Menu

7 beneficii ale trezitului devreme. Si 5 strategii…

Postat de Andrei Rosu pe 31 martie, 2019

Astăzi voi relua tema mea preferată: trezitul devreme. Nu îmi place să „dau sfaturi” dar, dacă aș face o singură recomandare, privind in urmă, la obiceiurile cu impact puternic asupra vieții mele din ultimii 10 ani, aceasta ar fi să te ridici din pat (mult) mai devreme decât o făceai pana acum. 

Hai să vedem de ce, apoi cât de devreme. 

Aproape toate civilizațiile de pe planeta noastră au câte un proverb despre beneficiile trezitului devreme: „the early bird catches the worm” (american), „cine se trezește înainte de răsăritul soarelui timp de 360 de zile pe an își va îmbogăți familia” (chinez), „cine se trezește de dimineața departe ajunge” (mioritic) și așa mai departe. 

Este greu de crezut că vom auzi vreo poveste de succes care începe cu „mă trezeam zilnic la prânz, mă uitam la televizor până după-amiază, iar seara ieșeam la o bere cu băieții, până în zori…”. 

Așa că, hai să vedem 7 beneficii pe care le oferă trezitul devreme. 

1. La prima oră a zilei scad considerabil șansele de a avea întreruperi, deci te poți dedica pasiunilor tale, fără riscul de a fi sunat din 5 în 5 minute sau de a ți se cere prezența în altă parte. Iar asta înseamnă AUR pentru productivitate și pentru obiectivele tale. 

2. Ai timp pentru introspecție (adică pentru un dialog cu tine, în care să afli dacă ești pe drumul cel bun). Liniștea și calmul de la prima oră a dimineții sunt extrem de potrivite pentru a face asta. 

3. Ai 2-3 ore avans față de cei care încă dorm. Psihologic, contrează enorm să știi că 99% dintre cei care sunt pe același fus orar cu tine sunt scufundați în lumea viselor, în timp ce tu lucrezi la visurile tale. 

4. Nivelul tău de stres scade considerabil. Pentru că vei scăpa de sentimentul că „nu am timp”… 

5. …Pentru că ai timp pentru sport, pentru un mic dejun sănătos, pentru o dimineață extrem de liniștită cu familia, pentru un început în forță la birou și… pentru multe altele. 

6. Zilele par mai lungi, chiar dacă te vei culca mai devreme. Te-ai trezit vreodată în weekend la ora 5 (sau chiar mai devreme) pentru a pleca la mare (sau la munte)? Îți mai amintești cât de lungă a fost ziua respectivă? 

7. Eviți traficul. Trezindu-te mai devreme, poți pleca mai devreme către birou, evitând orele de vârf. 

Dacă ți se par convingătoare beneficiile de mai sus, hai să vedem acum ce înseamnă „devreme”. 

Pentru mine înseamnă 5 a.m., dar pentru tine poate însemna orice oră, atât timp te trezești cu 15, 30, 60 sau 120 de minute mai devreme decât de obicei. 

Hai să vedem și 5 strategii pentru a menține, pe termen lung, obiceiul de a te trezi (mai) devreme: 

1. Începe ușor, apoi progresează. Un obiectiv realist (și ușor de menținut) ar fi o scădere săptămânală cu 10-15 minute a orei de trezire. 

2. Menține aceeași oră de trezire și în weekend. Știu, e frustrant („de abia așteptăm să vină weekend-ul pentru a mă odihni!!!”), dar amintește-ți că sfârșitul de săptămâna este ocazia ideală pentru odihna psihică (ieșit în natură, „rupere” de viața cotidiană etc.). Pentru refacerea fizică, vezi punctul următor. 

3. Culcă-te (mai) devreme. Dacă uiți că e timpul pentru nani, folosește alarma sau un reminder recurent în calendar pentru a îți aminti că a venit momentul să o iei spre dormitor.

4. Pune-ți alarma departe de pat, astfel încât să nu poți „da snooze”. 

5. Alege un motiv consistent pentru a te trezi la ore pe care unii oameni le consideră „imposibile”. Și amintește-ți-l de îndată ce auzi alarma.

***

Text extras din resursele programului EnergyKRosu, pe care primii 4.000 de inscrisi la Crosul Companiilor B2RUN 2019 (Iasi, Cluj, Bucuresti) il primesc gratuit! 

Pe curand,

Andrei

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (1)

Un răspuns la “7 beneficii ale trezitului devreme. Si 5 strategii…”

  1. Maria Mocanu spune:

    Asa esteeee!
    Ai mare dreptate Andrei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *