Menu

Alergarea si impactul asupra creierului (e de bine!)

Postat de Andrei Rosu pe 1 ianuarie, 2017

Alergarea pare destul de simpla: iti legi sireturile, iti faci incalzirea si ii dai drumul. Unele persoane o privesc ca pe un antrenament care iti ofera timp sa te gandesti, departe de distrageri. Altii, pur si simplu iubesc sa alerge. Si, desigur, multi oameni alearga cu intentia de a-si antrena corpul. Un nou studiu, totusi, sugereaza ca aceasta activitate aparent simpla poate, de asemenea, sa antreneze si creierul in moduri surprinzatoare.

Un studiu publicat recent de catre cercetatorii de la Universitatea din Arizona in Frontiers of Human Neuroscience arata ca alergatorii par sa aiba o cantitate exceptional de mare de conectivitate intre zonele creierului asociate cu gandirea la nivel inalt, inclusiv acelea care se ocupa cu multi-taskingul si concentrarea. De asemenea, acestea au aratat o conectivitate mai mica, sau „anti-corelatie” – in zonele creierului asociate cu ‘visatul cu ochii deshisi’ si gandurile „nefocusate”.

Studiul este bazat pe scanari RMN ale creierului a 22 de barbati de varsta colegiului, jumatate din ei fiind alergatori competitivi, iar cealalta jumatate raportand ca nu au facut exercitii fizice in ultimul an (toti subiectii au fost barbati pentru a evita efectele ciclului menstrual). Subiectii au fost scanati intr-o stare de repaus, asadar cercetatorii nu au urmarit activitatea creierului in timpul alergarii, ci mai degraba efectele in timp ale exercitiului – bineinteles, nu poti alerga intr-o masina RMN.

Conexiunile medii (portocaliu) si anti-corelatii (albastru)

scansConectivitatea mai mare ar putea avea lagatura cu faptul ca „miscarea, mai ales la viteze mari, solicita nu doar controlul motor, dar poate de asemenea sa angajeze functiile executive, navigarea spatiala si abilitatile de memorie.” Alergarea in lumea reala este, la urma urmei, un puzzle tri-dimensional fara sfarsit de piese in continua miscare: muschii si alte senzatii corporale, schimbari ale suprafetei de alergare si ale vremii, obstacole si evenimente neasteptate, si tot asa. Unul din autorii studiului, Gene E. Alexander, profesor de psihologie, neurologie si stiinte fizice, a vorbit cu cei de la New York Times despre gama de abilitati mentale pe care alergarea o presupune: „[Alergarea] necesita abilitati complexe de navigatie plus abilitatea de a planui, monitoriza si de a raspunde la mediu, a jongla memoriile precedente cu conditiile actuale si, de asemenea, a continua cu toate activitatile motoare secventiale ale alergarii, care sunt, la randul lor, foarte complicate.”

Cercetatorii nu au tras nici o concluzie asupra faptului daca alergarea face pe cineva mai inteligent – scopul investigatiilor acestora s-a limitat la conectivitatea zonelor creierului. Exista, de asemenea, unele dezbateri in comunitatea stiintifica despre masura in care concluziile despre activiatea creierului pot fi trase in urma scanarilor in repaus. In prezent, studiul noteaza ca alte cercetari recente au aratat ca atletii performeaza mai bine in testele pentru functiile executive si cele pentru viteza de procesare.

Concluzia finala a cercetatorilor este ca neuroplasticitatea marita pe care au observat-o la atletii mai tineri poate avea implicatii pentru adultii mai in varsta si ca „ar trebui investigata in relatie cu imbatranirea creierului si cu riscul de aparitie a bolilor neurodegenerative,” mai ales ca exista deja dovezi care sprijina idea ca exercitiile fizice sunt o unealta buna pentru sprijinul si prelungirea acuitatii mentale la oamenii in varsta.

In vreme ce efectele antrenamentului asupra creierului pentru alte sporturi de anduranta cum ar fi inotul si ciclismul nu au fost studiate inca – precum efectul alergarii asupra creierului adultilor mai in varsta – posibilitatile sunt cu siguranta intrigante. Vrei sa-ti imbunatatesti mintea? Leaga-ti sireturile, fa-ti incalzirea, si iesi la alergare.

*

La multi ani si la multi kilometri alergati!

Sursa articolului: Bigthink.com 

Traducerea si adaptarea: Catalin Nicanov

Te-ar mai putea interesa: Te poate face alergarea mai inteligent?

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *