Menu

Ce s-ar intampla daca toata lumea ar inceta brusc sa manance carne.

Postat de Andrei Rosu pe 28 noiembrie, 2016

Am auzit cu totii argumentele pentru bunastarea animalelor pentru a deveni vegetarieni, dar in ultimii ani s-a vorbit de asemenea mult si despre beneficiile pentru mediu. Asadar, ce s-ar intampla daca toata lumea de pe pamant ar decide brusc sa renunte la carne? Cata diferenta ar face acest lucru cu adevarat? Si ar fi toate schimbarile pozitive?

Poluarea

Unul din costurile cele mai des mentionate pentru mediu ale consumului de carne este dioxidul de carbon implicat in producerea acesteia. In comparatie cu fructele si legumele, cantitatea de CO2 eliberata de productia de carne este remarcabil de mare.

Conform Scientific American, producerea a 225 de grame de cartofi produce emisii cat conducerea unei masini mici pentru 0.2 km. Aceeasi cantitate de carne de vita emite cat ai conduce aceeasi masina 12.7 km.

foto1

Schimbarea globala in diete care se bazeaza mai putin pe carne si mai mult pe fructe si legume ar putea reduce emisiile de gaze de sera cu doua treimi, conform cercetarilor de la Oxford Martin School din cadrul Universitatii Oxford.

Studiul a estimat impactul asupra sanatatii dar si cel asupra schimbarilor climatice a modificarii dietelor noastre catre unele bazate preponderent pe plante in toate regiunile majore ale lumii.

O planeta mai sanatoasa, o populatie mai sanatoasa

Cercetatorii au analizat beneficiile pentru mediu si pentru sanatate care s-ar produce pana in 2050, in trei scenarii.

Primul a privit populatia lumii urmand instructiunile globale asupra mancatului sanatos (HGD), al doilea devenind lacto-vegetariana (VGT) si al treilea, vegana (VGN).

foto2

Acestia au descoperit beneficii semnificative pentru mediu in forma emisiilor mai mici de CO2 cat si beneficii semnificative pentru sanatate in termeni de mai putine decese premature si costuri mai mici pentru sanatate.

Variabilele mari indicate pe grafic apar din costul necunoscut al emisiilor de carbon si al sanatatii in 2050.

„Ceea ce mancam influenteaza foarte mult sanatatea personala si mediul la nivel global,” spune Dr. Marco Springmann ,de la Oxford Martin Programme on the Future of Food (Programul Oxford Martin despre viitorul mancarii), care a condus studiul.

Consumul de apa

Cantitatea de apa necesara pentru a produce carne este un alt cost major pentru mediu. In acest grafic doar untul (un alt produs animal) si nucile pot egala setea animalelor crescute pentru carne.

Carnea si produsele animale folosesc o cantitate uriasa de apa

foto3

Totusi, cum ramane cu oamenii?

Adasar, sunt numai vesti bune? Exista pierzatori in acest scenariu?

„Exista peste 3.5 miliarde de rumegatoare domestice pe pamant si zeci de miliarde de pui, toate produse si omorate in fiecare an pentru mancare,” a spus BBC-ului Ben Phalan, care cerceteaza echilibrul dintre cererea de mancare si biodiversitate la Universitatea Cambridge. „Am vorbi despre o perturbare economica de proportii uriase.”

In timp ce recalificarea si subventiile guvernamentale i-ar putea ajuta pe multi fosti angajati din domeniul cresterii animalelor, un nivel ridicat al somajului si o rasturnare a ordinii sociale ar fi inevitabile, mai ales in comunitatile rurale. 

Si parti din lume care se ocupa in prezent cu cresterea animalelor ar putea sa se ocupe cu culturile in schimb.

„Fara septel, viata in anumite medii cel mai probabil ca ar deveni imposibila pentru unii oameni,” spune Ben Phalan. Asta include in special grupurile nomadice (cum ar fi mongolii si berberii care, fara efectivul de animale, ar trebui sa se instaleze permanent in orase) sau orasele – cel mai probabil pierzandu-si identitatea culturala in proces.

Posibilul impact social al vegetarianismului global

  • Pierderea mijloacelor de trai
  • Pierderea terenurilor de bastina
  • Dieta celor mai saraci lovita cel mai tare
  • Pierderea traditiilor culturale

Este probabil ca populatia saraca a lumii sa aiba cel mai mult de pierdut in lipsa carnii bogate in nutrienti din dieta lor. Produsele animale contin mai multi nutrienti pe calorie decat plantele ca cerealele sau orezul. „Sa devenim vegetarieni la nivel global ar putea crea o criza in domeniul sanatatii in lumea in curs de dezvoltare, deoarece de unde ar proveni micronutrientii? le-a spus Tim Benton, expert in securitatea mancarii la Universitatea din Leeds, celor de la BBC.” 

Ar exista de asemenea un impact major in aproape toate culturile din intreaga lume care au traditii importante in jurul consumului de carne.

Care este costul pentru mediu?

Unii experti au subliniat de asemenea ca a ne opri din a consuma carne n-ar fi numai vesti bune nici pentru planeta.

BBC declara, atunci cand parti din Sahel, o zona din sudul Saharei in Africa, a fost convertita de la pasune pentru animale la terenuri pentru culturi, rezultatul a fost desertificarea.

Posibile impacturi asupra mediului al vegetarianismului global.

  • Riscul desertificarii
  • Pierderea biodiversitatii
  • Cresterea marita a oraselor.

In plus, zonele care in prezent se bazeaza pe pastoritul animalelor pentru a mentine reimpadurirea naturala sub control ar putea deveni mai putin biodiverse sau chiar mai periculoase. Si, daca cei care in prezent isi castiga existenta crescand animale in zonele rurale nu vor mai putea sa faca asta, cresterea inevitabila a zonelor urbane va avea de asemenea un impact negativ.

Realitatea

Bineinteles, lumea nu este pe cale sa renunte la carne. De fapt, odata cu cresterea clasei mijlocii in tari precum India si China, se consuma carne mai mult ca niciodata.

Avem totusi mult de invatat din a ne imagina o lume fara consum de carne care ne-ar putea ajuta sa abordam aspectele schimbarilor climatice produse de om.

Cheia, dupa cum parintii din toata lumea le-au tot spus copiilor lor timp de milenii, este moderatia.

Daca putem scadea productia de carne, nu doar ca ne este benefic din punct de vedere al sanatatii personale, dar este benefic si sanatatii planetei, in lupta impotriva schimbarilor climatice. 

*

Scris de Keith Breene. Punctele de vedere exprimate in acest articol sunt cele ale autorului si nu ale Forumului Economic Mondial.

Sursa articolului: Weforum.org 

Traducerea si adaptarea: Catalin Nicanov

Te-ar mai putea interesa: Ce se intampla daca renunti la carne, lapte si oua

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (1)

Un răspuns la “Ce s-ar intampla daca toata lumea ar inceta brusc sa manance carne.”

  1. renata maduta spune:

    interesant articol si de recomandat mai departe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *