Menu

9 strategii mentale pentru a iti imbunatati alergarea.

Postat de Andrei Rosu pe 24 ianuarie, 2017

A vizualiza inseamna a crede. Pentru a putea fi cel mai bun atlet care poti fi, este crucial sa incepi prin a adopta o viziune pozitiva. In timp ce a te gandi la alergare nu te va face sa fii in forma maxima, vizualizarea creativa te va motiva sa mentii un plan de pregatire, sa iti realizezi obiectivele de alergare si te va ajuta sa perseverezi in conditii dificile de cursa.

La fel cum ne lucram corpul, avem nevoie sa ne lucram si mintea. Vizualizarea inseamna a-ti duce creierul la sala. Fizic, alergatorii sunt capabili sa alerge rapid sau lent, depunand un efort mai mare sau mai mic. In acelasi fel, avem nevoie ca mintea sa fie flexibila, astfel incat sa trecem de la o viziune negativa la una pozitiva, indiferent de ce anume se intampla in jurul nostru.

Vizualizarea este o unealta foarte puternica, fie ca esti incepator sau alergator de elita. Chiar daca nu ai incercat exercitiul vizualizarii niciodata, cu totii avem imaginatie; tot ce trebuie sa faci este sa practici. Poti folosi vizualizarea pentru a aborda orice problema sau pentru a indeplini orice obiectiv. Imaginile pot fi folosite pentru a reduce stresul, pentru a castiga energie, pentru a-ti concentra atentia si pentru a gestiona durerea de-a lungul unei curse.

Vizualizarea nu inseamna a visa cu ochii deschisi despre cum este sa fii un mare alergator. Este o abilitate invatata care necesita disciplina si o practica regulata pentru a castiga maximum de beneficii.

Iata care sunt acele principii cheie pentru a efectua o vizualizare mentala eficienta:

1. Respiratia si centrarea

Incepi cu cateva minute de respiratie abdonimala profunda. Pune o mana pe stomac si simte cum acesta se ridica si coboara cu fiecare respiratie. Imagineaza-ti ca atunci cand inspiri umfli un balon. Cand expiri, balonul se desumfla.

2. Imaginile

Creaza o imagine cat mai vie a ceea ce doresti sa realizezi din punct de vedere sportiv. Indeparteaza acele ganduri si senzatii care te distrag, pe masura ce te concentrezi pe imagini.

3. Simturile

Pune in joc toate simturile astfel incat sa poti vedea, auzi, si simti cum este sa ai un antrenament sau o cursa reusita. Imagineaza-ti scena la timpul prezent astfel incat sa fii in totalitate concentrat pe activitatea pe care o desfasori.

4. Redarea pozitiva

Nu reda in mintea ta greselile facute in timpul cursei. Scopul este acela de a elimina din memorie erorile.  Daca vezi ca faci ceva incorect, modifica mental acel film si reda-l exact asa cum ti-ai fi dorit sa se petreaca.

5. Modelarea

Utilizeaza modele si ghiduri vizuale. Incearca sa privesti un film care reda o mare performanta de alergare, care iti place. Cauta pe YouTube sau gaseste o inregistrare de la ultimele Jocuri Olimpice, apoi vizualizeaza-te pe tine insuti miscandu-te la fel de natural si de in forta ca atletii de pe ecran.

6. Transforma imaginile in realitate

De fiecare data cand esti energizat de o experienta sau motivat de o performanta, ancoreaza aceasta amintire in mintea ta pentru a putea fi capabil ulterior sa ti-o reamintesti de fiecare data cand ai nevoie. Cand revezi amintirile pozitive in mod regulat, poti aduce in minte ganduri puternice care sa te inspire in curse si care sa iti reincarce viata.

Tehnici de incercat

Din momentul in care te simti comfortabil cu practicile generale ale vizualizarii, poti incerca sa adopti mai multe tehnici specifice in sesiunile tale de antrenament. Iata cateva idei care au imbunatatit rdical performanta multor sportivi.

7. Tehnica magnetului

Imagineaza-ti ca alergi, ca obosesti si ca atletul din fata ta are un magnet pe spate. In loc sa alergi din greu pentru a-l ajunge din urma, imagineaza-ti ca esti atras fara nici un fel de efort spre competitorul tau de catre forta magnetului. Din momentul in care il ajungi, aseaza magnetul pe spatele urmatorului atlet care alearga in fata ta. Utilizarea imaginii magnetului iti permite sa iti iei gandul de la oboseala, sa iti mentii concentrarea si sa ai parte de putina distractie.

8. Tehnica defalcarii

Pentru cursele mai lungi, este de obicei foarte util sa spargi cursa in mai multe „bucati.” Aceasta tehnica va face ca o cursa, cum ar fi de exemplu un maraton, sa para mai putin descurajator si mai usor de gestionat.  Poti sa te indoiesti de capacitatea ta de a termina o cursa de 42 de kilometri daca anterior nu ai alergat niciodata o astfel de distanta, insa esti convins ca poti termina doua curse de 21 de kilometri fiecare. Un scenariu popular pe care sa il vizualizati in timpul unui maraton este acela ca initial alergati o bucla de 16 kilometri, apoi o cursa de 10 kilometri si in final un traseu de 16 kilometri.

9. Alergarea pe arcuri

Vizualizarea va poate ajuta sa va imbunatatiti de asemenea forma fizica. Am lucrat cu o sportiva care avea probleme in a reveni in forma post-accidentare. Ea a relatat ca de fiecare data cand a incercat sa alerge pe pista, picioarele abia paraseau pamantul. Se simtea ca si cum avea o greutate in spate. Am instruit-o sa vizualizeze arcuri in partea inferioara a picioarelor ei si sa isi imagineze ca sare pe arcuri la fiecare pas. Doar prin schimbarea imaginii din mintea ei, a fost capabila sa alerge mai usor, mai lin si mai rapid cu mult mai putin efort.

*

Sursa articolului: Active.com

Traducerea si adaptarea: Cristina Pintilie

Te-ar mai putea interesa: Cum sa ne pregatim mental pentru urmatoarea cursa

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *