Menu

Cum va arata viitorul (si cu ne ajuta sa stim asta).

Postat de Andrei pe 1 octombrie, 2016

Am participat luni la conferinta de presa organizata de organizatorii MIB (Maratonul International Bucuresti) si, cu aceasta ocazie, ni s-a povestit si despre istoricul competitiei. MIB a inceput cu cativa alergatori, iar anul viitor, la editia aniversara cu nr. 10, vom avea, cu siguranta, zeci de mii si – daca tinem cont de promisiunea Primariei (reprezentata la aceasta conferinta de doamna vice-primar) – un traseu de 42 de km „dintr-o bucata” si care va include principalele obiective turistice ale orasului. Pentru ca 10 ani trec repede (maine-poimaine vom vorbi despre editia nr. 20 :)) si pentru ca schimbarea este singura constanta in Univers :), m-am gandit, pentru astazi, sa va prezint un articol care mi-a placut mult, cu predictii pentru urmatorii ani. Desi nu are legatura directa cu alergarea, sper sa va placa si, de ce nu, sa va foloseasca (macar in procesul de orientare in cariera al copiilor tai). Ne vedem duminica la MIB!

*

In 1998, Kodak avea 170.000 de angajati si vindea 85% din toata hârtia fotografica din lume. In doar cativa ani, modelul lor de afaceri a disparut si firma a dat faliment. Ce i s-a întâmplat Kodak-ului se va intampla in multe industrii in urmatorii 10 ani – si majoritatea oamenilor nu se asteapta la asta. Te-ai gandit in 1998 ca trei ani mai tarziu nu vei mai face niciodata fotografii pe film? Totusi camerele digitale au fost inventate in 1975. Primele aveau doar 10.000 de pixeli. Asadar, cum se intampla cu toate tehnologiile exponentiale, acestea au fost o dezamagire pentru mult timp, pana cand au devenit cu mult superioare si au devenit folosite in scara larga in doar cativa ani. Acest lucru se va intampla acum in domeniile de inteligenta artificiala, sanatate, masini electrice si autonome, educatie, printarea 3D, agricultura si locurile de munca. Bine ati venit in a patra Revolutie Industriala. Bine ati venit in Era Exponentiala.

Programele software vor transforma majoritatea industriilor traditionale in urmatorii 5 -10 ani. Uber este doar o unealta software, nu detine nici o masina si este acum cea mai mare companie de taxi din lume. Airbnb este acum cea mai mare companie hoteliera din lume, desi nu detine proprietati.

Inteligenta artificiala.

Calculatoarele devin exponential mai bune in intelegerea lumii. Anul acesta, un calculator l-a invins pe cel mai bun jucator de Go din lume, cu 10 ani mai devreme decat se astepta. In S.U.A, tinerii avocati deja nu mai gasesc de lucru. Din pricina a IBM Watson, poti primi consultanta juridica (deocamdata pentru mai mult sau mai putin lucruri de baza) in cateva secunde, cu acuratete de 90% in comparatie cu o acuratete de 70% atunci cand sunt facute de oameni. Asadar, daca studiezi Dreptul, te poti opri acum. In viitor vor exista cu 90% mai putini avocati, doar specialistii vor ramane. Watson ajuta deja personalul medical sa depisteze cancerul, de patru ori mai precis decat personalul medical uman. Facebook are acum un software de recunoastere a tiparelor care poate recunoaste fetele mai bine decat oamenii. Pana in 2030, calculatoarele vor deveni mai inteligente decat oamenii.

Masinile autonome.

 In 2018 primele masini care se conduc singure vor fi disponibile publicului. Cam prin 2020, intreaga industrie va incepe sa fie disruptiva. Nu vei mai vrea sa detii o masina. Vei chema o masina prin telefon, va veni la locatia ta si te va duce la destinatie. Nu va trebui sa o parchezi, vei plati doar pentru distanta parcursa si poti fi productiv pe drum.  Copii nostri nu vor avea niciodata permis de conducere si nu vor detine niciodata o masina. Acest lucru va schima orasele, deoarece vom avea nevoie de 90 – 95% mai putine masini pentru acest lucru. Putem transforma fostele parcari in parcuri. 1,2 milioane de oameni mor in fiecare an in accidente de masina la nivel global. Acum avem un accident la fiecare 100.000 de km, cu sofatul autonom acest numar va scadea la un accident la 10 milioane de km. Acest lucru va salva un milion de vieti anual.

Majoritatea companiilor producatoare de masini pot da faliment. Companiile traditionale incearca abordarea evolutionista si doar construiesc masini mai bune, in vreme ce companiile de tehnologii (Tesla, Apple, Google) vor avea abordarea revoluționara si vor construi un calculator pe roti. Am vorbit cu multi ingineri de la Volkswagen si de la Audi; acestia sunt complet terifiati de Tesla.

Companiile de asigurari vor avea probleme majore deoarece fara accidente, asigurarea va deveni de 100 de ori mai ieftina. Modelul de afaceri al asigurarilor auto va disparea.

Piata imobiliarelor se va schimba. Pentru ca poti lucra in timpul navetei, oamenii se vor muta mai departe de locul de munca pentru a locui intr-un cartier mai frumos.

Masinile electrice vor fi folosite in scara larga in 2020. Orasele vor fi mai putin zgomotoase deoarece toate masinile vor functiona electric. Electricitatea va deveni incredibil de ieftina si curata: productia solara s-a aflat intr-o curba exponentiala in ultimii 30 de ani, dar abia acum putem vedea impactul acesteia. Anul trecut, s-a instalat mai multa energie solara la nivel global decat cea bazata pe combustibili fosili. Pretul energiei solare va scadea atat de mult incat toate afacerile cu carbuni vor pica pana-n 2025.

Cu electricitatea ieftina vine la pachet apa ieftina si abundenta. Dasalinizarea necesita acum doar 2 kWh pentru un metru cub de apa. Nu avem lipsa de apa in multe locuri, ci doar lipsa de apa potabila. Imagineaza-ti ce ar fi posibil daca oricine poate avea la dispozitie atat de multa apa curata cat are nevoie, aproape fara nici un cost.

Sanatate. 

Vor fi companii care vor construi un dispozitiv (numit Tricorder in Star Trek) care functioneaza cu telefonul tau, care-ti scaneaza retina, iti ia o proba de sange si poti respira in el. Analizeaza apoi 54 biomarkeri care vor identifica aproape orice boala. Va fi ieftin, asadar in cativa ani toata lumea de pe aceasta planeta va avea acces la medicina de top, aproape gratuit.

Printarea 3D.

Pretul celei mai ieftine imprimante 3D a scazut de la $18.000 la $400 in 10 ani. In acelasi timp, a devenit de 100 de ori mai rapida. Toate companiile majore de pantofi au inceput sa printeze pantofi 3D. Piese de schimb pentru avioane se printează deja in unele aeroporturi. Statia spatiala internationala are acum o imprimanta care elimina nevoia numarului mare de piese de schimb de care avea nevoie in trecut.

La sfarsitul anului, noile telefoane inteligente vor avea capabilități de scanare 3D. Vei putea sa-ti scanezi piciorul si sa-ti printezi pantoful perfect acasa. In China, au printat deja o cladire completa de birouri de 6 etaje. Pana in 2027, 10% din orice va fi construit va fi prin printarea 3D.

Oportunitatile de afaceri. 

Daca te gandesti la o nisa in care sa intri, intreaba-te: „In viitor, cred ca vom avea asta?” si daca raspunsul este da, cum poti face ca acel lucru sa se intample mai devreme? Daca nu funcționează cu ajutorul telefonului, uita de idee. Si in plus, orice idee programata pentru succes in secolul 20 este destinată esecului in secolul 21.

Munca. 

70-80% din joburi vor dispărea in urmatorii 20 de ani. Vor exista o multitudine de noi joburi, dar nu este clar daca vor fi destule noi joburi intr-un timp atat de scurt.

Agricultura. 

Va exista un robot 100% agricol in viitor. Fermierii din tarile din lumea a treia pot deveni apoi manageri ai terenurilor lor in loc sa munceasca toata ziua pe camp. Agroponia va necesita mult mai putina apa. Carnea de vita produsa in laborator este acum disponibila si va deveni mai ieftina decat cea naturala in 2018. In prezent, 30% din toate suprafețele agricole sunt folosite pentru vaci. Imagineaza-ti daca nu mai avem nevoie de acel spatiu. Exista mai multe startup-uri care vor aduce pe piata in curand proteina din insecte. Acestea contin mai multe proteine decat carnea. Vor si etichetate ca „surse alternative de proteine” (deoarece majoritatea oamenilor inca resping idea de a manca insecte).

Exista o aplicatie numita „moodies” care poate deja sa-ti spuna in ce stare de afli. Pana in 2020 vor exista aplicatii care vor putea spune doar prin expresia faciala daca minti. Imagineaza-ti o dezbatere politica unde va fi afisat cand spui adevarul si cand nu.

Bitcoin va deveni folosit la scara larga anul acesta si este posibil sa devina principala rezerva valutara mondiala.

Longevitatea. 

In prezent, durata medie de viata se mareste cu 3 luni pe an. Acum 4 ani, durata de viata era de 79 de ani, acum este de 80 de ani. Cresterea insasi creste si pana-n 2036 va fi o crestere de mai mult de un an pe an. Asa ca este posibil sa triam cu totii pentru mai mult timp, probabil cu mult peste 100.

Educatia. 

Cele mai ieftine telefoane inteligente se gasesc deja la $10 in Africa si Asia. Pana-n 2020, 70% din populatia globala va detine un smartphone. Asta inseamna ca toata lumea va avea acelasi acces la educatie de top.

*

Sursa: Robert M. Goldman 

Traducerea si adaptarea: Catalin Nicanov

bucuresti-2050

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (4)

4 răspunsuri la “Cum va arata viitorul (si cu ne ajuta sa stim asta).”

  1. viliescublog spune:

    Interesante perspective, dar ce ne facem cu arhaicul sistem politic si financiar care tine pe loc toate aceste tendinte pentru ca acei 0.001% sa nu-si piarda puterea ? Omenirea nu-si va gasi echilibru si nu va parasi zona de conflict pana la o distribuire mai uniforma a averilor.

  2. Nicolau Doru spune:

    Surprinzator dar,citind predictiile pentru acest viitor, ma incearca un sentiment profund de regret si amaraciune.Cu toate binefacerile si multiplele avantaje nu pot sa nu regret ca ,intr-un viitor ,se pare apropiat, voi pierde bucuria de-a face ceva cu mainile mele.Ati mirosit vreodata mirosul unei bucati de lemn taiat si slefuit manual?Ati vazut vreodata fata unui taran care framanta in mana o bucata de pamant reavan?Sper intr-un altfel de viitor,in care categorit ma voi bucura de toate avantajele tehnologiilor dar,sa nu-mi pierd micile si nevinovatele mele bucurii de om dotat de natura cu cele 5 simturi si cu mai ales cu bun simt.

  3. Tatiana spune:

    In sfarsit! Cineva sau ” ceva ” da speranta si scrie ceva despre o alta realitate! Cum va fi pana ajungem acolo? Depinde tot de noi!

  4. Mihaela Ungureanu spune:

    In situatia asta munca va deveni un hobi , a aparut de acum conceptul de ” handmade art „.Sportul muzica , actoria ,calatoriile vor deveni ocupatiile cotidiene . Sistemul politic va fi schimbat .Ce nevoie ai de parlament cand se va putea vota direct ,orice lege .O mare problema va fi cu impartirea echitabila a resurselor .Poate vei fi platit pentru a invata ,a calatori .Cei care vor contribui la dezvoltarea societatii vor fi platiti mai mult simbolic .De ce sa mai fie nevoie de Bitcoin ? Poti foarte bine sa fii platit prin credite .La un anumit numar de credite sa fii premiat cu ceva material .Cand ajungi la maximul material posibil ,vei primi recunoasteri sociale . Pot sa-mi imaginez o astfel de lume si chiar imi place . Cred de asemenea ca vor fi vindecate rautatea criminalitatea si prostia .Atunci totul va fi posibil .Utopia va deveni realitate .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *