Menu

Intinderile musculare: mini-ghid.

Postat de Andrei Rosu pe 18 aprilie, 2016

In urma cu cateva zile am primit o intrebare: „Andrei, cum pot trata o intindere musculara?”. Nu am trecut niciodata prin aceasta experienta (sau prin alte tipuri de accidentari cazuate de practicarea sportului), dar sunt constient ca materiale precum cel de mai jos ma (si ne) ajuta atat in preventie cat si in procesul de refacere. Lectura placuta (si utila!)

*

Ce sunt intinderile musculare?

O intindere musculara (sau un muschi contorsionat) se produce atunci cand muschiul este suprasolicitat sau rupt. Aceasta intindere musculara apare pe fond de oboseala si suprautilizarii muschiului. Intinderile pot aparea la orice muschi, insa localizarile cele mai frecvente se intalnesc in partea inferioara a spatelui, la gat, umeri si tendonul popliteu, care este muschiul din spatele coapsei.

Aceste intinderi pot provoca dureri si pot limita miscarea in cadrul grupului muscular afectat. Intinderile usoare pana la moderate pot fi tratate cu succes la domiciliu cu gheata, caldura, si medicamente anti-inflamatorii. Intinderile severe sau rupturile pot necesita tratament medical.

Simptome de intinderi musculare

De obicei, simti cand apare o leziune musculara. Simptomele includ:

  • debutul brusc al durerii
  • inflamatie
  • grad limitat de miscare
  • echimoza (vanataie) sau modificari de culoare
  • umflatura (tumefierea regiunii)
  • un sentiment „noduros”
  • spasme musculare
  • rigiditate
  • slabiciune

In cazul unei intinderi usoare, un muschi rupt poate fi simtit usor rigid, dar inca suficient de flexibil pentru a fi folosit. O intindere musculara severa este de fapt ruptura musculara partiala sau totala. Acest lucru duce la durere si miscare foarte limitata.

Simptomele de intinderi musculare usoare pana la moderate, de obicei, dispar in decurs de cateva saptamani. Intinderile severe pot dura chiar luni de zile pana la vindecare completa.

Cauzele intinderilor musculare

O intindere musculara acuta este atunci cand muschiul se rupe brusc. Astfel de rupturi pot aparea fie in urma leziunilor sau traumatismelor. Cauzele sunt:

  • incalzire inadecvata inainte de activitatea fizica
  • flexibilitate slaba
  • exercitii slabute pentru imbunatatirea conditiei fizice
  • surmenaj si oboseala

Exista o conceptie gresita ca doar exercitiile riguroase si programele de antrenament de intensitate mare pot cauza intinderi musculare. Intinderile musculare pot sa apara chiar si de la mersul pe jos.

O intindere acuta poate aparea atunci cand:

  • aluneci sau iti pierzi pozitia stabila/te dezechilibrezi
  • sari
  • alergi
  • arunci ceva
  • ridici ceva greu
  • ridici ceva in timp ce te afli intr-o pozitie improprie

Intinderile musculare acute sunt, de asemenea, mai frecvente in anotimpul rece. Acest lucru este cauzat de faptul ca muschii sunt mai rigizi la temperaturi mai scazute. Este important sa acorzi timp suplimentar incalzirii prealabile, in conditiile unui climat rece si umed, pentru a evita producerea leziunilor musculare.

Intinderile musculare cronice sunt rezultatul miscarii repetitive. Acest lucru se poate datora:

  • sporturilor, cum ar fi canotaj, tenis, golf, sau baseball
  • mentinerii spatelui sau gatului intr-o pozitie improprie o perioada mai lunga de timp, in timp ce stai la birou
  • posturii gresite

Tratament

Cele mai multe intinderi musculare pot fi tratate cu succes la domiciliu. Intinderile musculare minore cuprind patru pasi de tratament, cunoscuti sub acronimul RICE: repaus segmentar (Rest), aplicare locala de gheata (Ice), compresie locala (Compression) si ridicarea membrului afectat (Elevation).

1. Repaus

Evita sa iti folosesti muschiul pentru cateva zile, mai ales in cazul in care miscarea determina o crestere a intensitatii durerii. Prea multa odihna insa poate provoca slabirea muschiului, ceea ce poate prelungi procesul de vindecare. Dupa doua zile, incepe incet sa folosesti muschiul afectat, avand grija sa nu exagerezi.

2. Aplicarea locala de gheata

Se aplica gheata imediat dupa accidentarea muschiul. Acest lucru va reduce edemul. Nu pune gheata direct pe piele. Aplica gheata pe un strat de tifon sau prosop. Mentine gheata pe muschi timp de aproximativ 20 de minute. Se repeta la fiecare ora, in prima zi. Pentru urmatoarele cateva zile, se aplica gheata la fiecare patru ore.

3. Compresie locala

Se va folosi un bandaj compresiv pentru a reduce edemul. Atentie, a nu se infasura zona prea strans, deoarece acest lucru poate reduce circulatia sangelui.

4. Ridicarea membrului afectat

Ori de cate ori este posibil, se mentine zona afectata ridicata deasupra nivelului inimii.

Alte metode de auto-ingrijire includ urmatoarele:

  • Utilizarea unui medicament anti-inflamator fara prescriptie medicala [nota: gasiti AICI o lista cu 56 de alimente cu proprietati ani-inflamatoare, la care sa apelati inainte de a da buzna in farmacie…]
  • Dupa trei zile, se aplica caldura pe muschi de mai multe ori pe zi. Astfel va ajuta la circulatia sangelui in zona afectata pentru accelerarea vindecarii.
  • Nu odihni muschiul prea mult timp. Acest lucru poate duce la rigiditate si slabiciune. Incepe cu intinderi usoare cat mai curand posibil. Creste incet nivelul de activitate.
  • Atunci cand iti reiei activitatea normala, nu uita de exercitiile de intindere si de incalzire inainte de antrenament. Astfel va ajuta la cresterea fluxului sanguin la muschi si scaderea riscului de accidentare.
  • Ar trebui sa depui efort pentru a ramane in forma. Sansele de a suferi o intindere sunt mai mici daca muschii sunt puternici si sanatosi.

In cazul in care intinderea musculara este severa, s-ar putea sa ai nevoie de asistenta medicala. De asemenea, poate fi recomandata fizioterapia.

Sursa articolului: Health Online 

Traducere si adaptare: Monica Moldovan

Te-ar mai putea interesa: Mini-ghid: 7 accidentari provocate de alergare – evitare si recuperare

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (6)

6 răspunsuri la “Intinderile musculare: mini-ghid.”

  1. George Serbea spune:

    Mulțumim.

  2. …cu permisiunea dumitale completez , daca trauma se maturizeaza la o longevitate ce depaseste 3 zile, benefica este :

    1. terapia termica de contrast, prin aplicari pe zona lezata de dus cu apa rece alternat cu fierbinte(schimbarea temperaturii se face la limita suportabilitatii), o sedindinta tine 10 minute, si se aplica de cel putin 3 ori pe zi ;
    2. sedinte cu ultrasunete, si laser terapia – trebuie vizitat un cabinet de specialitate/kinetoterapie;
    3. pentru o recuperare spre 100%, din ziua a 10 a, cu succes se poate aplica fizioterapie cu ajutorul curentilor electrici TENS

  3. Cindea spune:

    Este posibil să faci febra ( 38:6) din cauza asta,??? Va rog spune-timi !!

  4. Oporan Claudia spune:

    Buna ziua am alunecat si mi-a fugit piciorul drept acum 5zile ,am facut o echimoza de marimea unei palme inca am dureri(arsuri) Nu am ajuns la medic pt ca sunt in vizita la fata in Germania,miercuri seară ajung,vroiam sa intreb daca este intindere sau ruptură musculara.Multumesc!

  5. cristi spune:

    Am facut o cursa de inot cu fratii mei si am fortat muschii piciorului …durere groaznica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *