Menu

Antrenamentele de ciclism: pe trainer sau in aer liber?

Postat de Andrei Rosu pe 8 iulie, 2016

Pedalatul pe un trainer pentru bicicleta este ca si cum ai pedala pe o sosea lunga si plata – dar fara vantul care sa te racoreasca. Un trainer pentru bicicleta este o unealta excelenta pentru a-ti imbunatati abilitatile de pedalat si nivelul general de fitness, indiferent de starea vremii de afara. Deoarece ofera o rezistenta constanta, trainerul are potentialul de a oferi un antrenament chiar si mai eficient decat ai obtine afara – dar s-ar putea sa trebuiasca sa il faci sa doara mai tare pentru a beneficia de un antrenament comparabil…

Primul lucru pe care-l vei observa atunci cand folosesti un trainer: nu ai coborari pe care sa te relaxezi in pedalat. Acest lucru face o diferenta semnificativa in timpul efectiv de pedalare, spune omul de stiinta in sport si antrenor de ciclism Neal Handerson, proprietar al Apex Coaching and Consulting. „Atunci cand esti afara, chiar si in scenarii de contratimp sau curse, este normal sa ai pauze in pedalat – 10, 15, chiar si 20 la suta din timp, dar cand esti pe un trainer poti de cele mai multe ori pedala in continuu.”

Acest lucru iti poate face antrenamentul mai specific si iti poate ingadui sa practici lucruri pe care n-ai putea sa le faci afara, cum ar fi sa pastrezi o cadenta de 100 de rotatii pe minut timp de 10 minute sau sa te concentrezi pe a-ti egala cursa pedalei. Inseamna, de asemenea, ca poti efectua un antrenament la fel de bun ca afara, dar intr-un timp mai scurt.

„Multe scoli de gandire spun ca antrenamentul in aer liber ar trebui sa fie cu 25 pana la 35 la suta mai lung decat unul comparabil in casa”, spune antrenorul de triatlon Robert Pennino, fondator al Terrier Tri si T2 NYC. Asa ca o ora pe trainer ar fi echivalentul aproximativ a o ora si 15 minute pe sosea.”

Iata care-i faza: antrenamentul pe trainer poate fi mai eficient, dar de asemenea poate sa se simta mai dur. Daca nu se simte, probabil ca nu te antrenezi destul de tare.

In acest studiu recent de la Universitatea din Nebraska, Omaha, cercetatorii i-au pus pe ciclisti sa pedaleze 40 de kilometri in doua zile diferite – una inauntru pe un trainer si una afara pe drumuri deschise, plate. Participantii au purtat aceleasi haine (inclusiv castile) in ambele ture, iar nivelurile de temperatura si umiditate erau aceleasi.

Ciclistilor li s-a spus sa parcurga ambele ture la acelasi nivel de efort perceput. Dar ceea ce s-a simtit ca fiind eforturi similare erau de fapt chiar diferite: au pedalat cu 30 la suta mai tare afara.

Acest lucru are sens, spune Pennino. Este usor sa fii distras afara – lucruri ca a-ti mentine echilibrul, a fi atent la masini si a observa peisajele iti pot lua mintea de la nivelul de intensitate al antrenamentului tau. De asemenea, autorii studiului sugereaza ca ciclistii din casa se pot incalzi mai tare, asadar avand un ritm cardiac crescut, din cauza lipsei vantului care sa le racoreasca pielea. [Solutia: pedaleaza cu un ventilator pus sa bata in directia ta.]

Din pricina acestor factori combinati, au concluzionat cercetatorii, „ciclistii ar trebui sa pedaleze la un efort perceput mai mare in interior pentru a avea parte de aceleasi beneficii pe care le-ar primi dintr-o cursa in aer liber.”

Poti evita leneveala pe trainer fiind mai atent la statistici precum cadenta, viteza sau puterea, spune Pennino, si avand intotdeauna un plan atunci cand te apuci de antrenament. „Nu te sui si te pune direct sa urmaresti Netflix fara sa ai un antrenament in minte,” spune el. „Fa exercittile pe care nu le poti face afara, si tine evidenta progresului tau de la un antrenament la altul in asa fel sa stii ca iti imbunatatesti abilitatile.”

Daca acest lucru suna plictisitor, nu trebuie sa fie. Pedalatul cu alte persoane – la un studio de ciclism in sala, de exemplu – te poate ajuta sa-ti maresti motivatia si va face ca antrenamentele grele sa nu mai fie atat de descurajante, spune Henderson. La fel pot face si programele video care se sincronizeaza cu trainerele electronice (sau, mai putin efectiv, cu cele „normale” pe fluid sau magnetice) si sa te puna impotriva oponentilor virtuali.

In concluzie: Un home-trainer poate oferi un antrenament excelent, mai ales pentru sesiuni scurte de mare intensitate – atat timp cat esti dispus sa suporti un nivel inalt de efort. Nu ai vrea nici sa-l elimini din program pana la toamna, de asemenea. „Lucram cu atleti care, chiar si pe perioada verii, fac un antrenament pe home-trainer in fiecare saptamana, pentru ca este atat de convenabil si eficient din punct de vedere al timpului,” spune Handerson. „Poti incepe cu o incalzire, continua cu 20 – 30 de minute de intervale si o revenire, fara a avea grija masinilor din trafic.”

Sursa articolului: Outsideonline.com 

Traducerea si adaptarea: Catalin Nicanov

Te-ar mai putea interesa: Cum sa pedalam in casa – cateva recomandari

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (1)

Un răspuns la “Antrenamentele de ciclism: pe trainer sau in aer liber?”

  1. … ciclismul fiind si una dintre cele mai bune forme de miscare care pot alterna cu succes ALERGarea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *