Menu

13 lucruri pe care le au in comun parintii copiilor de succes.

Postat de Andrei Rosu pe 3 ianuarie, 2017

„Este leit taica-su”, „a mostenit comportamentul maica-sii”. De cate ori nu am auzit astfel de afirmatii? Impresia generala este ca ‘genele’ sunt responsabile pentru succesul sau insuccesul nostru in viata dar, de cele mai multe ori, obiceiurile dobandite in familie isi pun amprenta asupra noastra mai mult decat ADN-ul. Un copil ‘plinut’ seamana cu tatal lui la fel de ‘plinut’, dar nu neaparat pentru ca „toti barbatii din familia noastra au fost asa”, ci pentru ca „toti barbatii din familia noastra au avut obiceiul de a manca prost si/sau de a face prea putina miscare”. Pentru astazi, hai sa vedem – dincolo de obiceiurile pe care le transmitem inevitabil – cum putem contribui noi, ca parinti, la succesul in viata al copiilor nostri…

*

Parintii buni isi vor copii departe de belele, vor sa se descurce bine la scoala si sa ajunga sa faca lucruri minunate ca adulti. Si, chiar daca nu exista o reteta exacta pentru a creste copii de succes, cercetarile psihologice au indicat cativa factori care prezic succesul. Deloc surprinzator, o mare parte din el provine de la parinti. Iata ceea ce parintii copiilor de succes au in comun:

1. Ii pun pe copiii lor sa faca treburi prin casa.

„Daca copii nu spala vasele, inseamna ca altcineva face asta pentru ei,” a spus Julie Lythcott-Haims, fost decan la Stanford University si autor al „How to raise an adult” la o conferinta TED Talks Live.

„Asa ca ar fi absolviti nu doar de munca, dar si de a invata ca munca trebuie facuta si ca fiecare dintre noi trebuie sa contribuie pentru imbunatatirea intregului,” a spus dansa.

Lythcot-Haims crede ca acei copii obisnuiti sa ajute prin casa ajung sa devina angajati care colaboreaza bine cu coechipierii, sunt mai empatici – pentru ca stiu pe propria piele ce inseamna sa te chinui, si sunt capabili sa-si asume sarcini in mod independent. Ea isi bazeaza opiniile pe studiul Harvard Grant.

„Prin a-i pune pe copii sa faca treburi – sa duca gunoiul, sa-si puna hainele la spalat– realizeaza ca ‚trebuie sa fac muncile vietii pentru a fi parte din viata,’”, le spune celor de Tech Insider.

2. Ii invata pe copii abilitati sociale.

Cercetatorii de la Pennsylvania State University si de la Duke university au urmarit mai mult de 700 de copii din S.U.A., intre gradinita si varsta de 25 de ani si au gasit o corelatie puternica intre abilitatile lor sociale ca copii de gradinita si succesul lor ca adulti cu 20 de ani mai tarziu.

Studiul pe o perioada de 20 de ani a aratat ca acei copii competenti social care puteau coopera cu ceilalti copii fara sa fie pusi de cineva, sa fie de ajutor pentru ceilalti, sa-si inteleaga sentimentele si sa isi rezolve problemele pe cont propriu, aveau o probabilitate mult mai mare sa termine o facultate si sa aiba un loc de munca cu program intreg pana la varsta de 25 de ani decat cei care aveau abilitati sociale limitate.

Aceia cu abilitati sociale limitate au avut de asemenea o sansa mai mare de a fi arestati, de a consuma prea mult alcool sau de a aplica pentru locuinte sociale.

„Acest studiu arata ca a-i ajuta pe copii sa-si dezvolte abilitatile sociale si emotionale este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru a-i pregati pentru un viitor sanatos,” a spus Kristin Schubert, directorul de program de la Robert Wood Johnson Foundation, care a finantat studiul.

„De la o varsta frageda, aceste abilitati pot determina daca un copil ajunge la facultate sau la inchisoare, sau daca ajung sa fie angajati sau dependeti de droguri.”

3. Au așteptari mari de la ei

Folosind date de la un studiu national asupra a 6600 de copii nascuti in 2001, Neal Halfon de la University of California din Los Angeles si ai sai colegi au descoperit ca asteptarile pe care parintii le au pentru copii lor au un efect major asupra realizarilor acestora.

„Parintii care au vazut facultatea in viitorul copiilor lor pareau sa isi duca copii catre acel obiectiv indiferent de nivelul de trai,” a spus el intr-o declaratie.

Rezultatele s-au vazut in testele standardizate: 57% dintre parintii copiilor cu rezultatele cele mai slabe aveau asteptari ca acestia sa urmeze o facultate, fata de 96% din parintii copiilor cu cele mai bune rezultate.

Asta vine in concordanta cu alta descoperire psihologica: efectul Pygmalion, care spune ca „ceea ce o persoana asteapta de la alta persoana poate ajunge sa fie o profetie auto-indeplinita”.

In cazul copiilor, ajung sa traiesca conform asteptarilor parintilor.

4. Au relatii sanatoase unii cu ceilalti

Copii din familiile conflictuale, indiferent daca sunt inca intacte sau separate, tind sa se descurce mai rau decat copii parintilor care se inteleg bine, conform unei recenzii de studiu de la University of Illinois.

Robert Hughes Jr., profesor si sef al Departamentului de Dezvoltare Umana si a Comunitatii de la Colegiul ACES si autor al recenziei de studiu, noteaza de asemenea ca unele studii au descoperit ca acei copii din familii non-conflictuale cu un singur parinte se descurcau mai bine decat copii din familii conflictuale cu ambii parinti.

Conflictul dintre parinti de dinaintea divortului ii afecteaza de asemenea pe copii, in vreme ce conflictul de dupa divort are o influenta puternica asupra adaptarii copiilor, spune Hughes.

Un studiu a descoperit ca, dupa divort, atunci cand un tata fara custodie are contacte frecvente cu copiii lui si conflictul este minim, copii se descurca mai bine. Dar atunci cand exista conflicte mai mari, vizitele frecvente ale tatalui duc la o adaptare mai slaba a copiilor.

Insa alt studiu a aratat ca cei care au ajuns la varsta de 20 si ceva de ani si au experimentat divortul parintilor lor cand erau copii, inca raporteaza durere si suferinta in legatura cu acest divort, 10 ani mai tarziu. Tinerii care au raportat un conflict mare intre parintii lor aveau o probabilitate mult mai mare sa aiba sentimente de pierdere si regret.

5. Au obtinut niveluri mai mari de educatie

Un studiu din 2014 condus de psihologul Sandra Tang de la University of Michigan a descoperit ca mamele care au finalizat liceul sau facultatea erau mai probabil sa creasca copii care au terminat la randul lor liceul sau facultatea.

Extragand dintr-un grup de peste 14.000 de copii care au intrat la gradinita in perioada 1998  – 2007, studiul a descoperit ca acei copii nascuti de mame adolescente (de 18 ani sau mai tinere) erau mai putin probabil sa termine liceul sau sa se duca la facultate decat contrapartea lor.

Aspiratiile sunt cel putin partial responsabile. Intr-un studiu din 2009 asupra a 856 de persoane in semi-ruralul New York, psihologul Eric Dubow de la Bowling Green State University a descoperit ca „nivelul de educatie al parintilor atunci cand copilul avea 8 ani a prezis in mod semnificativ succesul educational si ocupational al copilului, cu 40 de ani mai tarziu.”

6. Ii invata pe copiii lor matematica din timp

O meta-analiza din 2007 asupra a 35.000 de prescolari de pe toata suprafata Statelor Unite, Canadei si Angliei a descoperit ca dezvoltatea abilitatilor matematice din timp se poate transforma intr-un avantaj urias.

„Importanta extraordinara a abilitatilor matematice timpurii – de a incepe scoala cu o cunoastere a numerelor, ordinii numerelor si a altor concepte rudimentare de matematica – este unul din misterele ce au reiesit din studiu,” a spus intr-o conferinta de presa coautorul studiului si cercetatorul de la Northwestern University, Greg Duncan. „Maestria abilitatilor timpurii de matematica prezice nu doar realizarile matematice din viitor dar si realizarile din viitor asupra cititului.”

7. Dezvolta o relatie cu copiii lor

Un studiu din 2014 asupra a 243 de persoane nascute in saracie a descoperit ca acei copii care au primit o „ingrijire senzitiva” in primii 3 ani din viata lor nu doar ca s-au descurcat mai bine la testele academice din copilarie, dar au avut relatii mai sanatoase si o realizare academica superioara dupa varsta de 30 de ani.

Dupa cum a fost raportat pe PsyBlog, parintii care isi ingrijesc copii senzitiv „raspund semnalelor copiilor lor prompt si adecvat” si „le ofera o baza solida” de unde copii pot explora lumea.

„Acest lucru sugereaza ca investitiile in relatiile timpurii parinte-copil pot duce la avantaje pe termen lung care se acumuleaza de-a lungul vietii indivizilor,” a spus intr-un interviu coautorul studiului si psihologul de la University of Minnesota, Lee Raby.

8. Sunt mai putin stresati

Conform cercetarilor recente citate de Brigid Schulte de la The Washington Post, numarul de ore pe care mamele le petrec cu copii lor intre varsta de 3 si 11 ani influenteaza mai putin comportamentul, bunastarea s-au realizarile acestora.

Mai mult, abordarea de tip „ingrijire intensiva” sau „parintele elicopter” pot face mai mult rau decat bine.

„Stresul mamelor, mai ales atunci cand acestea sunt ingrijorate din pricina jonglarii cu munca si cu incercarea de a-si face timp pentru copii, poate afecta copii in sens negativ,” le-a spus celor de la Washington Post sociologul de la Green State University si coautorul studiului, Kei Nomaguchi.

Contagierea emotionala – sau fenomenul psihic prin care oamenii „prind” sentimentele de la unul la celalalt ca si cum ar prinde o raceala – ajuta la explicarea motivului pentru care se intampla asta. Cercetarile arata ca, daca prietenul tau este fericit, acea stralucire te va infecta si pe tine; daca este trist, acea intunecime se va transfera la randul ei. Asa ca, daca un parinte este extenuat sau frustrat, acea stare emotionala se poate transfera catre copii.

9. Apreciaza efortul in loc de a incerca sa evite esecurile.

Locul de unde cred copii ca vine succesul le prezice de asemenea realizarile.

De-a lungul anilor, psihologul Carol Dweck de la Stanford University a descoperit ca copii (si adultii) se gandesc la succes intr-unul din doua feluri. Maria Popova de la Brain Pickings spune ca lucrurile stau cam asa:

  1. O „mentalitate rigida” presupune ca inteligenta, caracterul si abilitatea noastra creativa sunt daruri statice pe care nu le putem schimba intr-un mod semnificativ, si ca succesul este afirmarea acelei inteligente inerente, o masuratoare a felului prin care aceste daruri se raporteaza la un standard fix; eforturile pentru a atinge succesul si evitarea esecului cu orice pret devin o cale de a mentine impresia ca suntem inteligenti sau inzestrati.
  2. O „mentalitate de crestere,” pe de alta parte, infloreste in urma provocarilor si vede esecul nu ca pe o dovada a lipsei de inteligenta ci ca pe o incurajatoare rampa de lansare pentru crestere si pentru extinderea abilitatilor noastre existente.

La baza sta o distinctie in felul in care presupui ca vointa iti afecteaza abilitatea, si are un efect puternic asupra copiilor. Daca copiilor li se spune ca au obtinut un scor perfect la un test din pricina inteligentei lor innascute, acest lucru creeaza o mentalitate rigida. Daca li se spune ca au reusit din pricina efortului, ii invata o mentalitate de crestere.

10. Mamele lucreaza

Conform cercetarilor de la Harvard Bussiness School, exista beneficii semnificative pentru copiii care cresc cu mame care lucreaza in afara casei.

Studiul a descoperit ca fiicele mamelor lucratoare au stat in scoala mai mult, aveau o probabilitate mai mare sa aiba un loc de munca cu rol de supervizare, si castigau mai multi bani – cu 23% mai mult comparativ cu cele care au fost crescute de mame care stateau acasa.

Baieteii mamelor lucratoare tind de asemenea sa ajute mai mult la treburile de prin casa si la ingrijirea copiilor, a descoperit studiul – aceastia au petrecut sapte ore si jumatate mai mult cu ingrijirea copiilor si cu 25 de minute mai mult cu treburile de prin casa.

A fi un model pentru copiii tai este o cale de a semnala ce este adecvat in termeni de cum te comporti, ceea ce faci, activitatile in care te implici si ceea ce crezi”, le-a spus celor de Business Insider autorul studiului, profesorul Kathleen L. McGinn de la Harvard Business School.

Sunt foarte putine lucruri, de care stim, care au un efect atat de clar asupra inegalitatilor dintre sexe ca a fi crescut de o mama lucratoare,” le-a spus ea celor de la Working Knowledge.

11. Au un statut socio-economic mai inalt

In mod tragic, a trai in saracie limiteaza sever potentialul copiilor.

Devine si mai extrem. Conform cercetatorului de la Stanford University Sean Reardon, diferenta dintre realizarile familiilor cu venit mare si cele cu venit mic „este cu aproximativ 30 – 40% mai mare printre copii nascuti in 2001 decat printre cei nascuti cu 25 de ani mai devreme.” (studiu in SUA)

Dupa cum a notat autorul cartii Drive, Daniel Pink, cu cat venitul este mai mare pentru parinti, cu atat rezultatele la testele standardizate sunt mai mari.

„Lipsa interventiilor costisitoare si statutul socioeconomic este ceea ce conduce mare parte din realizarile educationale si performanta,” a scris el.

12. Sunt ‚de incredere’ mai degraba decat ‚autoritari’ sau ‚permisivi’

Pentru prima data publicat in 1960, studiul facut de psihologul in dezvoltare Diana Baumride de la University of California din Berkley, a descoperit ca exista practic trei stiluri de parenting:

  • Permisiv: Parintele incearca sa fie nepunitivi si in acceptare cu copiilor lor;
  • Autoritarian (Autoritar): Parintele incearca sa modeleze si sa controleze copilul bazat pe un standard rigid de conduita;
  • Democratic: Parintele incearca sa directioneze copilul in mod rational
  • (exista si un al 4-lea stil: neimplicat)

Ideal este stilul democratic (bazat pe incredere). Copilul creste cu respect pentru autoritate, dar nu se simte sufocat de catre aceasta.

13. Ii invata taria de caracter

In 2013, psihologul Angela Duckworth de la University of Pennsylvania a castigat grantul de geniu MacArthur pentru descoperirea unei personalitati puternice, ce duce la succes, numita tarie de caracter.

Definita ca o „tendinta de a-si mentine interesul si efortul catre obiective pe termen foarte lung,” cercetarea ei a corelat taria de caracter cu realizarile educationale, media generala a studentilor Ivy League, retentia cadetilor la West Point si gradul in US National Spelling Bee.

Taria de caracter este despre a-i invata pe copii sa-si imagineze – si sa se implice puternic  – catre un viitor pe care vor sa-l creeze.

*

Sursa articolului: Bussiness Insider 

Traducerea si adaptarea: Catalin Nicanov

Te-ar mai putea interesa: Cata miscare ar trebui sa faca zilnic copiii nostri

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (1)

Un răspuns la “13 lucruri pe care le au in comun parintii copiilor de succes.”

  1. Daniel spune:

    Interesant. Asi adauga invatarea a cel putin doua limbi straine, ideal pana la varsta de 9 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *