Menu

Cum influenteaza performanta toleranta la durere.

Postat de Andrei Rosu pe 10 martie, 2016

Cine s-a antrenat si a alergat un maraton a experimentat, cu siguranta, diverse forme de durere, atat in timpul alergarilor lungi, cat si dupa cursa propriu-zisa. Probabil ca, vazuti ‘din afara’, alergatorii par niste masochisti in cautare de noi experiente dure. Dar felul in care gestionam durerea (si alte momente dificile) pe parcursul curselor ne ajuta, cu siguranta, sa abordam cu mai multa incredere momentele grele care apar, inevitabil, in vietile noastre. Pentru astazi va propun un articol interesant despre legatura dintre suferinta si performanta…

*

Imagineaza-ti doi alergatori, Lolek si Bolek, care au aceeasi indicatori ai abilitatii de a alerga – adica, valori egale ale VO2 maxim, acelasi prag al acidului lactic, acelasi ritm cardiac, etc. Acum, sa presupunem ca Lolek si Bolek sunt pusi sa concureze unul contra altuia – nu intr-o cursa de alergare, ci intr-un test de toleranta la durere. Sa spunem ca proba consta in a sta pe un radiator care este incalzit gradual. Alergatorul care sare primul, pierde.

Lolek si Bolek isi planteaza dosurile pe radiator si acesta incepe sa se incalzeasca. Pe langa faptul ca au aceeasi abilitate de a alerga, cei doi barbati au de asemenea si o sensibilitate egala la durere. Asadar, incepe sa ii doara fundul in acelasi moment. Dar cu toate ca Lolek nu este mai putin sensibil la durere decat Bolek, acesta are o toleranta la durere cu un pic mai mare, asadar Bolek este primul care sare de pe radiatorul incins, cedand victoria lui Lolek.

Stiind acest rezultat, care din acesti doi barbati cu o abilitate identica de a alerga, crezi ca ar castiga intr-o cursa de 5k unu la unu? Raspunsul este Lolek din nou, deoarece o cursa de alergare nu este atat de diferita de un joc de-a gaina pe un radiator incins. Ablitatea fizica de alergare este cu siguranta principalul determinant al performantei in cursele de alergare, dar toleranta la durere – sau cum imi place mie sa-i spun, toleranta la suferinta – este de asemenea un factor major.

Motivul este ca, in cursele de anduranta, nimeni nu este capabil sa-si foloseasca 100% din capacitatea fizica. Studiile au aratat ca atletii termina intotdeauna cursele si probele contratimp cu ceva capacitate de rezerva ramasa, si lucrul care ii impiedica sa-si foloseasca acea capacitate de rezerva este sentimentul de suferinta. Alergatorii intotdeauna ating o limita a tolerantei lor pentru suferinta inainte de a atinge limita capacitatilor fizice. De unde si fenomenul de „puseu de final.” In studiile in care atletilor li se cere sa exerseze la o intensitate fixa pana la epuizare completa, acestia pot efectua un foarte scurt sprint la o intensitate mult mai mare imediat dupa. De ce? Capacitatea de rezerva.

Deoarece performanta de alergare este limitata de toleranta la suferinta, un alergator cu o toleranta mai mare la suferinta de obicei il va depasi pe un alergator cu aceleasi abilitati fizice dar cu o toleranta mai mica la suferinta in timpul curselor. O ispititoare dovada indirecta a acestei idei vine dintr-un studiu interesant din 1981 ce implica inotatori. Cercetatorii au indus o durere ischemica – un fel de durere provocata prin deprivare de oxigen – la 30 de inotatori de elita, punandu-i sa-si stranga pumnul o data pe secunda avand prins pe brat un garou. Toleranta la durere a fost cuantificata ca numarul de contractii ale pumnului – fiecare mai dureroasa ca precedenta – pe care un subiect era dispus sa le indure inainte de a renunta.

Autorii studiului au descoperit ca inotatorii de nivel de elita erau dispusi sa continue sa stranga pumnul cu mult mai mult decat inotatorii de nivel de club in ciuda unui punct identic al debutului initial al durerii. Inotatorii de nivel de club, in schimb, au demonstrat o toleranta la durere mai mare decat un grup de atleti non-competitivi, din nou, in ciuda unei sensibilitati egale la durere.

Pe scurt, inotatorii de nivel de elita, cei de nivel de club si atletii non-competitivi s-au diferentiat in toleranta la durere la fel de mult cat s-au diferentiat din punct de vedere fizic. Dar inotatorii de elita erau de elita pentru ca aveau o toleranta mai mare la durere? Sau aveau o toleranta mai mare la durere pentru ca s-au antrenat ca inotatori de elita? Pai, se pare ca autorii studiului au masurat toleranta la durere a inotatorilor de elita de mai multe ori pe parcursul unui sezon competitiv. Pe masura ce saptamanile treceau si antrenamentele lor deveneau mai intense, scorurile de toleranta la durere s-au imbunatatit. Asadar, toleranta individuala la durere este cu siguranta antrenabila pana la un punct.

Cu toate ca se discuta rar despre acest lucru, unul dintre cele mai importante obiective ale antrenamentului unui alergator competitiv este sa-si mareasca toleranta la suferinta. Singura cale de a face asta este prin familiarizare. Pentru a rezista la suferinta cu mai mult succes, a utiliza rezervele mai in profunzime si pentru a performa mai bine in curse, trebuie mai intai sa treci prin limitele tolerantei la suferinta in antrenament. Majoritatea alergatorilor au doar un rationament fizic in spatele celor mai dure antrenamente. Asta este bine, deoarece cele mai bune antrenamente pentru a stimula imbunatatirea fizica sunt mai mult sau mai putin aceleasi ca cele mai bune antrenamente pentru a invata tolerarea suferintei. Dar poate fi benefic, totusi, sa-ti planuiesti si sa-ti executi antrenamentele cu o atentie constienta la importanta de a imbunatati toleranta la suferinta, prin expunerea la suferinta.

Ironic, e posibil sa descoperi, la fel cum am descoperit si eu, ca suferinta in antrenamentele dure devine un pic mai tolerabila daca pur si simplu imbratisezi acele sentimente ca fiind parte din proces…

Sursa articolului: Competitor.com 

Traducerea si adaptarea: Catalin Nicanov

Te-ar mai putea interesa: Efectele ultramaratoanelor asupra corpului uman

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (3)

3 răspunsuri la “Cum influenteaza performanta toleranta la durere.”

  1. … si cum durerea a plecat , alergatul m-a si luat …

  2. Victor spune:

    Mai e si o durere placuta, de intensitate mica e drept care poate da dependenta. Simti ca e ceva in neregula cu corpul tau daca nu te doare nimic ?

  3. Ana spune:

    Ce tare…articolul tau mi-a explicat cum de am reusit sa nasc de 2 ori focusat, fara vocalize si grimase…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *