Te antrenezi din greu, mananci bine si ai destule medalii incat sa faci un soldat gelos. Dar functionezi la capacitate maxima? Ca triatlonist, antrenamentul este suficient pentru a te mentine intr-o forma fizica buna, nu? Asta e ceea ce eu am crezut intotdeauna…
Timp de 10 ani, am sarit peste controlul medical anual oferit de catre doctorul meu, tinand cont ca m-am antrenat din greu si am avut o dieta sanatoasa. Pe parcursului ultimilor ani, am pus declinul in puterea mea pe bicicleta si incetinirea timpilor de alergare pe seama imbatranirii. La urma urmei, am trecut de 40! Am aruncat si cateva alte explicatii pentru declinul meu de performanta: stresul de la munca, antrenamentul de calitate mai slaba, prea putini kilometri alergati, domolirea antrenamentelor, ca nu sunt destul de puternic, etc. Ma pricep la a gasi scuze.
In cele din urma, dupa ce m-am simtit slabit pentru multe luni, un prieten mi-a sugerat sa fac niste analize de sange. Imagineaza-ti usurarea mea, dar si frustrarea mea, atunci cand rezultatele au iesit normale. Nu ma simteam „normal” atunci cand faceam ciclism sau alergam. Cel putin nu ma simteam cum obisnuiam sa ma simt – era asta noul meu normal?
Se pare ca limitele „normale”, specificate in majoritatea rezultatelor de la testele de sange, sunt intr-o gama larga. In vreme ce acestea poate ca sunt bune pentru cineva care duce o viata relativ sedentara, a fi in partea de jos a limitelor normale este sub-optim pentru atletii care spera ca fie rapizi intr-un triatlon de tip IRONMAN. Nu sunt doctor, dar iata ce am invatat de la doctori despre a gasi starea optima de sanatate ca atlet amator.
Fa-ti controlul medical anual
Se pare ca n-ar fi trebui sa sar peste examinarile medicale anuale. Intrebarile si testele ar fi fost un indicator timpuriu a declinului meu.
Dr. Kiki Silver, MD, de la Boulder Peak Health PC, recomanda urmatoarele teste fizice pentru controlul anual in cazul unui atlet de anduranta: „Pentru inceput, verific semnele vitale ale pacientului – presiunea sanguina, ritmul cardiac si nivelurile de oxigen. Imi place sa fac de asemenea o examinare temeinica a pielii, mai ales la atletii care petrec mult timp in aer liber. Includ de asemenea, pentru toti pacientii, examinari ale inimii, plamanilor si ale partii abdominale.” Dr. Silver explica ca asculta „murmuri” in inima, deoarece ei pot fi semne de anemie, tiroida si de valvula. La verificarea plamanilor, ea asculta semnele astmului indus de exercitii.
Beneficiul examenului fizic anual este ca reprezinta si o oportunitate de a face teste de depistare a eventualelor conditii pentru cei dintr-o zona demografica de risc. Pentru femei, acestea ar putea fi testul Papanicolau sau teste la sani, iar pentru barbati, teste pentru cancerul testicular.
Intelegerea testelor de sange de baza
Sunt un obsedat de date care isi inregistreaza ritmul cardiac, puterea pe bicicleta si cadenta de la alergare pentru aproape toate antrenamentele mele. Am facut asta timp de multi ani. Din punct de vedere al sanatatii, totusi, tot ce am masurat vreodata a fost greutatea. A fost surprinzator sa descopar ca testele de sange de baza care fac parte din controlul medical anual ar fi putut sa reprezinte un indicator preventiv al degradarii starii mele de sanatate de-a lungul anilor.
Rehal Bhojani, M.D., este pregatit ca cercetator in medicina primara sportiva si afiliat cu Institulul de Medicina Sportiva Memorial Herman IRONMAN. El activeaza ca director medical la Programul de Mobilizare pentru Medicina Sportiva la „Memorial Hermann Sugar Land Hospital.” Bhojani sugereaza ca, daca te chinui sa-ti indeplinesti obiectivele, ar fi prudent sa incluzi o gama larga de teste de laborator la urmatoarea ta vizita medicala. El recomanda de asemenea efectuarea hemogramelor, a nivelurilor de insulina si a functiilor ficatului si rinichilor, testul nivelurilor de fier, B12, acid folic, vitamina D si markerii inflamatori.
Dr. Silver este de acord si subliniaza ca hemograma completa poate diagnostica anemia cat si a ilustra alti indicatori ai supra-antrenamentului. Ei ii place deasemena sa includa un test al tiroidei, sau TSH, din vreme ce stresul suplimentar in legatura cu antrenamentul de anduranta poate impacta functionarea normala a tiroidei.
In final, monitorizarea nivelurilor de la teste de-a lungul timpului este in mod particular benefica pentru a intelege cum raspunde corpul la antrenament cat si pentru a te asigura ca acesta absoarbe nutrientii pentru a te mentine in forma si sanatos.
Daca te simti slabit, este posibil sa ai dreptate
Cel mai bun sfat pe care l-am primit recent de la un doctor este ca „daca te simti oricat de diferit decat in mod normal, probabil ca ceva este in neregula”. Atletii atribuie adesea noile simptome antrenamentului sau evenimentelor stresante din viata, asa cum faceam si eu. Deviatia mea de la normal a fost ca nu mai puteam sa alerg confortabil un kilometru in 5 minute, pe cand obisnuiam sa-i alerg 42.2 km legati.
Dr. Silver ii sfatuieste pe pacienti sa-si faca controale daca au deviatii de la normal. „Indiferent daca te simti mai obosit, daca ai probleme cu somnul, daca transpiri noaptea sau daca castigi sau pierzi in greutate – orice simptom nou trebuie evaluat,” spune dansa. Ea subliniaza importanta de a nu neglija noile simptome pentru ca „avem multe pe cap,” sau din cauza imbatranirii, deoarece acestea pot fi indicii ca sunt probleme de sanatate.
Ca atleti, ne asteptam cu totii sa ne mentinem o stare buna de sanatate. Doctorii cu care am vorbit au fost de acord si au sugerat cateva obiceiuri simple care ii vor tine pe majoritatea atletilor de anduranta intr-o forma excelenta.
Dr. Bhojani noteaza ca o dieta sanatoasa si o refacere adecvata intre sesiunile solicitante de antrenament sunt importante, in timp ce Dr. Silver adauga ca somnul, antrenamentul functional de intarire a musculaturii si masajul sunt puncte cheie. Amandoi sunt de acord ca a seta obiective realiste pentru antrenament si competitii in contextul prioritatilor tale de viata este probabil unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face. Munca, familia si antrenamentul sunt toate surse de stres ce trebuie tinute in echilibru pentru a ramane sanatos.