Menu

Doua metode accesibile pentru a preveni accidentarile la alergare.

Postat de Andrei Rosu pe 11 ianuarie, 2017

Jurnalul Britanic de Medicina Sportiva a publicat rezultatele unui studiu recent privind accidentarile provocate de alergare – sau, mai degraba cum pot fi prevenite acestea. Studiul a recrutat 69 de alergatori de sex masculin si feminin pentru a stabili daca exista vreo legatura intre diferentele de aterizare si accidentarile cazuate de alergare. Participantii au fost impartiti in doua grupuri – cei care suferisera in trecut accidentari in timpul alergarii si cei care nu se accidentasera.

Dupa punerea participantilor pe benzile de alergare si evaluarea aspectelor precum „variabilitatea pasului dupa indexul de aterizare, timpul de contact cu solul, timpul de zbor si lungimea pasului”, cercetatorii au trecut la niste calcule complicate pentru a determina „coeficientul de variatie” al fiecarui alergator. Mai simplu spus, aceasta a aratat cu cat difera cadenta fiecarei persoane de la un pas la altul. Ceea ce au descoperit a fost faptul ca cei care au avut o variabilitate mai mare au fost mai putin probabil sa fi suferit o accidentare in anul precedent. Ipoteza este ca atunci cand ai mai putina variatie la aterizare, angrenezi aceleasi tesuturi pas dupa pas; insa, cand exista o mai mare variabilitate cu fiecare pas, angrenezi mai multe tesuturi.

Deoarece o reforma a cadentei poate fi un efort destul de dificil, cele mai simple doua moduri de a asigura variabilitatea in tiparul propriu sunt antrenarea pe diferite tipuri de teren si folosirea a mai mult decat o singura pereche de pantofi de alergare. 

1. Alternarea suprafetelor de alergare 

De la iarba la noroi, la pietris si nisip chiar, sunt multe optiuni de teren care exista in afara trotuarului. „Pasul tau se va ajusta de la sine in functie de teren”, explica Dara Wittenberg, antrenor SUA Triatlon si antrenor certificat SUA Track and Field in Boca Raton, Florida. „Nu exista nimic repetitiv in ceea ce priveste alergarea pe poteci – tempo-ul variaza, pasul variaza, aterizarea variaza. Diversitatea suprafetelor de alergare poate ajuta la eliminarea repetitivitatii atat de specifica in alergare, adauga forta si reduce riscul de accidentare.”

2. Folosirea mai multor perechi de pantofi de alergare

Aceasta este o alta metoda prin care poti oferi picioarelor si talpilor tale mai multa varietate. „Unii sportivi cumpara trei perechi din acelasi model si folosesc intercalat perechea mai veche, noua si de mijloc”, spune Wittenberg. „Altii aleg o pereche de pantofi care imita alergarea in picioarele goale si o alta pereche cu mai mult suport pentru alergare pe distante lungi.”

Vestea buna

Este aceea ca multi atleti deja aplica aceste metode, probabil cu gandul mai mult la confort si placere decat la prevenirea accidentarilor. Indiferent de motive, adaugand un pic de varietate in viata ta – fie ca este vorba de terenuri sau incaltaminte – va face corpului tau bine.

Sursa articolului: Triathele Europe 

Traducator: Claudia Antoci

Te-ar mai putea interesa: Mini-ghid pentru alergatori: 3 modalitati de a preveni accidentarile

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (2)

2 răspunsuri la “Doua metode accesibile pentru a preveni accidentarile la alergare.”

  1. Dan spune:

    Mersi. E o confirmare ca fac bine ca alerg într-un parc cu tot felul de denivelări. Ma simt mai bine, mai puternic apoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *