in cazul acelor animale care au fost supuse in mod regulat exercitiilor din cadrul rotativ.

Descoperirile Dr. Hojman, sugereaza ca epinefrina si interleukina-6 ar putea fi folosite ca medicamente antitumorale. Ea nu propune ca acestea sa fie un substituent pentru exercitiile fizice la acele persoane care pur si simplu sunt lenese – mai ales ca exercitiile fizice aduc beneficii dincolo de reducerea oncogenezei. Insa persoanele care sunt prea in varsta sau prea bolnave pentru a fi active ar putea, prin urmare, sa beneficieze de exercitiile impotriva cancerului fara a fi nevoite sa transpire.

*

In concluzie, alergati zilnic, astfel incat sa prevenim aparitia cancerului si a altor boli provocate de sedentarism. Asta va salva atat oamenii, cat si soriceii.

Sursa articolului: Economist.com 

Traducerea si adaptarea: Monica Moldovan

Te-ar mai putea interesa: 10 motive argumentate stiintific pentru a alerga

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (6)

6 răspunsuri la “Alearga zilnic si vei sta departe de „boala secolului”.”

  1. Dana spune:

    As nuanta titlul, sa nu dezinformezen- exercitiile fizice nu te tin departe, ci ar putea sa te ajute. Sunt oameni care, cu sport constant si un regim de viata echilibrat, tot au dezvoltat tumori, am un exemplu in familie.

  2. … foarte, foarte interesant

  3. stoica adrian spune:

    ok, si de unde imi cumpar cateva kile de epinefrina si interleukina-6 pura ? 🙂

  4. claudia spune:

    Eu stiu ce efecte benefice aduce alergare,dar am cam patit -o! Fractura de stres !la metarsiene!oare o sa mai pot alerga vreodata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *