Menu

Cum sa atingem greutatea optima pentru o cursa.

Postat de Andrei Rosu pe 7 iunie, 2016

Multi atleti doresc afle greutatea lor ideala pentru cursa si cea mai buna cale de a ajunge acolo. Greutatea optima pentru cursa, totusi, poate fi determinata doar decojind straturile care il constituie pe atlet de-a intregul. Acestea nu includ doar compozitia corporala, varsta, sexul, nivelul de competitie si marimea curselor ale acestuia, dar si relatia emoționala cu mancarea, eventualele tipare precedente de mancat dezordonat, istoricul pierderii si castigului in greutate, nivelul implicarii si sacrificiului, pentru a numi doar cateva. De dragul simplificarii, acest articol se bazeaza doar pe numere.

Cum sa determinam greutatea optima pentru cursa?

Primul pas este sa determinam obiectivele. In practica mea, definesc „greutatea de cursa” ca fiind greutatea pe cantar a unui atlet atunci cand a atins nivelul optim de grasime corporala. Ducand lucrurile un pas mai departe, aceasta este de asemenea si greutatea pe care atletul o atinge la IMC-ul (indicele de masa corporala) optim. (in triatlon, folosim numarul 21 pentru barbati, si 20 pentru femei la un nivel optim al grasimii corporale.)

Pentru a face acest lucru, trebuie sa-ti faci un test precis al nivelului de grasime corporala. Acest test iti va arata cat de multa masa musculara vs. grasime corporala ai momentan. Desi un cantar ce masoara grasimea corporala poate fi un instrument bun pentru a urmari tendintele, acesta nu masoara precis cat de multa grasime corporala contine corpul tau azi. Chiar si un test simplu cu etriere va fi util. Un pont bun este sa te masoare intotdeauna aceeași persoana atunci cand repeti testele pentru a mentine consistenta.

Odata ce un atlet are date precise despre compoziția corporala, folosim tabelul de mai jos pentru a determina obiectivul nivelului optim al procentului de grăsime corporala pe termen scurt. Tine minte totusi, ca acest specific procent „optim” al nivelului de grasime corporala poate sa nu fie ideal pentru un atlet. Dupa cum am mentionat mai devreme, sunt multi factori care joaca un rol in acest lucru in plus fata de numere, si acestia sunt cel mai bine masurati prin sprijin profesional.

Tabelul 1: Procentele de grasime corporala dupa varstaScreen Shot 2016-06-07 at 12.36.19

Cu aceste numere ca punct de plecare, se poate face un plan bine definit.

Tabelul 2: Obiectivele pentru greutatea corporala cu un anumit timp înainte de ziua cursei.Screen Shot 2016-06-07 at 12.36.29

Gama de timp de mai sus se aplica atletilor care nu au nevoie sa piarda mai mult de 6 kilograme pentru a-si atinge nivelul optim de grasime corporala pentru ziua cursei. Dupa ce sezonul precedent s-a incheiat, noi am recomandat ca atletul sa ia un pic in greutate pentru a-l lasa sa se recupereze dupa un sezon lung de antrenamente.  Acesta este atletul care si-a atins cu succes obiectivul pentru greutate din ziua cursei si are nevoie sa se recupereze complet dupa un sezon lung de curse.

Dupa cum sezonul urmator se apropie, greutatea in plus pe care atletul o cara dupa el va ajuta de fapt in crearea unei atmosfere anabolice in timpul sesiunilor aerobice si de forta care constituie faza de baza. Strategiile pentru scaderea in greutate de obicei nu vor incepe in aceasta perioada. (Daca atletul are mai mult de 6 kilograme de pierdut pentru a atinge greutatea necesara pentru cursa, strategiile pentru pierderea in greutate vor incepe imediat in timpul fazei de baza.)

Strategie pentru scadere in greutate: Faza de baza

Dupa cum a fost mentionat mai sus, atunci cand vine vorba de greutate, atletii se vor incadra intr-unul dintre urmatoarele tipare:

Atletul A: Cu 6 kilograme peste greutatea pentru ziua cursei la 16 saptamani inaintea acesteia.

Atletul B: Mai mult de 6 kilograme de pierdut pentru a atinge greutatea optima pentru cursa la orice moment din timpul anului.

Iata un privire rapida asupra felului in care arata numerele medii in faza de baza a antrenamentului din punct de vedere al aportului nutritiv.

Tabelul 3: Tipuri de atlet si deficitul de macronutrienti/calorii pe categoriiScreen Shot 2016-06-07 at 12.36.29 2

* Obiectivele pentru totalul de calorii sunt determinate de volumul de antrenament

Atletul A: Obiectivul este sa se antreneze in fara de baza fara a se focusa pe pierderea in greutate.

Atletul B: De vreme ce nu au loc antrenamente intense din care sa se recupereze in timpul fazei de baza si volumul antrenamenelor este in general moderat, deficitul de calorii nu va impacta calitatea antrenamentelor.  Cercetarile au aratat ca indivizii au mai mult succes in pierderea de greutate daca aportul proteic ramane la, sau creste mai mult decat, nivelurile „normale” in timpul perioadelor de deficit caloric.

Cea mai buna abordare pentru ambii atleti este sa consume cereale sau alimente asemenea cerealelor inainte, in timpul sau imediat dupa antrenamente. In restul timpului, atletul ar trebui sa se concentreze pe alimente dense in nutrienti ca proteinele pure, fructe, legume, grasimi sanatoase si lactate de calitate. Atletul B va crea un deficit caloric (dupa cum este indicat in Tabelul 3) pentru a scadea jumatate de kilogram pe saptamana – cel mai mult prin a inlatura cerealele post antrenament.

Strategie pentru scadere in greutate: 12 saptamani (3 luni) pana la ziua cursei

Majoritatea atletilor ce ies din faza de baza vor fi la 2,5 – 4 kg de greutatea pentru ziua cursei

Atletul A: Recomandam pierderea a intre 250 si 350 de grame pe saptamana, obiectiv usor de atins prin a incepe urmarirea ferestrei „cerealelor integrale,” unde cerealele integrale sunt consumate numai dupa antrenamentele lungi sau cele cheie, si continuarea unei alimentatii „curate” pe parcursul zilei.

Atletul B: Daca acest atlet nu se afla la 4 kilograme de greutatea de cursa, poate continua sa tinteasca spre a pierde jumatate de kilogram pe saptamana. Cerealele nu ar trebui consumate in nici o fereastra post-antrenament, cu exceptia sesiunilor lungi de week-end. Concentrarea in acest caz ar trebui sa fie pe cereale integrale si o alimentatie „curata”.

Strategie pentru scadere in greutate: 6 saptamani (o luna) pana la ziua cursei

Motivul pentru a te incadra in 1 – 2 kg. peste greutatea optima pentru cursa in acest moment in antrenamentele tale aste sa ai o cantitate de grasime corporala potrivita pentru a-ti sustine programul de antrenament.

Atletul A: Eliminarea totala a cerealelor si concentrarea pe o alimentatie „curata” va avea un efect pozitiv pentru majoritatea atletilor. Daca greutatea incepe sa scada prea repede (adica greutatea de cursa este atinsa cu 4 saptamani inainte), atletul ar trebui sa reinceapa sa consume cereale integrale in fereastra post-antrenament. Programul de antrenament in aceasta perioada este foarte intensiv si multi atleti pierd aceste ultime kilograme usor.

Atletul B:  In acest moment daca ai ajuns la 1 pana la 2 kilograme de greutatea pentru ziua cursei poti urma recomandarile pentru Atletul A. Daca nu ti-ai atins obiectivele, este timpul sa reajustezi. Poti continua sa pierzi jumatate de kilogram pe saptamana – orice pierdere mai mare de trei kilograme poate afecta negativ antrenamentele si cursa.

Ce ne luam din toate acestea?

Greutatea optima de cursa este doar o piesa din puzzle-ul performantei. Atunci cand vine vorba de pierderea in greutate, tine minte aceste puncte cheie pentru a asigura succesul:

  • Niciodata nu taia din caloriile pentru antrenament sau recuperare. Aceasta este singura ta sansa de pe parcursul zilei de a-ti reincarca glicogenul muscular.
  • Niciodata nu-ti limita nutritional antrenamentele. De exemplu, daca incepi sa observi o pierde de putere pe bicicleta, poate fi o indicatie ca deficitul de calorii creat este prea mare sau ca exista o lipsa de combustibil pentru antrenament.
  • Platouri ale pierderilor in greutate pot si vor aparea. De multe ori, o saptamana de monitorizare a alimentatiei te poate ajuta sa revii in planuri.
  • Cantareste-te doar o data pe saptamana. Greutatea ta corporala va fluctua de la o zi la alta.
  • Fa-ti teste periodice ale procentului de grasime corporala efectuate intotdeauna de acelasi profesionist in domeniul medical.

Sursa articolului: Ironman.com 

Traducerea si adaptarea: Catalin Nicanov

Te-ar mai putea interesa: Care este pulsul optim la un Ironman sau la un maraton?

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *