Menu

Despre o relatie frumoasa, dar uneori exasperanta :)

Postat de Andrei Rosu pe 30 ianuarie, 2017

Se intampla prin februarie 2013, chiar inainte de plecarea catre dublu-ultra-trialtonul din Florida. Un prieten isi luase „noul iPhone” si m-a intrebat daca nu vreau sa ii cumpar (la oferta :)) „vechiul iPhone”. Sunt genul de persoana care isi schimba lucrurile de abia cand acestea pur si simplu nu mai functioneaza (de exemplu, masina pe care o conduc este fabricata in 2004, deci mai are putin si poate fi incadrata in categoria „de epoca”, dar… mai merge!). Telefonul meu cu butoane, pe care il aveam de vreo 4-5 ani incepuse sa dea semne de oboseala, asa ca am decis sa imi iau inima in dinti si sa cumpar ceea ce avea sa devina ‘primul meu smartphone‘.

Fiind un tip total paralel cu tehnica, prima saptamana de relatie cu acest iPhone 4 (sau 4S – nu mai stiu exact) mi s-a parut asemanatoare invatarii limbii chineze. Imi lipseau ‘butoanele’, nu intelegeam cum sa ‘navighez’ prin el, ma enervam de fiecare data cand doream sa introduc in agenda un ‘contact’ nou (de ce trebuia sa introduc mai intai numele persoanei si de abia dupa aceea numarul?!)… si multe altele. Dar, de indata ce m-am obisnuit cu el, lucrurile au devenit extrem de simple. Puteam face poze si filme si sa le postez imediat pe Facebook, puteam descarca si folosi aplicatii de running, de meditatie („Calm” ramane favorita mea), de gatit, de cumparaturi, de turism, de banking s.a.m.d.

Relatia mea cu Apple incepuse, de fapt, in 2006 (anul in care m-am casatorit :)) – cu un iPod Classic (care functioneaza si acum foarte bine :)), iar doi ani mai tarziu cu iPod-uri Shuffle (eu unul verde, Oana unul albastru). Pe unul dintre ele l-am avut la primul meu maraton (la Polul Nord) si l-am folosit pe intreaga durata a ‘chinului’ meu la -40 C, adica vreo 7-8 ore.

In decembrie 2015, odata cu trecerea la antreprenoriat, am decis sa imi reinnoiesc garderoba, facand ‘saltul’ la iPhone 6 si, totodata, investind intr-un MacBook Pro. In prima saptamana am vrut sa il arunc pe geam de (cel putin) 3 ori – noroc ca am doua randuri de geamuri si, pana sa le deschid pe toate, ma razgandeam. De ce? (Aproape) totul era diferit (sau invers) decat la laptopurile si sistemele de operare cu care lucrasem pana atunci. Inclusiv trackpad-ul care inlocuia mouse-ul si care mi-a dat mari batai de cap vreo cateva zile (de unde sa stiu cand trebuie sa folosesc un deget si cand doua sau pe toate?! :)). Acum, nu m-as mai desparti de el pentru nimic in lume – mai ales in intervalul 7 dimineata – 5 dupa-masa cand, practic, este biroul meu mobil. Nu se blocheaza (oricate pagini sau aplicatii as deschide), porneste imediat (in cateva secunde sunt „live„), am zis adio lucrurilor la care oricum nu ma pricepeam (defragmentari, anti-virusi, registry cleaning etc.) si, cel mai important pentru mine, toate fisierele sunt in iCloud si le pot accesa de pe toate device-urile mele Apple.

In luna mai 2016 am cumparat barca de vaslit oceanic (actualmente „Maria”), iar ea a venit echipata si cu un Ipad, incarcat cu o multime de aplicatii necesare (si/sau obligatorii) pentru navigatie, noduri marinaresti, meteo, vant etc. De data aceasta a fost mult mai simplu, pentru ca devenisem un utilizator mai experimentat… 🙂

In fine, in toamna trecuta am decis sa introduc in viata (si garderoba) mea Apple Watch 2, atras de functiile si aplicatiile destinate sportivilor: GPS (care devine activ in maxim 3-4 secunde!), citire puls direct de pe incheietura mainii, rezistent la apa (pana la 50 de metri – sper, totusi, sa nu ajung atat de jos cand voi traversa Atlanticul :)), o multime de sporturi indoor si outdoor pre-setate (alergare inclusiv vaslit), integrare cu Health App (astfel ca am un istoric al tuturor activitatilor zilnice, inclusiv urcatul pe scari sau statul in picioare) si baterie suficienta pentru a termina un maraton sau un antrenament lung de vaslit. Mi-a placut foarte mult si faptul ca pot schimba cu usurinta (un simplu click) cureaua ceasului (si, astfel, transform un ceas sport intr-unul pe care il pot purta la costum). Si faptul ca imi aminteste sa ma ridic, atunci cand observa ca stau prea mult (asta mi se intampla in general cand sunt la intalniri sau cand calatoresc cu masina, dar poate fi util pentru cei care lucreaza la birou stand pe scaun). Si aplicatia Breathe, care ma „obliga” sa respir profund la anumite intervale de timp. Si faptul ca pot vorbi sau face poze cu ajutorul lui. Sau ca pot asculta muzica direct din el, sincronizandu-l cu castile Powerbeats (imi doream niste casti fara fir de pe vremea cand aveam 14 ani si ascultam casetele cu Walkman-ul :)).

De ce am scris toate acestea? Mi se intampla foarte rar (cred ca este pentru prima data, pe acest blog) sa postez review-uri despre produse sau servicii. Dar, incepand din octombrie 2016, eu si Apple ne-am ‘oficializat relatia‘. In prima faza, am sustinut turneul E timpul sa iti descoperi super-puterile, prin cateva dintre locatiile iStyle (Apple Premium Reseller) din Romania. Apoi, am organizat webinarii. Si, in prezent, lucram (impreuna cu ‘magicienii’ de la mReady) la o aplicatie de sport, integrata perfect cu iPhone si Apple Watch, care sa sustina antrenamentele alergatorilor inrolati in programul 42kRosu – de la canapea la maraton, in 4 luni. Ea va fi disponibila in App Store peste cateva saptamani (voi reveni cu detalii).

Ca si in cazul celorlalte parteneriate pe care le am (majoritatea incepute in 2010-2011), sper ca si acesta sa fie unul de durata – la fel de longeviv ca produsele Apple pe care le-am cumparat pana acum!

Cu multumiri, recunostinta si incredere in viitor,

Andrei Rosu

*

Foto: iStyle / Rares Vasilica

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (9)

9 răspunsuri la “Despre o relatie frumoasa, dar uneori exasperanta :)”

  1. Sarah Key spune:

    Salut Andrei, am o sugestie pentru tine referitor la castile wireless, incearca si Phazon. Sunt in pre-order acum, o sa iasa in martie. Nu iti las link, pentru ca intentia mea nu e sa fac reclama, mie nu-mi iese niciun comision :)) Doar m-am gandit la asta cand ai mentionat Apple Watch.

    Spor la alergat!

  2. Santino spune:

    Domnule andrei rosu respect pentru ce faceti si urmaresc fiecare mail de la.dvs ,observ ca sunteti un om sincer la care se poate ajunge fara scara de tarom ,😂😂 nu ati uitat de unde ati pornit ,ce intrebare am la.dvs ,ceva mici secrete de antrenament pentru half ? Specific ca sunt crudutz in acest sport ,astept mail de la dvs ,ms

  3. Silviu spune:

    Imi este greu sa cred ca preferi Apple watch 2 in detrimentul unui garmin fenix3 sau fenix 5 care , fără nici o suparare , garmin fenix 5 este cu mult sau foarte mult peste Apple watch2. Poate ii faci reclama contra unui comision si atunci inteleg dar sa preferi Apple watch 2 ca ceas pt un sportiv de talia ta??? Imi este greu sa cred. Sa nu vorbim si de prețul lui Apple watch care este aproape cât fenix 5 :)) iar funcțiile lui fenix 5 nici nu are rost sa le enumăr caci v-ati plictisi citind

    • Andrei Rosu spune:

      Salut, Silviu, multumesc pentru citirea articolului si pentru opinie. Exista multe ceasuri sport foarte bune (inclusiv modelul mentionat), dar watch2 este altceva (ma refer, de ex., la aplicatii, muzica, pozde etc. -functionalitati care -din cate stiu- nu se regasesc la multe dintre ceasurile sport). Astept cu drag opinii dupa testare.

  4. Silviu spune:

    Te apreciez pt ce ai realizat pana acum dar sunt oripilat ca nu mi-ai lăsat mesajul in legătura cu Apple watch. Învață ca si criticile negative sunt bune la ceva si dau încredere blogului tau in a fi citit de oameni. Daca vrei doar laude este mare Pacat. Iar daca doar pt bani ( comision) cum ti-a scris mai sus un cititor, faci reclama unui ceas care sti sigur si tu ca nu este pt sport , atunci mie nu-mi place unde ai ajuns si e pacat pt tot ce ai realizat pana acum

    • Bogdan spune:

      „E pacat pentru tot ce ai ralizat pana acum”. Hai frate mai exagerezi mult. Omul lauda produsele Apple care sunt foarte bune, si care mai mult, ii sunt sponsori. In plus, nu a scris un articol comparativ intre ceasuri sport ca sa-l acuzi de subiectivitate. Cine vrea sa investeasca sute de euro intr-un ceas bun o sa-si faca singur researchul, e plin internetul. Asa ca no harm done. Cred ca tu esti cel care trebuie sa inveti ceva, mai mult respect pentru ceilalti, ai un fel de negativitate/frustrare tipic romaneasca. Andrei este un fel de legenda romaneasca prin aventurile in care se inscrie si pe care le promoveaza. E un ambasador foarte bun al sportului care inspira si a inspirat multi oameni. Hai sa ne respectam romanii buni, avem nevoie de mai multi ca el, chiar daca nu sunt perfecti, cine e?

      Btw, nu-l cunosc personal pe Andrei, iti scriu asta de pe un macbook si acasa am un garmin 910xt, ca sa vezi ca sunt impartial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *